Papa primio članove Odbora za gradnju bazilike Svete obitelji u Barceloni
Biskupska konferencija

Papa primio članove Odbora za gradnju bazilike Svete obitelji u Barceloni

Papa Franjo primio je u audijenciju u subotu, 17. veljače članove Odbora za gradnju bazilike Svete obitelji (Sagrada Familia) u Barceloni, koju je projektirao katalonski arhitekt, sluga Božji Antoni Gaudí, izvijestio je Vatican News.

Sveti Otac je pozvao članove Odbora da se hodočasnicima omogući uzdizanje srca Bogu kad god uđu u tu velebnu crkvu.

„Kao vrhovi i zvonici, neka i pogledi hodočasnika budu podignuti i neka njihovi glasovi s anđelima navještaju: ‚Sveti Besmrtni Bože‘“, pozvao je.

Papa Franjo je u obraćanju govorio o molitvi, s obzirom na to da je u tijeku pripremna Godina molitve za Jubilej 2025.

„Molitveno ozračje ne smije nestati iz naših hramova, i mora biti jedan od prioriteta za one poput vas, koji su preuzeli odgovornost za brigu o njima“, poručio je.

Vrata vjere, nade i ljubavi

Papa je spomenuo i troja vrata na pročelju bazilike Sagrada familia, koja – kako je rekao – imaju svaka svoju temu ilustriranu odlomcima iz Svetoga pisma i uokvirenu molitvom.

Vrata Vjere na desnoj strani, posvećena Blaženoj Djevici Mariji, nose riječi Trishagiona – himna iz Božanske liturgije mnogih Crkvi istočnog obreda.

Također prikazuju Isusa kako propovijeda učiteljima zakona, pokazujući da „propovijedana vjera mora uvijek postati molitva“, rekao je Sveti Otac.

Lijeva vrata posvećena su svetom Josipu i zovu se vrata Nade. Središnja vrata posvećena Isusu nose ime Ljubavi.

Sva troja zajedno predstavljaju Svetu obitelj i pozivaju vjernike da se zagledaju u otajstvo Utjelovljenja.

Papa Franjo je istaknuo i prikaz krunice koja se spušta preko vitraža i uokviruje Betlehemsku zvijezdu, kao da poručuje: „Evo vašega svjetla.“

„Upravo se u klanjanju, u kontemplativnom razmatranju otajstava, otvaramo tom svjetlu poput prozora vašega hrama“, istaknuo je.

Molitveno razmatranje hodočasnika

Sveti Otac je na kraju pozvao članove Odbora da hodočasnike uvedu u molitveno razmatranje ikonografskog projekta sluge Božjega Antonija Gaudija.

Odbor za gradnju bazilike Svete obitelji je privatna zaklada koja vodi brigu o izgradnji, konzervaciji i restauraciji zdanja.

Od 18 tornjeva, koliko će ih bazilika prema zamisli arhitekta Gaudíja imati, nedovršen je još samo središnji koji će sa 172 metra biti i najviši. Dovršetak tornja Isusa Krista, očekuje se 2026. godine, kada će se navršiti 100. godišnjica Gaudijeve smrti. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

EU ti pomaže pokrenuti svoj biznis – 4000 EUR za mlade poduzetnike kroz projekt Caritasa BiH

Katoličke vijesti

Časopis Forbes redovnicu Nathalie Becquart uvrstio među najutjecajnije žene godine

Katoličke vijesti

Održan prvi sastanak Upravnog odbora projekta ‘DISC’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti