Peruanski kardinal slavi 36 godina biskupovanja
Europa

Peruanski kardinal slavi 36 godina biskupovanja

Osoblje ACI Prensa, 6. srpnja 2024. / 08:00

Kardinal Juan Luis Cipriani, nadbiskup u miru Lime, Peru, slavi 36 godina biskupovanja i tom je prigodom izrazio posebnu zahvalnost svetom Josemariji Escrivi, utemeljitelju Opusa Dei, svetom Ivanu Pavlu II. i papi Benediktu XVI.

Kardinal se osvrnuo na tu temu 4. srpnja video poruka iz Rima objavio je Diario Expreso, podsjećajući na dan njegova biskupskog posvećenja 3. srpnja 1988., nakon što je imenovan pomoćnim biskupom Ayacucha u peruanskim Andama.

“To me navodi da vas želim pozdraviti i svima vam zahvaliti. Istina je da su to bile intenzivne, duge godine, u kojima mislim da postoje tri osobe koje su jako utjecale na mene i puno mi pomogle”, rekao je peruanski kardinal.

Prije svega je rekao: “Sv. Josemaría Escrivá, utemeljitelj Opusa Dei: Naučio me ljubiti Crkvu onako kako Crkva želi biti voljena. I tako sam ovih dugih godina uvijek računao na njegovu pomoć i njegov zagovor.”

Dalje, “Sv. Ivana Pavla II., koji me je pozvao za biskupa, a potom i za kardinala: čovjek koji je volio slobodu. Zato sam toliko puta u životu izabrala živjeti u slobodi iako je bilo poteškoća. O slobodi se ne pregovara, sloboda vam omogućuje da budete sretni i pomažete drugima”, rekao je Cipriani.

“I na kraju papa Benedikt XVI., čovjek strastven za istinu iako vam istina može donijeti probleme. Istina je da sam ovih godina, zajedno s ova tri svetaca, nastojao pomoći Crkvi, služeći Crkvi, pomažući obitelji, braneći život. Super sam se provela. Bile su to teške godine intenzivnog rada”, rekao je prelat.

Cipriani je također zahvalio svojim roditeljima i prijateljima i potaknuo sve da napreduju i mole za njega.

Tko je kardinal Cipriani?

Kardinal Juan Luis Cipriani Thorne jedan je od dvojice sadašnjih peruanskih kardinala. U mladosti je studirao tehniku ​​i bio dio košarkaške reprezentacije. Dana 28. prosinca 2023. napunio je 80 godina, što znači da više neće biti dio eventualne konklave za izbor sljedećeg pape.

Papa Franjo prihvatio je njegovu ostavku na dužnost nadbiskupa Lime 2019. godine, nakon što je navršio 75 godina, dobnu dob za odlazak u mirovinu za biskupe. Papa je za njegova nasljednika imenovao oca Carlosa Castilla Mattasoglia.

Među brojnim radovima koje je proveo u Nadbiskupiji Lima, Cipriani se istaknuo višegodišnjim vođenjem Hoda za život koji je 2018. okupio 800.000 ljudi u obrani ovog prirodnog prava.

Također je bio pomoćni biskup i nadbiskup Ayacucha od 1988. do 1999., kasnije je imenovan primasom Perua i nadbiskupom Lime, gdje je služio 20 godina.

Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je kardinalom na konzistoriju 21. veljače 2001., istom onom konzistoriju u kojem je Jorge Mario Bergoglio, sada papa Franjo, proglašen kardinalom.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Walter Sánchez Silva

Walter Sánchez Silva stariji je pisac za ACI Prensa (https://www.aciprensa.com). S više od 15 godina iskustva izvještavao je s važnih crkvenih događaja u Europi, Aziji i Latinskoj Americi tijekom pontifikata Benedikta XVI. i pape Franje. E-mail: [email protected]

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Danas počinje svibanj, mjesec posvećen našoj duhovnoj majci Djevici Mariji

Katoličke vijesti

Senat odbacio ‘trojanski konj’ Zakon o pravu na kontracepciju

Katoličke vijesti

Papa Franjo mladima: ‘Krist je živ i želi da vi budete živi!’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti