Njemački biskupi za ostanak bogoslovnih studija na državnim sveučilištima
Biskupska konferencija BiH

Njemački biskupi za ostanak bogoslovnih studija na državnim sveučilištima

Njemački biskupi snažno se zauzimaju za ostanak teoloških fakulteta na državnim fakultetima. Društvo i Crkva u jednakoj mjeri imaju korist od teološke znanosti, piše u priopćenju koje je u četvrtak, 6. lipnja 2024. objavila Njemačka biskupska konferencija u Bonnu, prenosi KNA.

Taj resurs ne bi se trebao „olako ugroziti“, poručili su njemački biskupi.

Vjera na sveučilištu preuzima odgovornost pred forumom znanstvenog razuma, podsjećaju biskupi. Neprestana razmjena s drugim znanostima potrebna je kako bi se i u okolnostima 21. stoljeća moglo naviještati evanđelje. S druge strane, teologija pridonosi sučeljavanju s ambicijom istinitosti drugih znanosti ili svjetonazorskih stajališta. „Taj doprinos bolno bi nedostajali kad ne bi bilo teološke znanosti“, poručili su.
Njemačka biskupska konferencija objavila je tim povodom dokument na pet stranica svoje Komisije za vjerska pitanja. U njemu je sadržana poruka kako Crkva, znanost i društvo trebaju imati zajednički interes „da teologija i dalje bude usidrena na našim sveučilištima“. Teologija, naglašava se, ne smije biti reducirana na ulogu izobrazbe crkvenih suradnika.

Teologija nije ni zamjenjiva drugim religijskim ili kulturnim znanostima, poručuju njemački biskupi. Za razliku od svih drugih znanstvenih disciplina, teologija se može dotaknuti apsolutne dimenzije znanstvenih iskaza, fundamentalističkih tendencija u vjerskome ili ideoloških crta u državnoj ili gospodarskoj vlasti, poručili su njemački biskupi. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vanjska proslava sv. Tripuna u znaku zajedništva i sjaja tradicije

Katoličke vijesti

Cvjetnica u župi Prozor | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti

Veliki Tjedan i Uskrs u banjolučkoj župi Pohoda Blažene Djevice Marije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti