U Međugorju na blagdan Nevine dječice slavljena sveta misa i uprizorene žive jaslice
Biskupska konferencija BiH

U Međugorju na blagdan Nevine dječice slavljena sveta misa i uprizorene žive jaslice

Nevina Dječica, blagdan koji se u puku zove još i Mladenci slavi se 28. prosinca. Blagdan je to koji se spominje događaja u kojemu su malena dječica svojim mladim životima obilježila Kristov dolazak na zemlju. Tadašnji kralj Herod bio je strahu da bi ga novorođeni Kralj mogao ugroziti u njegovoj vladavini, te je dao zapovijed da se ubiju sva djeca do dvije godine života, jer se mislio da će među tom dječicom biti ubijen i sam Isus, ali je Otac imao drugi plan. Nevinu dječicu koja su dala život za novorođenog Krista kršćani su odavno štovali kao prvomučenike. Jučer, na njihov spomendan u crkvi sv. Jakova u Međugorju u 15 sati slavila se sveta misa za svu djecu, a svetu misu predslavio je međugorski župni vikar fra Jure Barišić koji je na početku propovijedi podsjetio kojega se događaja Crkva sjeća.

„Uvijek na blagdan Nevine Dječice, kao što vam je poznato, slušamo izvještaj kako je Herod Veliki izdao naredbu da se u okolici Betlehema i u Betlehemu poubijaju sva muška djeca od dvije godine naniže. To je od strane Heroda, koji je imao i vojsku i upravljao carstvom i bio kralj, bio jedan kukavički čin, a ne čin jednog vladara. Uplašio se Herod proroštva jer se rodio novi kralj. Sad zamislite tu apsurdnu situaciju, on koji je kralj, ne može pronaći novorođeno dijete, nije mu dano da ga pronađe, nego mu mudraci govore da se u njegovu kraljevstvu rodio i onda mudraci koji su od Boga vođeni ne žele dati kralju savjet kako da dođe do njega. Kralj se odlučio na jedan kukavički čin da poubija nevinu djecu. Nešto što je malo, tek rođeno njemu predstavlja opasnost. Čuli smo također kako su Josip, Marija i Isus pred Herodom pobjegli u Egipat vođeni anđelom dok Herod nije skončao svoj život, dok nije završio svoju vladavinu”, kazao je fra Jure Barišić te dodao:

„Braćo i sestre, uvijek na blagdan Nevine Dječice dobro bi bilo malo razmišljati što mi odrasli, pogotovo vi roditelji koji se brinete za svoju djecu, možemo naučiti od djece. Ja znam da nekada vas roditelje oni možda i nerviraju, možda i galamite na njih, možda ste nekada i prestrogi, ali sam uvjeren da to sve radite iz jednog jedinog razloga, a to je zato što ih volite. No mi od djece možemo dosta toga naučiti. Pogotovo u božićnom vremenu, a to je radovati se kao dijete. Vidite, kada oni gledaju ove jaslice, njima su one zanimljive, oni ih dožive stvarno, oni gledaju ove figure, pastire, Isusa u jaslama, njima to nešto znači da im se Bog rodio, pitaju se što je Bog, kako se on rodio tako malen kao dijete. Mi odrasli kada gledamo jaslice što mi vidimo? Vidimo ih u smislu kao tko će to kasnije raspremiti, tko će ponovno kititi i čistiti. Zato je dobro biti oduševljen jaslicama kao dijete. Vi kada djetetu dajete neki poklon ono je jako uzbuđeno u iščekivanju, ono se raduje kad otvara taj dar. Danas nas odrasle kao da ništa ne može više oduševiti, pa ni Dijete u jaslama, a Isus se upravo rodio kao dijete, ne kao odrastao čovjek, a zašto? Da nam kaže budite i vi nekada djeca, nemojte stalno biti odrasli i nedodirljivi”, kazao je fra Jure te naglasio da postoji još jedna stvar koju možemo od djece naučiti, a ta je da smo potrebni nekoga, da sami ne možemo.

„Djeca su ovisna o vama roditeljima, vi ih odgajate, vi ih oblačite, kada su bolesni i gladni vi ih njegujete i oni bez vas ne mogu. Mi odrasli ljudi volimo da smo neovisni u smislu ne prilazi mi, ne treba mi nitko, tko je kao ja… No to je nemoguće. Dobro bi bilo biti ovisan o nekome kao što su djeca ovisna o odraslima, a mi odrasli bi trebali biti ovisni o Isusu Kristu, o Blaženoj Djevici Mariji. Ovo cijelo božićno vrijeme i čitamo iz Ivanovih poslanica gdje Ivan ponavlja bezbroj puta „Djeca se Božja zovemo i jesmo”, stalno ponavlja. Gospa u porukama ovdje u Međugorju također prve riječi koje kaže su „Draga djeco”. Pa valjda to nešto znači, a to je ovisiti o nekome kao što dijete ovisi o roditelju. Znači ovisimo i mi o Isusu Kristu, o njegovoj majci Blaženoj Djevici Mariji, ne možemo sami. Lijepo je kada čovjek ovisi o Bogu, kada se uzda u Boga”, kazao je fra Jure Barišić, te svoju propovijed završio riječima:

„Svi mi odrastamo u obitelji, u obiteljima nas vežu lijepe uspomene, nekada možda neke i nisu, ali to je ipak naša obitelj, nema idealne. Događa se da u našim obiteljima mater govori jedno, a ćaća drugo, tada je dijete na dvije strane. Zato bi dobro bilo, dragi roditelji, da kada ste u odgoju da ste suglasni i da znate da za obitelj nije glavni niti mama, niti tata, niti dijete, nego Isus Krist. Mi smo se svi okupili oko jaslica, oko Isusa Krista, On je u centru. Zapamtite, ako je dijete Isus u centru naše obitelji, onda će naša obitelj biti idealna i neće biti problema”, kazao je fra Jure Barišić.

Nakon svete mise članovi zajednice Cenacolo i mladi iz župe Međugorje uprizorili su žive jaslice ispred crkve sv. Jakova na oduševljenje brojne djece i njihovih roditelja, baka i djedova koji su dali dugotrajan i zaslužen pljesak svim sudionicima koji su uprizorili žive jaslice. (kta/radio-medjugorje.com)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskup Paglia o glasanju Europskog parlamenta o pobačaju

Katoličke vijesti

Papa Franjo primio u audijenciju članove Malteškog reda

Katoličke vijesti

Papa: Mir gradimo i mi, a ne samo moćnici sa svojim pregovorima

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti