Stoji li Duh Sveti iza nadnaravnih vizija?
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Stoji li Duh Sveti iza nadnaravnih vizija?

separatorStvoreno pomoću programa Sketch.

Gorodenkoff | Shutterstock

Mnogi sveti muškarci i žene primili su različita privatna otkrivenja, vjerujući da im je Bog objavio određenu nebesku poruku.

Kad god netko tvrdi da je primio privatnu objavu od Boga, Crkva će to istražiti i razlučiti je li to u skladu s katoličkom vjerom.

Moguće je da je vizija došla od Duha Svetoga, kao a nedavni dokument iz vatikanskog Dikasterija za nauk vjere objašnjava:

Bog je prisutan i aktivan u našoj povijesti. Duh Sveti, koji izvire iz srca uskrslog Krista, djeluje u Crkvi s božanskom slobodom i nudi nam mnoge dragocjene darove koji nam pomažu na životnom putu i potiču naš duhovni rast u vjernosti Evanđelju. Ovo djelovanje Duha Svetoga također može doprijeti do naših srca kroz određene nadnaravne pojave, kao što su ukazanja ili vizije Krista ili Blažene Djevice, te druge pojave.

Međutim, potrebno je dodatno razlučivanje kako bi se otkrilo ima li navodna nadnaravna vizija žig Duha Svetoga.

Djelovanje Duha Svetoga

Vatikan je naveo nekoliko kriterija koji mogu pomoći u potvrdi privatne objave kao djelovanja Duha Svetoga:

Vjerodostojnost i dobar ugled osoba koje tvrde da su primatelji nadnaravnih događaja ili da su izravno uključeni u njih, kao i ugled saslušanih svjedoka. Osobito treba voditi računa o duševnoj ravnoteži, poštenju i moralnoj čestitosti, iskrenosti, poniznosti i uobičajenoj poslušnosti prema crkvenoj vlasti, spremnosti na suradnju s njom i promicanju duha autentičnog crkvenog zajedništva;

Doktrinarna ortodoksnost fenomena i svih poruka povezanih s njim;

Nepredvidiva priroda fenomena, po čemu je vidljivo da nije rezultat inicijative uključenih osoba;

Plodove kršćanskog života, uključujući duh molitve, obraćenja, svećenička i redovnička zvanja, djela milosrđa, kao i zdravu pobožnost te obilne i stalne duhovne plodove. Treba procijeniti doprinos ovih plodova rastu crkvenog zajedništva.

Ovo je u suprotnosti s bilo kojim negativan voće koje bi ukazivalo na ovo je ne od Duha Svetoga i mogu biti pod utjecajem ljudskih ili dijaboličkih sila, kao što su sljedeće:

Sektaški duh koji rađa podjele u Crkvi;

Otvorena potraga za profitom, moći, slavom, društvenim priznanjem ili drugim osobnim interesom usko povezanim s događajem;

Ozbiljno nemoralne radnje koje je počinio subjekt ili subjektovi sljedbenici u vrijeme ili u vrijeme događaja…

Duh Sveti može djelovati na različite načine u životu kršćanina, ali važno je zadržati skeptičan stav dok se ne razabere da nadnaravna pojava dolazi od Boga.

JUDIEL NIEVA
DRUGI DOLAZAK

Uživate li na Aleteiji?

Članci poput ovih besplatno su sponzorirani za svakog katolika uz podršku velikodušnih čitatelja poput vas.

Pomozite nam da nastavimo donositi evanđelje ljudima posvuda kroz poticajne katoličke vijesti, priče, duhovnost i još mnogo toga.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Očenaš je molitva pouzdanja u Božju dobrotu

Katoličke vijesti

Evo zašto je sv. Damien na Havajima dobio svoj blagdan 10. svibnja

Katoličke vijesti

Svijet bez slobodne volje

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti