U Sevilli održana generalna skupština Europske federacije katoličkih sveučilišta
Biskupska konferencija BiH

U Sevilli održana generalna skupština Europske federacije katoličkih sveučilišta

Generalna skupština Europske federacije katoličkih sveučilišta (FUCE) održana je od 5. do 7. lipnja 2024. na Sveučilištu Loyola u španjolskoj Sevilli. U ime Hrvatskog katoličkog sveučilišta sudjelovali su rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić i prorektor za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, član Upravnog vijeća FUCE-a.

Na otvaranju skupštine 5. lipnja u Hospital de los venerables, sjedištu Zaklade Focus Loyola, okupljenima su se obratili prof. dr. sc. Fabio Gómez-Estern, rektor Sveučilišta Loyola, prof. dr. sc. Michael Mullaney, rektor Papinskog sveučilišta svetog Patrika u Maynoothu u Irskoj i predsjednik FUCE-a te mons. Teodoro León Muñoz, pomoćni biskup Seville.

U sklopu svečanog otvorenja predavanja „Kakva je budućnost katoličkih sveučilišta u doba umjetne inteligencije?“ održali su tajnik sekcije za obrazovanje vatikanskog Dikasterija za kulturu i obrazovanje nadbiskup Giovanni Cesare Pagazzi i prof. dr. sc. Isabel Capeloa Gil, rektorica Portugalskog katoličkog sveučilišta i predsjednica Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta.

U četvrtak 6. lipnja nakon uvodnih predavanja stručnjaka iz područja umjetne inteligencije s različitih katoličkih sveučilišta sudionici su radili u grupama promišljajući temu „Umjetna inteligencija: kraj obrazovanja ili početak nove ere”. Sudionici su također radili u grupama, obrađujući temu o međusobnom povezivanju sveučilišta u tri područja: upravljanje, odgoj i istraživanje. Nakon toga su predstavljeni planovi za daljnju suradnju među kojima je prorektor Štefančić predstavio prijedlog o zajedničkim znanstvenim projektima.

Zadnji dan, petak 7. lipnja, bio je posvećen godišnjem izvješću o radu predsjednika i uprave te pitanjima vezanim uz rad Federacije kao i obilježavanju stote obljetnice Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta (1924. – 2024.).

Sudionici su svaki dan slavili misu te pod stručnim vodstvom obišli katedralu u Sevilli.

Hrvatsko katoličko sveučilište primljeno je u svibnju 2016. u punopravno članstvo Europske federacije katoličkih sveučilišta (FUCE) na generalnoj skupštini održanoj u Salamanci u Španjolskoj. Federacija europskih i libanonskih katoličkih sveučilišta broji 56 sveučilišta iz 17 zemalja Europe i šest katoličkih sveučilišta iz Libanona. 2022. na generalnoj skupštini FUCE-a u Tirani prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, prorektor za međunarodnu suradnju na HKS-u, izabran je za člana Upravnog vijeća federacije. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papin Angelus: Ne budimo kršćani sakristije ili dnevne sobe, već nositelji Božjeg ozdravljenja

Katoličke vijesti

​​​​​​​AUDIO: Nadbiskup Tomo Vukšić predvodio Misu Večere Gospodnje u sarajevskoj katedrali

Katoličke vijesti

Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu prelazi na eUNSA sustav

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti