Uspon “nones” može biti učinjen
Svijet

Uspon “nones” može biti učinjen

Iako su nereligiozni još uvijek većina u SAD-u, uzlazni trend se možda ustalio, a neki podaci pokazuju njihov pad.

To sugeriraju novi podaci objavljeni u studiji Cooperative Election Study 2023 uzlazni trend kod onih koji ne tvrde da nemaju određenu religiju, koji se često opisuju kao “nikakvi”, možda je dosegao vrhunac 2022. Dok je udio kršćana u SAD-u uglavnom ostao nepromijenjen, udio onih koji nisu kršćani u zemlji možda je čak pokazao pad 2023., vraćajući se prema stopama iz 2019.

Podatke je skupio i organizirao u prikladne i lako čitljive grafikone analitičar Ryan Burge na svojoj web stranici Graphs About Religion. Ovog puta je uzeo podatke iz Studije kooperativnih izbora iz 2023., s nekim brojkama koje podupiru Pew Research Center.

Burgeov prvi grafikon osvrće se na usporedbu 2008. godine, kada su nereligiozni činili oko 21% stanovništva, s 2013., kada je porastao na 30%. Rast od 9 bodova prilično je velik za SAD, gdje se svaki postotni bod računa za oko 3,3 milijuna ljudi. Taj se uzlazni trend, međutim, znatno usporio između 2013. i 2018., kada je došlo do porasta od samo 2% u broju “bez obzira na to” tijekom 5 godina, što je dovelo do značajnog skoka od 3% u 2019., čime je broj “nijednih” porastao na 35 %.

Tu se, međutim, krivulja izravnala. Tijekom posljednje 4 godine nije došlo do velikog porasta udjela odraslih u SAD-u koji se smatraju nereligioznima, a zapravo bi mogao početi opadati. U 2020., 34% sebe je nazvalo “nikakvima”, što je poraslo na 36% u 2021., ali je palo na 35% u 2022. Prošle godine, u 2023., ova se brojka nije pomaknula ni za inč, ostajući na 35%.

Iako je to još uvijek više od jedne trećine odraslih u SAD-u – oko 116 milijuna ljudi – Burge primjećuje da nema dokaza da danas u SAD-u ima znatno više “nijednih” nego što je to bilo 2019. Unatoč njihovoj pluralnosti američkog vjerskog krajolika , prestanak njihovog rasta značajna je promjena sama po sebi.

Burge detaljnije raščlanjuje podatke koristeći nekoliko drugih grafikona koji gledaju vjerski sastav SAD-a po generacijama. Iako je utvrđeno da je za generaciju Z oko 5% veća vjerojatnost da će biti “ništari” od starijih generacija, nije bilo velikog rasta Gen Z “nones” posljednjih godina. Podaci Pew-a čak sugeriraju da je udio odraslih Amerikanaca koji tvrde da nisu religija pao za 3% u 2023., a trenutno je na oko 28%.

Posjetite Grafikone o religiji kako biste vidjeli Ryan Burgeovu potpunu analizu anketnih podataka iz 2023.

Prazne klupe na misi
Rise of the nones

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kardinal Chow: Taoisti i kršćani mogu se udružiti kako bi izgradili skladno društvo – Vatican News

Katoličke vijesti

Katoličke i kršćanske skupine s Kongresom dijele plan vođen vjerom za ‘prilagodbu klimi’

Katoličke vijesti

Izrael obećava nastavak bombardiranja Gaze – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti