U Pomeru proslavljen blagdan sv. Foške
Porečka i Pulska biskupija

U Pomeru proslavljen blagdan sv. Foške

Vjernici Pomera, župe na jugu Pulskog dekanata, su u utorak, 13. veljače 2023. proslavi blagdan svoje suzaštitnice, sv. Foške. Misno slavlje predvodio je fra Đuro Vuradin iz pulskog Franjevačkog samostana sv. Franje Asiškog.

Na početku homilije, propovjednik se, govoreći o ukorijenjenosti pobožnosti prema sv. Foški, podsjetio kako je prije 40-tak godina to žensko ime bilo često, a danas polako nestaje.

No, unatoč tomu, svetica koja je sa 15 godina bila spremna život dati za Isusa, nam i danas može biti uzor. „Ona je dala život za Gospodina, a nama je teško doći do crkve, ili se pomoliti. A razlog tomu, je što nemamo radosti, ne svjedočimo dovoljno Gospodina.“

Kratko govoreći o svetičinu životu, podsjetio je kako ju je otac povjerio na čuvanje i odgajanje Mauri, koja pak ju je podučila i o kršćanstvu. Otac, kad je čuo da mu je kćerka postala kršćanka predaju ju je zajedno s Maurom, te su podnijele mučeničku smrt kao svjedokinje Krista.

Propovjednik je naglasio, kako jedna riječ može promijeniti čovjeka. „No, ako mi ne volimo Isusa, kako ćemo to reći drugome? Bojimo se, stidimo se uopće izgovoriti tu riječ. A Isus je ljubav, i On voli sve ljude. Čini nam se, kao da je nekad bilo više čuda nego danas. Zapravo, ima čuda i danas, ali ih mi ne prepoznajemo. Apostoli i sveci su imali vjeru, a mi danas  nemamo pouzdanja u Gospodina, zato ne činimo čuda, a Isus sve nas šalje da naviještamo Radosnu svijet svima.“ Podsjetio je, kako Isus u svom kraju nije učinio niti jedno čudo, ili jako malo, jer mu nisu vjerovali. „Dakle, ako vjerujemo Isus će učiniti čudo, jer vjera je bitna, bitno je vjerovati u Gospodina koji donosi novi život. Nije bitno koliko nas ima, bitno je da smo mi s Gospodinom koji nas ljubi. Sv. Foška se zaljubila u Gospodina, ta ljubav je svjetlo koje se prenosi čitavom svijetu.“

Propovjednik je posvijestio, da ako kršćanin vjeruje Isusu, on nikada ne može i ne smije biti žalostan. „Sv. Franjo kad bi vidio nekog da je žalostan, uputio ga je na ispovijed, jer samo grijeh nas na ovom svijetu može ražalostiti. Gospodin nas poziva da budemo radosni, a Duh Sveti nam osvjetljava put, jer ako smo u mraku bez Gospodina, ako smo žalosni, onda ćemo raniti sebe i one oko nas.“

Stoga, budimo radosni, ponizni, molimo sv. Fošku da budemo spremni u našem životu nositi terete života. Ako je ona bila spremna umrijeti, mi budimo spremni oprostiti, naći vremena za odlazak na misu, za molitvu, rekao je na kraju homilije propovjednik. Misu je glazbeno animirao župnik, vlč. Antun Nižetić, svirajući na gitari prigodne duhovne pjesme. Nakon misnoga slavlja predvoditelj je svima nazočnima, svakome ponaosob, polaganjem ruku, udjelio blagoslov po zagovoru sv. Foške.

Pomer se u historiografskim vrelima spominje od 990. godine. Župa Pohođenja Blažene Djevice Marije se prvi put spominje u popisu 1632. godine. Župna crkva je iz 14. stoljeća. Crkva sv. Fošeke u Pomeru je jednobrodna romanička građevina s polukružnom izbočenom apsidom. Pročelje crkve krasi preslica, a u unutrašnjosti su vidljivi ostaci fresaka.

G. Krizman

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Misu Svijećnice i Dan posvećenog života biskup Štironja predvodio u Puli

Katoličke vijesti

Biskup Štironja predvodio Službu Muke Gospodnje u Puli

Katoličke vijesti

Poreč: Mlada misa o. Stefana Leopolda Bodetića, OSPPE

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti