Kardinal Pizzaballa moli za prestanak nasilja i prevladavanje dijaloga
Svijet

Kardinal Pizzaballa moli za prestanak nasilja i prevladavanje dijaloga

U božićnoj poruci poslanoj ekskluzivno za Vatican News i L’Osservatore Romano, jeruzalemski latinski patrijarh poziva da se međusobno prepoznamo kao braća i sestre, dok se sjećamo značenja Boga koji je postao tijelom i nastanio se među nama. Poziva na dijalog, pomirenje, praštanje i prijateljstvo. A potrebno je „pogledati u horizont i vidjeti kako se Božje djelo vrši“.

Roberto Cetera i Antonella Palermo

Iz ranjenog srca zemlje u kojoj je Isus rođen dolazi božićna poruka jeruzalemskog latinskog patrijarha, kardinala Pierbattiste Pizzaballe, koju su Vatican News i L’Osservatore Romano podijelili.

Uronio u more mržnje

Razmišljanja kardinala Pizzaballe počinju razmatranjem izbijanja nasilja koje je, čini se, zahvatilo planet i sada onoga što se događa u Svetoj zemlji. “Čini se da cijeli svijet proživljava vrijeme velikih poteškoća u kojem prevladavaju nasilje, mržnja, podjele, osjećaji osvete”, kaže u svojoj video poruci na talijanskom jeziku poslanoj vatikanskim medijima.

Patrijarh izražava zabrinutost zbog situacije “na sjeveru Europe”, a zatim se fokusira na Bliski istok: “Od 7. listopada uronili smo u more mržnje, ogorčenosti, osvete i smrti.” Mržnja koja je, kako ističe, “utjecala na izraelsko društvo i sada pogađa palestinsko društvo”. U srcu mu je prije svega ono što se događa u Gazi, ali se sjeća i “naše male kršćanske zajednice u Betlehemu”.

Reći da Bogu za pomirenje

Svjestan “situacija velikih poteškoća u kojima je svaka osoba zatvorena u vlastitoj patnji”, kardinal Pizzaballa ističe nepogrešivu važnost i značenje Božića: “Bog nam dolazi, uprisutnjuje nam se i otvara naša srca za susret s drugim. , na prepoznavanje drugoga kao važnog dijela sebe.”

To nam značenje pomaže vidjeti Božić u svoj njegovoj razoružavanju i svakoj sadašnjoj vrijednosti. “Unatoč svom ovom strašnom nasilju, ne smijemo zaboraviti da poruka Božića ostaje, možda u ovom trenutku još važnija nego ikad. Bog iz ljubavi postaje tijelom”, podsjeća, “i saopćava nam novi način postojanja u svijeta, a to je dati život iz ljubavi prema drugima.”

Dodaje da tutnjava oružja ne može umanjiti činjenicu da je “Božić i ovdje u Svetoj zemlji gdje ima ljudi koji govore da Bogu, da svome bratu i sestri. Jer reći da Bogu”, naglašava, “znači prepoznajući drugoga, našeg brata ili sestru. I spremni su biti otvoreni za dijalog, reći da pomirenju, da oprostu, da prijateljstvu.”

Izvan sadašnje patnje i gledanja Božjeg djela

Na ovaj svečani dan Patrijarh se prvo obraća članovima svoje lokalne pastve, ali i svima onima koji čuju ovu poruku i “ugledaju ovo mjesto, Svetu zemlju”. Dugotrpljivi, ali trajni poziv izražavaju oni koji čvrsto drže sigurnost da nas Gospodin ne napušta.

“Moramo podići svoj pogled”, zaključuje on, “kako bismo otišli dalje od sadašnje boli i vidjeli kako se Božje djelo obavlja. Budući da je Isus doista ovo dijete, on je doista Gospodar povijesti, osobne povijesti svakoga od nas.” nas i povijesti svijeta.” Unatoč svemu, vrijeme je da proglasimo da “mi vjerujemo u Njega”. Danas je Božić, naviješta kardinal Pizzaballa i poziva sve da navijeste istu poruku, a svima želi Božji blagoslov.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Dvije katoličke škole u zaljevu San Francisca zatvaraju se zbog sigurnosnih i drugih razloga

Katoličke vijesti

Odbjegli katolički svećenik Alex Crow sada je laiciziran, kaže nadbiskupija Mobile

Katoličke vijesti

Crkveno suđenje sada umirovljenog svećenika iz Missourija proglasilo krivim za seksualno nagovaranje tijekom ispovijedi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti