Papa: Demokracija je zajedničko traženje rješenja
Biskupska konferencija

Papa: Demokracija je zajedničko traženje rješenja

Povodom Papinog posjeta Trstu u nedjelju 7. srpnja i završetka 50. Talijanskog katoličkog socijalnog tjedna, novine “Il Piccolo” učinile su dostupnim dosad neobjavljen tekst pape Franje, uvod u antologiju papinskih govora i poruka pod naslovom “U srcu demokracije”.

Sveti Otac u tekstu opisuje Trst kao grad s “jakim srednjoeuropskim okusom” zbog “suživota različitih kultura, religija i etničkih skupina”. Razlog pak njegova posjeta je Socijalni tjedan u organizaciji Talijanske biskupske konferencije, koje je ove godine posvećen temi “U srcu demokracije: Sudjelovanje kroz povijest i u budućnosti”, piše Vatican News.

Papa uočava kako je demokracija oblik vladavine koja, čini se, pati od “posljedice opasne bolesti, ‘demokratskog skepticizma’”. Poteškoće demokracija u preuzimanju složenosti sadašnjeg vremena kao da ponekad popuštaju pred privlačnošću populizma. Demokracija ima svojstvenu veliku i neupitnu vrijednost, piše Papa, ističući činjenicu da se “obnašanje vlasti odvija unutar okvira zajednice koja se slobodno i sekularno međusobno suočava u umijeću općeg dobra, što nije ništa drugo nego različito ime za ono što zovemo politikom”.

“Zajedno” sinonim je za “sudjelovanje”, piše nadalje Sveti Otac. “Problemi pred nama su svačiji i pogađaju sve”. Demokratski način je da o njima razgovaramo zajedno, znajući da samo zajedno možemo naći rješenja, napominje.

U riječi “sudjelovati” pronalazimo autentični smisao onoga što je demokracija. “U etatističkom ili dirigističkom režimu nitko ne sudjeluje; svi gledaju, pasivno. Demokracija, s druge strane, traži sudjelovanje, zahtijeva ulaganje vlastitog truda, riskiranje sukoba, dovođenje u pitanje vlastitih ideala, vlastitih razloga. Riskirati. Ali rizik je plodno tlo u kojem sloboda klija”, naglašava Sveti Otac.

Toliko je društvenih pitanja oko kojih smo pozvani demokratski se angažirati, napominje, ističući pitanje inteligentnog i kreativnog prihvaćanja migranata. Fenomen je to koji Trst dobro poznaje, jer je blizu tzv. “balkanske rute”, piše. Nadalje naglašava pitanje demografske zime te izbora autentičnih politika za mir “koje na prvo mjesto stavljaju umijeće pregovaranja, a ne ponovno naoružavanje”. Briga o drugima koje Isus neprestano ističe u Evanđelju je autentičan stav bivanja ljudima, zaključuje Papa. “Iz Trsta, grada s pogledom na Sredozemno more, talionice različitih kultura, vjera i naroda; metafore za to ljudsko bratstvo kojemu težimo u ovim vremenima zasjenjenim ratom, neka iznikne uvjerenija predanost demokratskom životu s punim sudjelovanjem usmjerenom na istinsko opće dobro”, završava svoj tekst papa Franjo. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kardinal Parolin: Treba saslušati poljoprivrednike, potreban je dijalog

Katoličke vijesti

Dan zajedništva vjernika Župe Gospe Brze Pomoći iz Slavonskog Broda

Katoličke vijesti

Umro kardinal Pedro Rubiano Sáenz

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti