Papa Franjo: Podupirati dijalog i štititi žrtve rata
Biskupska konferencija BiH

Papa Franjo: Podupirati dijalog i štititi žrtve rata

Papa Franjo se danas, 7. lipnja 2024., susreo s trideset i pet studenata Papinske crkvene akademije, ustanove koja već više od tri stoljeća obrazuje diplomate Svete Stolice. Svećenike su dopratili predsjednik akademije nadbiskup Salvatore Pennacchio, ekonom i pročelnik studija monsinjor Gabriel Viola i duhovnik isusovac Orlando Torres.

Odgajati buduće diplomate da budu blizu Božjem narodu

Predstavljajući zajednicu, nadbiskup Pennacchio je posebno predstavio četrnaest studenata koji se, nakon završenih akademskih studija, pripremaju sljedećih mjeseci krenuti u misijsku godinu. Nakon što je čuo njihova odredišta, Papa je podsjetio na smisao te svoje molbe koju je prije četiri godine uputio tadašnjem predsjedniku akademije, nadbiskupu Josephu Marinu: da se budući diplomati Svete Stolice osposobe za blizinu s Božjim narodom, posebno u najudaljenijim misijskim zemljama. Osim što će oživjeti njihova srca kao pastira, to će biti snažan protuotrov za duhovnu svjetovnost, opasnost kojoj ih može izložiti diplomatska služba. Papa Franjo je potom savjetovao svim studentima, a posebno onima koji odlaze kao misionari, da sa sobom ponesu apostolsku pobudnicu Evangelii nuntiandi njegova prethodnika svetoga Pavla VI., koja je i danas aktualna, te da ju čitaju i meditiraju.

Promicati dijalog među sukobljenim stranama u ratu i štititi žrtve

Tijekom razgovora, potaknutoga pitanjima studenata, papa Franjo je istaknuo karakteristike diplomata pozvanoga predstavljati ga u mjesnim Crkvama i obitelji naroda: uz blizinu, spomenutu na početku susreta, potrebna je domišljatost, koju zahtijeva posao koji je toliko nužan koliko i težak, uvijek praćen pobožnošću, odnosno intenzivnim odnosom s Gospodinom.

Među temama susreta nije mogao izostati osvrt na kontekst “svjetskog rata u dijelovima” koji proživljavamo, također u Europi. Papa je pritom istaknuo rad brojnih apostolskih nuncija, u zonama sukoba, na poticanju dijaloga među suprotstavljenim stranama i zaštiti žrtava rata, prema načelima humanitarnog prava. Druga su pitanja omogućila Svetom Ocu da se ponovno osvrne na sposobnosti koje bi budući papinski diplomati trebali njegovati u godinama obrazovanja u Rimu.

Svećenici koji vjernicima sve opraštaju

Na kraju, nadahnjujući se današnjom svetkovinom Presvetoga Srca Isusova, rimski je biskup potaknuo studente Papinske crkvene akademije da budu svećenici koji sve opraštaju vjernicima koji im se obraćaju u sakramentu pomirenja. Kako bi jednoga dana, kao apostolski nunciji, bili milosrdni pastiri. Nakon što ih je zamolio da ga se spominju u molitvi, papa Franjo je zaključio susret blagoslivljajući i pozdravljajući prisutne svakog posebno. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vjernici iz Čerina hodočastili Drinskim mučenicama

Katoličke vijesti

Humanitarni koncert „Srce za Ugandu“

Katoličke vijesti

Jedanaest godina pontifikata: papa Franjo i geste mira

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti