Nadbiskup Lompo moli za Novu godinu mira i sigurnosti u Nigeru.
Svijet

Nadbiskup Lompo moli za Novu godinu mira i sigurnosti u Nigeru.

Nadbiskup Niameya u Nigeru, nadbiskup Djalwana Laurent Lompo, kaže kako se nada da će 2024. biti godina mira i sigurnosti za njegovu zemlju i poziva sve Nigerce, bez obzira na vjeru, da budu vjerni Bogu.

Françoise Niamien – Vatikan.

Sa samo nekoliko dana do kraja 2023. godine, nadbiskup Niameya u Nigeru pohvalio je vjernike u zemlji za njihovu otpornost unatoč ozbiljnim poteškoćama s kojima se zemlja suočila 2023. godine. To uključuje društvene i političke izazove u zemlji pogođenoj terorizma i opterećuju ga sankcije zapadnoafričkog regionalnog gospodarskog bloka ECOWAS. Sankcije su na snazi ​​od državnog udara u srpnju 2023.

Svjedočenje Krista kao manjinska vjernička skupina

Osvrćući se na 2023. godinu, nadbiskup Lompo je rekao da pastoralna godina Crkve, započeta prošlog listopada, dobro napreduje i da je u skladu sa Sinodom o sinodalnosti.

„Kao Crkva-Božja obitelj u Niameyu, želimo hodati zajedno, preobraziti naše životno okruženje, nadahnuti vrijednostima Evanđelja. I ovaj zajednički hod koristi nam za tu preobrazbu”, izjavio je nadbiskup. Dodao je: “Ovo će nas učiniti živim svjedocima Kristove ljubavi u našoj većinski muslimanskoj zemlji.”

Preobrazba, rekao je, zahtijeva formaciju i zalaganje laika uz svećenike i redovnike.

Socijalna i politička situacija u zemlji

Osvrćući se na društvenu i političku situaciju u Nigeru tijekom 2023. godine, nadbiskup Lompo podsjetio je na državni udar kojim je 26. srpnja 2023. svrgnut predsjednik Mohamed Bazoum. Bio je to peti državni udar od neovisnosti zemlje 1960. godine.

Kao odgovor na ovaj državni udar, zemlje članice Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) početkom kolovoza uvele su teške ekonomske i financijske sankcije, zahtijevajući uspostavu ustavnog poretka u Nigeru.

Prema riječima biskupa Lompa, iako je ekonomska i socijalna situacija teška za građane, ono što oni doživljavaju je “prilika za pouzdanje u nepogrešivu Božju providnost i poziv da ostanu vjerni i vjerni Božjim zapovijedima”. Nastavio je: “Također ćemo zahvaljujući našoj predanosti i povjerenju u Krista moći odgovoriti na sve izazove koji će nas dovesti do pobjede nad teroristima koji nastavljaju gurati našu zemlju u žalost”, rekao je nadbiskup Niameya.

Dijete Isus vodit će nas do mira

“Po rođenju malog Isusa na Božić, naše će zajednice uvijek ostati žive zajednice, vjerne Bogu u nadi boljeg svijeta, unatoč raširenoj nesigurnosti” u narodu. “Vjernost Bogu u svim našim obvezama vodit će nas putovima pobjede”, ponovio je nadbiskup.

Osim toga, nadbiskup je gorljivo apelirao na mir i jedinstvo između kršćana i muslimana u zemlji. Rekao je da dvije vjere moraju nastaviti živjeti i raditi jedna uz drugu u skladu. “Ovo jedinstvo u vjernosti” može donijeti “pobjedu za našu zemlju, Niger”, rekao je prelat iz Niameya.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Indijska crkva slavi ‘dan molitve i posta’ usred rastuće vjerske polarizacije

Katoličke vijesti

16 svećenika, 25 đakona zaređeno u Seulu, mjestu Svjetskog dana mladih 2027.

Katoličke vijesti

Haig, bivši predsjednik dvaju američkih jezuitskih sveučilišta, umro je u 95

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti