Ekumenski institut objavljuje izvješće u kojem se ističe uznemiravanje kršćana u Svetoj zemlji
Europa

Ekumenski institut objavljuje izvješće u kojem se ističe uznemiravanje kršćana u Svetoj zemlji

Jeruzalem, 11. lipnja 2024. / 07:00 sati

Dana 4. lipnja, Ekumenski institut Tantur u Jeruzalemu bio je domaćin konferencije za tisak na kojoj je predstavljen a izvješće analizirajući uznemirujući porast neprijateljstava prema kršćanima u Izraelu i istočnom Jeruzalemu 2023. Podaci su prikupljeni u sklopu inicijative koju je pokrenuo Rossing centar za obrazovanje i dijalog dokumentirati uznemiravanje koje trpe kršćani.

Rossing centar je međureligijska organizacija za izgradnju mira sa sjedištem u Jeruzalemu.

Praćenje i praćenje napada na kršćane (prikupljanje podataka, prikupljanje dokaza itd.) omogućeno je kroz suradnju s kršćanskim crkvama i drugim partnerima ili udrugama civilnog društva, posebice Podatkovni centar o vjerskim slobodama osnovao Yisca Harani, izraelski predavač, savjetnik i istraživač kršćanske povijesti i međuvjerskih pitanja.

Ulaz u dvoranu za seminare u kapeli Ekumenskog instituta Tantur u Jeruzalemu, u kojoj je 4. lipnja 2024. održana tiskovna konferencija koju je organizirao Rossingov centar za obrazovanje i dijalog povodom predstavljanja izvješća „Napadi na kršćane u Izraelu i Istočnom Jeruzalemu .”  Zasluge: Marinella Bandini
Ulaz u dvoranu za seminare u kapeli Ekumenskog instituta Tantur u Jeruzalemu, u kojoj je 4. lipnja 2024. održana tiskovna konferencija koju je organizirao Rossingov centar za obrazovanje i dijalog povodom predstavljanja izvješća „Napadi na kršćane u Izraelu i Istočnom Jeruzalemu .” Zasluge: Marinella Bandini

Unatoč tome što se kontekst potpuno promijenio, unutar i izvan Izraela, s izbijanjem rata, “vjerujemo da je ključno – a možda čak i presudnije – skrenuti pozornost cijelog svijeta na ovo pitanje u ovom trenutku”, Federica Istaknuo je na konferenciji za novinare urednik reportaže Sasso.

Prema izvješću, u 2023. bilo je 90 poznatih napada. Podaci su pokazali značajan porast slučajeva pljuvanja (30 pritužbi), fizičkog i verbalnog uznemiravanja (11), kao i napada na kršćanske posjede (32).

Nedavno je napad koji je pretrpio otac Nikodemus Schnabel, opata benediktinske opatije Uspenja, koja je snimljena uživo u eteru, izazvala je burne reakcije, piše CNA. prijavio 8. veljače.

Otac Nikodemus Schnabel, opat benediktinske bazilike Uspenja u Jeruzalemu, govori tijekom ekumenske molitve koja se održala u Cenakulu 25. siječnja 2024. Autor: Marinella Bandini
Otac Nikodemus Schnabel, opat benediktinske bazilike Uspenja u Jeruzalemu, govori tijekom ekumenske molitve koja se održala u Cenakulu 25. siječnja 2024. Autor: Marinella Bandini

Brojni činovi nasilja protiv kršćana dospjeli su na naslovnice u 2023., poput oskvrnuća protestantskog groblja na gori Sion i vandaliziranje kipa Isusa unutar franjevačkog svetišta Bičevanja na Via Dolorosa.

Značajan primjer dojmljivog medijskog izvještavanja koji ilustrira ozbiljnost situacije bio je izvještaj izraelskog TV kanala 13 u kojem je novinar preuzeo ulogu franjevačkog redovnika kako bi dokumentirao napade u Starom gradu, samo da bi se našao popljuvan od strane vojnika.

Otac Enrico Maiorano (u prvom planu) iz kapucinskog samostana u Jeruzalemu 4. lipnja 2024. na tiskovnoj konferenciji o predstavljanju izvješća
Otac Enrico Maiorano (u prvom planu) iz kapucinskog samostana u Jeruzalemu 4. lipnja 2024. na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen izvještaj „Napadi na kršćane u Izraelu i Istočnom Jeruzalemu“ koji je pripremio Rossing Center for Education and Dialogue. Zasluge: Marinella Bandini

Opetovano pljuvanje uhvatile su sigurnosne kamere i na Via Dolorosa i ispred armenske katedrale svetog Jakova.

“To je samo vrh ledenog brijega”, rekao je Sasso za CNA u privatnom razgovoru na tiskovnoj konferenciji. “Na primjer, imamo samo 30 poznatih slučajeva pljuvanja, ali iz intervjua koje smo vodili posebno sa članovima klera, znamo da većina njih pati od redovitih napada pljuvanjem više puta tjedno.”

“Problem je”, naglasio je Sasso, “s jedne strane nepoznavanje fenomena od strane vlasti zaduženih za javni red; s druge strane, neprijavljivanje žrtava koje su često sklone minimiziranju. Umjesto toga, izvješćivanje je vrlo važno, jer je to jedini način da se iznesu stvarne dimenzije problema — čak iu očima samih vlasti.”

Otac Enrico Maiorano, kapucinski fratar koji je prisustvovao konferenciji, rekao je za CNA da je bio izložen takvim napadima, posebno u starom gradu Jeruzalema.

“Dogodilo mi se nekoliko puta da me Židovi pljuju. Zadnji [was] prije nekoliko dana. Do sada mi nije padalo na pamet da prijavim, ali sada kad idem u Stari Grad, uvijek držim kameru na mobitelu uključenu kako bih mogao dokumentirati sve napade.”

Trenutak s konferencije za novinare predstavljanja izvješća
Trenutak s konferencije za novinare na kojoj je predstavljeno izvješće „Napadi na kršćane u Izraelu i Istočnom Jeruzalemu“ koje je pripremio „Rossing Center for Education and Dialogue“. S lijeva na desno: John Munayer, direktor Odjela za međunarodni angažman Rossing centra za obrazovanje i dijalog; Hana Bendcowsky, programska direktorica Jeruzalemskog centra za židovsko-kršćanske odnose (JCJCR), programa Rossing centra za obrazovanje i dijalog; Federica Sasso, urednica izvještaja “Napadi na kršćane u Izraelu i istočnom Jeruzalemu”; i dr. Sani Ibrahim Azar, biskup Evangeličke luteranske crkve u Jordanu i Svetoj zemlji. Zasluge: Marinella Bandini

Hana Bendcowsky, programska direktorica Jeruzalemskog centra za židovsko-kršćanske odnose (JCJCR), u svom je govoru pozvala kršćane, posebice svećenstvo, na akciju.

Izazov je uvjeriti svećenstvo da prijavi i teške i manje incidente i prikupi što više dokaza i podataka”, rekla je. “Gomilanje podataka pomoglo bi nam da izvršimo pritisak na vlasti.”

Bendcowsky je također oslikao širi kontekst u kojem se ti incidenti događaju.

“Ovi napadi nisu novi, ali čini se da učestalost i žestina rastu. Vlasti nemaju pojma kroz što kršćani prolaze, a to je zato što se o njima ne izvještava. Osim toga, Židovi nisu upoznati s kršćanstvom i skloni su projicirati vlastite strahove kao progonjene manjine na kršćane, doživljavajući ih kao neprijateljsku ili na neki drugi način nepoželjnu prisutnost”, rekao je Bendcowsky. “Konačno, imamo polariziranu političku klimu u kojoj si političke ličnosti dopuštaju izražavanje ekstremističkih stavova, pri čemu nitko ne postavlja ograničenja, a to daje legitimitet napadačima.”

Što se tiče identiteta napadača, u izvješću se navodi da su “većina počinitelja Židovi — prvenstveno mladi muškarci koji se identificiraju s vjerskim cionističkim taborom i ultranacionalističkim stavovima.” U izvješću se naglašava da su oni “rubovi židovskog društva” i da “uznemirujuće ponašanje nije normativno, a većina pojedinaca ne sudjeluje u takvim radnjama”.

John Munayer, palestinski kršćanin i direktor Odjela za međunarodni angažman Centra Rossing, naglasio je da je “većina napada i slučajeva uznemiravanja u izvješću [those] ciljajući na međunarodne kršćane, uključujući hodočasnike.”

Osim toga, za kršćane koji žive u istočnom Jeruzalemu, “svakodnevna stvarnost kontrolnih točaka, policijsko/vojsko uznemiravanje, ograničeno kretanje i ekonomske poteškoće zasjenjuju ove specifične slučajeve uznemiravanja, spuštajući ih na niži prioritet.”

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Prema Munayeru, “međunarodna kršćanska zajednica diljem svijeta trebala bi preuzeti aktivniju ulogu u obraćanju i vršenju pritiska na relevantne pojedince, vlasti i tijela da vide sigurnost i slobodu bogoslužja kršćana koji žive u Svetoj zemlji.”

Njegove riječi ponovio je i luteranski biskup Sani Ibrahim Azar, koji je govorio o stalnoj prijetnji kršćanima u Svetoj zemlji.

“Teško je doći do točnih brojeva antikršćanskih incidenata. Podaci… sugeriraju da je došlo do dramatičnog porasta napada židovskih civila” na kršćane “u Izraelu i na okupiranoj Zapadnoj obali”, rekao je Azar.

Sudionici konferencije za novinare na kojoj je pozvan izvještaj
Sudionici konferencije za novinare na kojoj je 4. lipnja 2024. Rossing centar za obrazovanje i dijalog pri Ekumenskom institutu Tantur u Jeruzalemu predstavio izvješće pod nazivom “Napadi na kršćane u Izraelu i istočnom Jeruzalemu”. Autor: Marinella Bandini

Izvješće naglašava “hitnu potrebu za zajedničkim naporima za rješavanje eskalirajućih neprijateljstava protiv kršćana u Jeruzalemu i zagovara sveobuhvatan pristup koji uključuje osudu od strane državnih i vjerskih vlasti, provedbu zakona, obrazovanje, uključenost zajednice, angažman medija i međunarodnu svijest.”

Osim toga, izvješće je sadržavalo niz konkretnih prijedloga, uključujući “pojačanje policijske intervencije, jačanje prisutnosti policajaca u kritičnim područjima i promicanje svijesti o napadima na kršćane; nuđenje obuke o kršćanstvu pripadnicima lokalne policije, općine i drugih relevantnih tijela; poboljšanje nastavnog plana i programa o kršćanstvu u javnom obrazovnom sustavu; oštrije osude od strane vlasti i vjerskog židovskog vodstva; i poticanje kršćanskih zajednica na izvješćivanje [attacks].”

Marinella Bandini

Rođena i odrasla u Italiji, Marinella Bandini profesionalna je novinarka od 2008. Radi za nekoliko novinskih agencija i internetskih novina u katoličkom prostoru. Trenutačno smještena u Jeruzalemu, surađuje s Kustodijom Svete zemlje.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Preservation group pokreće kampanju za spas njujorških crkava od zatvaranja

Katoličke vijesti

Pronađite sve najnovije vijesti o Filipinima | euronews

Katoličke vijesti

Još jedan stariji pro-life aktivist osuđen na dvije godine zatvora

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti