UN žali zbog dehumanizacije Palestinaca – Vatican News
Svijet

UN žali zbog dehumanizacije Palestinaca – Vatican News

Izvješće Ujedinjenih naroda naglašava masovna proizvoljna uhićenja, pritvaranja i prijavljena mučenja od strane izraelskih snaga na Zapadnoj obali.

Autor: Nathan Morley

Izvješće o kršenju ljudskih prava na Zapadnoj obali tvrdi da Palestinci žive u stanju stalnog terora nasilja od strane izraelskih snaga i doseljenika.

U tjednima nakon napada Hamasa, izvješće je otkrilo značajan porast napada doseljenika. Sveukupno, od 1. siječnja do 27. prosinca 2023., Ujedinjeni narodi potvrdili su smrt 492 Palestinca u rukama izraelske vojske.

Volker Turk, šef UN-a za ljudska prava, zatražio je prekid nasilja doseljenika na Zapadnoj obali i kazneni progon njegovih poticatelja i počinitelja.

Najsmrtonosnija godina za djecu na Zapadnoj obali

U priopćenju za medije kasno u četvrtak, UNICEF je rekao da je ova godina bila najsmrtonosnija zabilježena godina za djecu na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jeruzalem, s nasiljem povezanim sa sukobima koji je dosegao neviđene razine.

Rečeno je da je 83 djece ubijeno u proteklih dvanaest tjedana – više nego dvostruko više od broja ubijene djece u cijeloj 2022., usred pojačanih vojnih operacija i operacija provođenja zakona. Nadalje, UNICEF je rekao da je više od 576 ozlijeđeno, a drugi su navodno privedeni.

“Djeca koja žive na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jeruzalem, godinama su izložena žestokom nasilju, ali je intenzitet tog nasilja dramatično porastao nakon užasnih napada 7. listopada”, navodi se u izvješću. “Nasilje povezano sa sukobima ubilo je 124 palestinske djece i 6 izraelske djece od početka 2023.”

U zaključku, UNICEF je pozvao sve strane da se pridržavaju svojih obveza prema međunarodnim zakonima o ljudskim pravima kako bi zaštitili djecu od nasilja povezanog sa sukobom i zaštitili njihovo najosnovnije pravo jednostavno da budu živi. “Djeca nikada ne bi smjela biti meta nasilja, bez obzira tko i gdje su”, poručili su iz organizacije.

Poslušajte reportažu Nathana Morleya

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Dvadeset katoličkih misionara ubijeno 2023. – Vatican News

Katoličke vijesti

Mianmarski kardinal Bo: U ranjenom svijetu, kleknimo u znak solidarnosti

Katoličke vijesti

Lokalni biskupi mole se za žrtve pucnjave u Kansas Cityju, ubijena majka katolkinja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti