Priopćenje Srijemske biskupije o umirovljenju biskupa Gašparovića i preuzimanju službe biskupa Svaline
Biskupska konferencija

Priopćenje Srijemske biskupije o umirovljenju biskupa Gašparovića i preuzimanju službe biskupa Svaline

Apostolska nuncijatura u Republici Srbiji objavila je na Pepelnicu, u srijedu 14. veljače 2024., da je papa Franjo prihvatio odreknuće od pastoralnog upravljanja Srijemskom biskupijom mons. Đure Gašparovića, čime je novi dijecezanski biskup postao dosadašnji biskup koadjutor Fabijan Svalina. Priopćenje Srijemske biskupije prenosimo u cijelosti.

Ovime vas obavještavamo da je Apostolska nuncijatura u Republici Srbiji izvijestila je da je Sveta Stolica danas, 14. veljače 2024. u 12 sati objavila da je Sveti Otac papa Franjo prihvatio molbu srijemskog biskupa mons. Đure Gašparovića za umirovljenjem, koje mu je uputio 20. siječnja 2024. godine, te je od danas biskup u miru.

Izražavajući duboku i iskrenu zahvalnost prvom biskupu ponovno osamostaljenje drevne Srijemske biskupije, mons. Đuri Gašparoviću u ime cijele biskupijske zajednice želimo plodan nastavak biskupske službe u miru, te mnoge godine dobrog zdravlja i plodnog služenja Božjem narodu. Vječni pastir i Biskup naših duša (Pio IX., Pastor Aeternus) nagradio ga za sav trud i revnost u njegovoj pastirskoj službi tijekom ovih proteklih šesnaest godina!

U vezi s tim, prema Zakoniku kanonskog prava, kan. 409 § 1, dosadašnji biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina od trenutka umirovljenja mons. Đure Gašparovića odmah postaje dijecezanski biskup Srijemske biskupije.

U svojim osobnim i zajedničkim molitvama naravno i dalje uključujemo biskupa u miru, te ga i nadalje nastavljamo pratiti molitvom, kao što će i on nastaviti moliti za čitavu Srijemsku biskupiju. Biskupu Đuri zahvalit ćemo i javno zajedničkim slavljem, o čijem ćete datumu biti naknadno obaviješteni.

Novom srijemskom biskupu, mons. Fabijanu Svalini, želimo svaki blagoslov i mudrost od Gospodina, vodstvo Duha Svetoga i majčinsku zaštitu Kraljice apostola, naše čudotvorne Gospe Tekijske, kao i zagovor sv. Dimitrija, đakona i mučenika, sv. Metoda, metropolita srijemskog, sv. Ireneja, biskupa srijemskog, te svih srijemskih mučenika! Blagoslovio ga Gospodin mnogim godinama plodne i mudre pastirske službe na dobro i spasenje svega naroda Božjeg koji mu je povjeren! (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

U Gospiću počeo 12. susret hrvatske katoličke mladeži

Katoličke vijesti

Bivši anglikanac imenovan biskupom osobnog ordinarijata u Engleskoj

Katoličke vijesti

Predgovor pape Franje u knjizi “Moliti danas. Izazov za pobjedu”

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti