Stručnjaci: Trumpova osuda za kazneno djelo je povijesna, s mogućim posljedicama za SAD
Svijet

Stručnjaci: Trumpova osuda za kazneno djelo je povijesna, s mogućim posljedicama za SAD

Bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, vjerojatnog republikanskog predsjedničkog kandidata, porota na Manhattanu proglasila je krivim za sve 34 kaznena djela, složivši se jednoglasno da je krivotvorio poslovnu evidenciju isplatom tajnog novca glumici filmova za odrasle u završnim danima kampanje 2016. godine.

Različiti katolički pravni i politički stručnjaci istaknuli su da je osuda povijesna, označavajući prvi put u američkoj povijesti da je sadašnji ili bivši predsjednik osuđen na temelju kaznenih prijava, s potencijalnim posljedicama za SAD

Trump nije odgovarao na pitanja novinara nakon izricanja presude, ali im je rekao da je suđenje “namješteno” i “sramotno” te je naveo da se radi o shemi političkog protivnika da naškodi njegovim izbornim izgledima.

“Ali pravu će presudu građani donijeti 5. studenoga”, rekao je govoreći o izborima.

Slučaj se odnosio na isplatu 130.000 američkih dolara koju je Trumpov bivši odvjetnik Michael Cohen platio zvijezdi filmova za odrasle Stormy Daniels, koja je tvrdila da je spavala s oženjenim Trumpom 2006., u posljednjim tjednima predsjedničkih izbora 2016. Trump je svoj povrat isplate od strane Cohena okarakterizirao kao pravne troškove. Cohen je 2018. godine priznao krivnju za poreznu prijevaru, kršenje pravila financiranja kampanje i davanje lažnih izjava Kongresu u vezi s tom uplatom.

John White, profesor politike na The Catholic University of America u Washingtonu, rekao je za OSV News da je osuda označila “povijesni dan u američkoj povijesti”.

“Prvi put je bivši predsjednik osuđeni zločinac”, rekao je White. “Dvanaest običnih građana različitog podrijetla donijelo je presudu. Trump ima sva prava na žalbu i to će učiniti. Ali u pravnom sustavu u kojem je bila potrebna jednoglasna odluka i u kojem je jedan porotnik mogao rezultirati nestalnom porotom, Trump je osuđen.”

No dok je Trumpova osuda povijesna, razlika koju ona čini na predsjedničkim izborima manje je izvjesna.

White je rekao da ishod također označava “dan obračuna za Republikansku stranku”.

“Neprestano su republikanci jačali Trumpa”, rekao je White. “Svakako je moguće nastaviti vjerovati u populizam koji vjeruje u niske porezne stope, visoke carine, stroge zakone o kriminalu i imigracijsku reformu. Ali republikancima nije trebao Trump da predvodi tu optužbu – i još uvijek ne trebaju. Njihov trenutni dilemu su sami stvorili.”

James Patterson, predstojnik političkog odjela na Sveučilištu Ave Maria na Floridi, rekao je za OSV News da presuda “vjerojatno ne utječe na mogući ishod izbora”.

“Predsjednik Joe Biden je nepopularan, a ova ga presuda ni na koji način ne čini popularnijim”, rekao je Patterson. “To bi moglo učiniti Trumpa manje popularnim na marginama, ali imam osjećaj da su vjerojatni birači već znali za ovaj slučaj i njegov vjerojatni ishod. Nije vjerojatno da će američki glasač 2024. kazniti predsjedničkog kandidata za plaćanje tajne novca odraslom zabavljaču kao birači prošli. Takav razvoj američkog moralnog senzibiliteta čini se za žaljenje, ali ovdje smo svi isti.”

Robert P. George, katolički američki pravnik i McCormick profesor pravne znanosti na Sveučilištu Princeton, rekao je za OSV News da je, unatoč svojim kritikama bivšeg predsjednika, također bio zabrinut oko procesa suđenja.

Nikada nisam glasao za Donalda Trumpa, rekao je George. “Doista, zapisnik će pokazati da sam ja, i dugo sam bio, jedan od njegovih najoštrijih kritičara. Moram, međutim, reći da ‘zakon’ koji se protiv njega vodi iz providno političkih razloga, a koji je sada doveo do kaznene presude, predstavlja ozbiljna prijetnja našem ustavnom poretku, ozbiljna kao i svaka prijetnja koju predstavlja ponašanje bivšeg predsjednika.”

“Mi u Sjedinjenim Državama ne izmišljamo izgovore kako bismo sudski progonili naše političke protivnike i strpali ih u zatvor”, rekao je. “Ne koristimo se pravnim sustavom za uplitanje u izbore. Ali to je ono što se sada događa. Činjenica da će presuda Trumpu gotovo sigurno biti poništena u žalbenom postupku zbog pogrešaka prvostupanjskog suca ne umanjuje prijetnju. Poduzeli smo korak ovdje niz vrlo mračnu cestu.”

Ali Michael Tyler, direktor komunikacija za kampanju Biden-Harris, rekao je u izjavi: “U New Yorku smo danas vidjeli da nitko nije iznad zakona.”

“Donald Trump je uvijek pogrešno vjerovao da se nikada neće suočiti s posljedicama za kršenje zakona za svoju osobnu korist”, rekao je Tyler. “Ali današnja presuda ne mijenja činjenicu da se američki narod suočava s jednostavnom stvarnošću. I dalje postoji samo jedan način da Donalda Trumpa drži izvan Ovalnog ureda: na glasačkoj kutiji. Osuđivan zločinac ili ne, Trump će biti republikanski kandidat za predsjednika.”

Tyler je ustvrdio da Trump “vodi sve bezobzirniju kampanju osvete i odmazde” i da će je “američki narod odbaciti ovog studenog”.

Dodatna reakcija katolika varira na društvenim mrežama.

Steven P. Millies, profesor javne teologije pri Katoličkoj teološkoj uniji u Chicagu, koji također piše o odnosu crkve prema politici, napisao je na X, prije poznatom kao Twitter, da su “obični građani koji rade u sustavu imali (bivši predsjednik) ) narodnim zakonima, ovo je veliki dan u Americi.”

CatholicVote, skupina za zagovaranje koja podržava Trumpovu kampanju 2024., optužila je Bidena u objavi na X da je “zatvorio svog političkog protivnika”. Ali Trump tek treba biti osuđen i pušten je na slobodu.

Izricanje presude Trumpu zakazano je za 11. srpnja, datum nakon prve zakazane debate između Trumpa i predsjednika Joea Bidena, a četiri dana prije republikanske nacionalne konvencije u Milwaukeeju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Zimbabve: Dok usjevi u zemlji propadaju zbog suše, biskupi apeliraju za pomoć – Vatican News

Katoličke vijesti

Odvjetnik Annunciation Housea kaže da tužba Teksasa napada vjersku slobodu katolika

Katoličke vijesti

COMECE je ‘ožalošćen’ glasovanjem za uključivanje pristupa pobačaju u Povelju EU-a o temeljnim pravima

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti