Papa Franjo i predsjednik Zelenskij razgovarali o ukrajinskoj formuli mira
Biskupska konferencija BiH

Papa Franjo i predsjednik Zelenskij razgovarali o ukrajinskoj formuli mira

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kazao je kako je 28. prosinca imao telefonski razgovor s papom Franjom gdje je izrazio zahvalnost za božićnu čestitku Svetog Oca svim Ukrajincima. Razgovarali su i o tzv. „Formuli mira“ te je ukrajinski predsjednik poručio: „Zahvalan sam Svetoj Stolici što podržava naše napore“.

Predsjednik Zelenskij na platformi „X“ napisao je kako je Papi izrazio zahvalnost za njegovu božićnu čestitku kao i za njegovu želju pravednog mira za svakoga, prenosi IKA.

„Razgovarali smo o našem zajedničkom radu na provedbi ukrajinske formule mira. Više od 80 zemalja već je uključeno u ovaj proces na razini svojih predstavnika. I bit će ih još. Zahvalan sam Svetoj Stolici što podržava naše napore“, napisao je Zelenskij.

Mirovni plan predsjednika Zelenskog sastoji se od 10 točaka u kojima se među ostalim poziva na obnovu teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, povlačenje ruskih trupa, zaštitu zaliha hrane i energije, nuklearnu sigurnost i oslobađanje svih zatvorenika, piše Reuters.

Sveti Otac je imenovao bolonjskog nadbiskupa kardinala Mattea Zuppija kao svog mirovnog izaslanika za Ukrajinu, te je u toj ulozi kardinal posjetio Kijev, Moskvu, Washington i Peking.

Papa Franjo posljednji je put primio Zelenskog u Vatikanu 13. svibnja 2023. U 40-minutnom razgovoru bilo je riječi o humanitarnoj i političkoj situaciji u Ukrajini. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kardinal Schönborn se ispričao starokatolicima nakon intervjua za „Communio“

Katoličke vijesti

U tijeku duhovne vježbe za svećenike Vrhbosanske nadbiskupije

Katoličke vijesti

Izabrano novo vijeće u mjesnom bratstvu OFS Fojnica

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti