Američki biskupi kritiziraju dekret predsjednika Bidena o azilu
Biskupska konferencija BiH

Američki biskupi kritiziraju dekret predsjednika Bidena o azilu

Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država (USCCB) kritizirala je najnoviji dekret predsjednika Joea Bidena kojim se pooštravaju mjere protiv ilegalnih migranata iz Meksika, objavio je u srijedu, 6. lipnja 2024. Kathpress.

Predsjednik odbora za migracije Biskupske konferencije SAD-a biskup El Pasa u Teksasu Mark Seitz izjavio je kako su biskupi „najdublje uznemireni tim nepoštivanjem temeljnih humanitarnih zaštitnih mjera i prava o azilu SAD-a“.

Svaka zemlja ima pravo i odgovornost zaštite svojih granica i reguliranja useljavanja u interesu općeg doba. No proizvoljno ograničavanje pristupa azilu i reduciranje redovitog postupka samo jača one koji pokušavaju izrabljivati najslabije, poručio je biskup Seitz. Njegovu izjavu objavio je mrežni portal OSV News, a prenosi Kathpress.

„Priključujemo se onima koji su zabrinuti zbog nasilnih bandi, krijumčara droge i trgovaca ljudima i suprotstavljamo se tim zločincima“, naglasio je biskup. „Istodobno postavljamo pitanje: Koja sudbina očekuje obitelji koje bježe pred tim istim razbojničkim činiteljima kako bi spasile život, da bi opet došle u njihove ruke čim dospiju na naše granice“, dodao je.
Biskup Seitz podsjetio je na dugogodišnji zahtjev američkih biskupa za reformu „propalog“ sustava useljavanja mimo stranačkih granica. Predsjednik Biden mora obvezati svoju vladu na politiku „koja poštuje ljudski život i dostojanstvo migranata unutar i izvan naših granica“, poručio je.
Kevin Appleby, predstavnik newyorškog Centra za migracijske studije (Center for Migration Studies) za OSV News također je upozorio na posljedice predsjedničkog dekreta. „Ta mjera otjerat će očajne tražitelje azila u zabita pogranična područja, što će dovesti do gubitka ljudskih života. Osim toga, osnažit će mreže krijumčara koji će zahtijevati ogromne iznose kako bi ljude neopaženo preveli preko granice“, izjavio je Appleby, koji je ranije bio voditelj odjela USCCB-a za migracijsku politiku.

Biden je, napominje Kathpress, ranije tijekom predizborne kampanje dospio pod pritisak glede teme migracija. Bijela kuća je u utorak objavila predsjednički dekret kojim se ograničava broj tražitelja azila koji nedopušteno prelaze granicu. Mjera koja stupa na snagu odmah omogućuje vlastima protjerivanje osoba koje su ilegalno prešle granicu, dijelom bez obrade njihovih zahtjeva za azil. Iznimke su predviđene samo u rijetkim slučajevima, primjerice za maloljetnike bez pratnje iz država koje ne graniče s SAD-om. Sukladno uredbi, zaprimanje zahtjeva za azil obustavlja se čim prosječni broj dnevnih ilegalnih prelazaka granice premaši 2.500 u tjedan dana. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nuncij Kulbokas: Uskrs u bombardiranoj Zaporižji

Katoličke vijesti

Upriličena izložba fotografija iz prirodnog okoliša s citatima iz enciklike pape Franje o brizi za zajednički dom

Katoličke vijesti

Papa Franjo primio Kika Argüella: Ohrabrenje za poslanje

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti