Trodnevnica uoči župne svetkovine: O povijesti crkve sv. Ivana Krstitelja
Porečka i Pulska biskupija

Trodnevnica uoči župne svetkovine: O povijesti crkve sv. Ivana Krstitelja

Od 21. do 23. lipnja u pulskoj župi sv. Ivana Krstitelja održana je trodnevna duhovna priprava uoči župne svetkovine. Trodnevnicu su predvodili oci pavlini iz Svetog Petra u Šumi.

Prvoga dana misu je predvodio o. Vinko Vuković. Drugoga dana trodnevnice uoči župne svetkovine, u Župi sv. Ivana Krstitelja u Puli, misno slavlje je predvodio o. Mate Kolak, OSPPE, prior pavlinskog Samostana sv. Petra i Pavla u Svetom Petru u Šumi. Koncelebrirao je župnik domaćin, o. Đuro Hontić.

U prigodnoj homiliji propovjednik je približio život Ivana Krstitelja, s naglaskom na proroštvo.

“U evanđeljima se ne govori mnogo o njegovu životu, ali čitamo ono najvažnije: živio je proročki. Njegove riječi, makar jednostavne, bile su jako prodorne” rekao je propovjednik, te naglasio kako i sam evanđelist želi naglasiti da se događa nešto čudesno, te potiče na razmišljanje odakle dolazi naša vjera.

“Imamo zajedništvo, darove Duha Svetoga, no nedostaje taj žar, poticaj da dođe do susreta s Gospodinom, i tako kao da prolazimo pokraj restorana u kojem možemo i najbolju hranu dobiti besplatno, no nastavljamo dalje i bivamo još gladniji. Često zaboravljamo kako nam život prolazi. Nismo savršeni, no ono što je bitno: mi smo spoj dviju ljubavi. I zato trebamo ljubav bližnjih jer se time hranimo, jer svatko od nas je jedna utjelovljena ljubav, a to znači da dajemo, ali u isti tren i primamo. Isto tako i naša vjera nije samo to što smo išli na vjeronauk, vjera nije samo učenje obrazaca, već je vjera osjećaj rasta života, rasta života u slobodi, a sloboda se očituje u nečemu što nas ispunja, a to je Bog.”

Lijepo je biti na misi, ali ako ne čujemo proroštvo, nećemo imati snage za borbu, a život nije lagan, “jer čime ću se boriti, kojim oružjem ako nemam snage” upitao je propovjednik, te naglasio, da ako gledamo Ivana Krstitelja, vidimo da njemu nije nedostajalo snage. “Mi smo po krštenju postali proroci. Dakle, već jesmo proroci, no Gospodin od nas traži da to živimo. A mi nemamo povjerenja, jer Ga ne poznajemo” ustvrdio je propovjednik, jer “možeš vjerovati ono što poznaješ, a kao kršćani pozvani smo svakoga dana poznavati i produbljivati odnos s Gospodinom, A to možemo preko molitve.”

No što ako nas molitva ne mijenja, upitao je propovjednik, i dao odgovor “mijenjaj molitvu! Dodaj krunicu, neku žrtvu, pročitaj nešto”.

Vjernike je ohrabrio “potrebno je svjedočanstvo vjere, veliko proroštvo, biti znak Kristove ljubavi, jer pravi prorok nije onaj koji govori, nego onaj koji živi proročki poput Ivana Krstitelja, koji je odlučio i svoj život dati za proroštvo. Biti prorok prije svega znači probuditi se”.

„Gospodin te ljubi, to je proroštvo svake euharistije, i dok zahvaljujemo za dar Ivana Krstitelja, molimo da i mi budemo oni koji će drugima pomoći doći do Isusa“, rekao je na kraju homilije propovjednik.

Crkve sv. Ivana u Puli kroz povijest

Nakon mise je arhitekt Anton Percan, inače župljanin te župe održao veoma zanimljivo i podatcima bogato predavanje o povijesti postojanja crkava sv. Ivana na području grada Pule. Započeo je navodeći postojanje crkve sv. Ivana pored izvora Ninfej, nedaleko Arene, potom na lokaciji Brodogradilišta Uljanik te u okolici današnjeg gradskog stadiona Aldo Drosina. Potom je podsjetio na lokaciju velebne crkve sv. Felicite koja se je u povijesti nalazila na brežuljku nedaleko današnje crkve sv. Ivana Krstitelja, zbog toga saznanja u današnjoj crkvi sv. Ivana postoji umjetnička slika sv. Felicite. Govoreći o današnjoj lokaciji crkve, podsjetio je okupljene na stariju, manju crkvu sv. Ivana, koja je izgrađena 1911. godine, htijenjem i sredstvima tadašnjeg gradonačelnika Pule Lodovica Rizzija. Kako bi zaposlenicima sa svog imanja omogućio redovito sudjelovanje na misi, obzorom da su tadašnje gradske crkve bile, za ondašnje uvjete kretanja, jako daleko, dao je izgraditi crkvu na Brežuljku sv. Ivana. Iznio je zanimljivost da je zid oko tadašnje crkve bio dijelom izgrađen od oštećenih nadgrobnih spomenika s vodnjanskog groblja. Podjsetio je potom na sve faze realizacije projekta izgradnje nove crkve, od natječaja za arhitektonski projekt, početka gradnje prije dvadeset godina, pa sve do posvete prije sedam godina i konačnog dovršetka izgradnje prije dvije godine.

In tema s povijesnim datostima glede postojanja sakralnih objekata na području Pule koji su billi posvećeni tom velikom Božjem ugodniku, podsjetimo na sadržaj Povelje o posveti te crkve o svetkovini sv. Ivana Krstitelja 2017. godine:

Povelja glasi: „U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen! Na slavu Boga svemogućega, i na čast sv. Ivana Krstitelja, kada je Crkvom upravljao papa Franjo, Biskupijom Porečkom i Pulskom biskup Dražen Kutleša, kada je predsjednica Republike Hrvatske bila gospođa Kolinda Grabar Kitarović, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca o. Josip Blažević, župnik župe i gvardijan samostana o. Đuro Hontić, gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić, godine Gospodnje 2017., na blagdan sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja 2017., ovu crkvu posvetio porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša. Temeljni kamen za crkvu blagoslovio je 5. veljače 2005. biskup Ivan Milovan. Crkva je sagrađena prema projektu arhitekta Maurizija Bergama iz Venecije, a izvedbeni projekt izradio je arhitektonski „Studio Kaić“. Gradnju je izvelo poduzeće Zvonka i Bože Divkovića. Crkva je izgrađena prilozima Porečke i Pulske biskupije, Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Padovanske provincije sv. Antuna franjevaca konventualaca, dobrovoljnim prilozima župljana i donacijom poduzeća „Kamen Pazin d.d.“ Svjedoci posvete: biskup mons. Dražen Kutleša, Vikar Provincije p. Matrin Jaković, dogradonačelnica Elena Puh Belci, župnik i gvardijan p. Đuro Hontić te kumovi Marko Drmić i Đino Peruško.”

Trećega dana trodnevnice misu je predvodio o. Jure Josipović, OSPPE.

(G. Krizman)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskup Štironja zaključio proslavu svetkovine sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije

Katoličke vijesti

Preč. prof. dr. sc. Josip Grbac: “SOLIDARNOST U DJELOVANJU KARITASA”

Katoličke vijesti

Pula: Održana trodnevnica i četrdesetosatno klanjanje  ususret Nedjelji Božjega milosrđa

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti