SAD i Meksiko raspravljaju o krizi ‘nedokumentiranih’ migranata – Vatican News
Svijet

SAD i Meksiko raspravljaju o krizi ‘nedokumentiranih’ migranata – Vatican News

Američki državni tajnik Antony Blinken došao je u Meksiko kako bi se sastao s njegovim predsjednikom i razgovarao o rastućoj krizi nedokumentiranih migracija.

Od Jamesa Blearsa

Kriza se povećava, s deset tisuća migranata koji ilegalno prelaze u Sjedinjene Države dnevno. Američka carina i zaštita granica, kaže da je gotovo dvjesto tisuća ljudi privedeno u studenom.

Meksički predsjednik Andres Lopez Obrador kaže da je voljan pokušati pomoći u zaustavljanju poplave, ali ističe da je humanije ulagati u razvoj ljudi.

Siromaštvo, nezaposlenost, ulične bande

Ekonomska stagnacija, ulične bande i akutno rašireno siromaštvo razlozi su zbog kojih mnogi migranti napuštaju svoje domovine.

Jedan je mladić rekao da je bio prisiljen da se pridruži uličnoj bandi i da bi neuspjeh u tome značio smrt za njega i njegovu obitelj. Rekao je da bi prihvatio bilo koji posao u SAD-u kako bi uzdržavao svoje voljene.

Trenutačno migrantska karavana od sedam tisuća muškaraca, žena i djece većinom iz Hondurasa, Venezuele i Haitija prelazi Meksiko i pješači prema granici sa Sjedinjenim Državama. Na jednom od njegovih transparenata piše: “Izlazak iz siromaštva”.

Američki State Department kaže da je ovaj sastanak usredotočen na: “Iregularnu migraciju bez presedana, traženje načina na koji obje nacije mogu odgovoriti na izazove granične sigurnosti.”

Granični zid

Granični zid, načičkan s još više utvrda, uz korištenje najnovije tehnologije, uključujući senzore i dronove, nevladine organizacije opisuju kao usamljeni kamen u rijeci, preplavljen tsunamijem očaja.

Jedini način da se uhvatimo u koštac i riješimo ovu krizu su održiva velika ulaganja u pogođene zemlje. Meksiko je ponudio radne vize i poslove, ali to neće odvratiti ili odvratiti većinu, koja vidi Sjedinjene Države kao zemlju mogućnosti El Dorada i lijek za sve svoje nevolje.

Poslušajte reportažu Jamesa Blearsa

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Ruski pravoslavci optužuju papu Franju za ‘odbacivanje kršćanskog moralnog ideala’ gay blagoslovima

Katoličke vijesti

Prosvjednici prekinuli uskršnje bdijenje u katedrali sv. Patrika kako bi pozvali na prekid vatre u Gazi

Katoličke vijesti

MetaSaint: Katolički svećenik pokreće platformu za igranje Roblox – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti