U BISKUPSKOM ORDINARIJATU OBJAVLJENA ODLUKA PAPE FRANJE
Srijemska biskupija

U BISKUPSKOM ORDINARIJATU OBJAVLJENA ODLUKA PAPE FRANJE

15. veljača 2024.

Na Čistu srijedu, 14. veljače,  umirovljen je mons. Đuro Gašparović, a mons. Fabijan Svalina novi je biskup u Srijemu

SR. MITROVICA (TU) – Apostolska nuncijatura u Republici Srbiji izvijestila je da je Sveti Otac papa Franjo 14. veljače u podne objavio da je prihvatio molbu  srijemskog biskupa mons. Đure Gašparovića za umirovljenjem, a dosadašnji biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina postao je odmah dijecezanski biskup Srijemske biskupije.

U isto vrijeme u Biskupskom ordinarijatu okupili su se srijemski biskupi Gašparović i Svalina, generalni vikar Srijemske biskupije mons. Josip Ivešić, kancelar preč. Tomislav Lasić, svećenici i drugi suradnici. Obavijest je nazočnima pročitao preč. Lasić. Potom se obratio dosadašnji srijemski biskup Gašparović. On se na početku svoga obraćanja zahvalio papi Franji što je prihvatio njegovo odreknuće od službe dijecezanskog biskupa Srijemske biskupije.  Ukratko se prisjetio dvadeset osam godina biskupske službe, najprije kao pomoćnog biskupa Đakovačke i Srijemske biskupije, a kasnije i prvog biskupa Srijemske biskupije nakon njezina ponovna uspostavljanja 2008. godine. Biskup Gašparović je obrazložio da se službe odrekao zbog zdravstvenih razloga, zbog kojih je i 2021. zatražio od Pape biskupa koadjutora s posebnim ovlastima za Srijemsku biskupiju. Također, ovu je odluku donio i kako bi mons. Svalini olakšao vođenje biskupije.

Na kraju obraćanja srijemski biskup u miru uputio je zahvale svima koji su s njime surađivali: „Zahvaljujem svim svećenicima, redovnicima i redovnicama, kao i brojnim laicima koji su velikodušno surađivali iz ljubavi prema ovoj mjesnoj Crkvi, te su mi tako olakšali moju službu. Zahvaljujem svim ljudima dobe volje koje sam susretao, s kojima sam razgovarao i surađivao na bilo koji način i na bilo kojem području djelovanja. U Misnom kanonu od sada neka se redovno spominje mjesni ordinarij biskup Fabijan, a mene se sjetite privatno u svojim molitvama“, zaključio je mons. Gašparović.

Novi dijecezanski biskup Srijemske biskupije mons. Fabijan Svalina se na početku obraćanja zahvalio dobrom Bogu, papi Franji na povjerenoj službi, Apostolskoj nuncijaturi kao i mons. Santo Gangemi, apostolskom nunciju u Beogradu na dosadašnjoj suradnji i podršci, kao i svim dosadašnjim suradnicima. Posebnu zahvalu izrekao je mons. Gašparoviću za njegovu dugogodišnju brigu za Crkvu u Srijemu, osobito u teškim vremenima, koja su zahtijevala posebnu pastoralnu brigu. Zatim je kao novi dijecezanski biskup svima uputio molbu: „da zajedničkim naporima nastojimo djelovati dalje na pastoralnom, duhovnom i materijalnom području očuvanja i obnove drage nam Srijemske biskupije. U godini smo kada naša biskupijska zajednica moli za nova svećenička zvanja. Sve to, velik je izazov svakom od nas, ali duboko uvjeren u moćni zagovor Srijemskih mučenika, našeg sv. Dimitrija, đakona i mučenika, zaštitnika naše drevne biskupije, kao i majčinski zagovor i pomoć drage naše Gospe Tekijske da ćemo to veliko povjereno nam djelo, za spasenje duša predano i zauzeto raditi.“

Ispred svećenika, redovnika, redovnica te vjernika Srijemske biskupije generalni vikar mons. Josip Ivešić zahvalio je biskupu Gašparoviću na svemu učinjenom kroz godine njegove službe u Srijemu: „Hvala za Vašu otvorenost, spontanost i jednostavnost koju ste pokazivali prema nama svećenicima i svim vjernicima naše Srijemske biskupije. Dobri Bog udijelio Vam puno blagoslovljenih godina sada kao srijemskom biskupu u miru.“ Potom je uputio čestitke novom dijecezanskom biskupu, te kazao: „Hvala Vam ne svemu što ste do sada činili kao biskup koadjutor. Želim Vam, da zajedno s nama svećenicima, redovnicima i redovnicama, te s cijelim Božjim narodom, praćeni Božjim blagoslovom i zagovorom svih svetih srijemskih mučenika, predvodite našu biskupiju na duhovnu, pastoralnu i svaku drugu dobrobit svih nas. U svima nama imat ćete molitvenu i svaku drugu podršku. Vremena u kojima se nalazimo kao Crkva i društvo vrlo su izazovna. Kao Crkva nalazimo se u vremenu Biskupske sinode o sinodalnosti koja nas uči dijalogu, otvorenosti i zauzetosti za svakog čovjeka. Želimo, zajedno s Vama, u ovom vremenu i na ovim prostorima biti znak Božje ljubavi i blizine svakome čovjeku, baš onako kako ste Vi, biskupe Đuro, i Vi, biskupe Fabijane, stavili u svoja biskupska gesla: ‘Caritas vincit’ (Ljubav pobjeđuje) i ‘Super omnia caritas’ (Iznad svega ljubav),“ zaključio je generalni vikar.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SIMPOZIJ U PETROVARADINU

Katoličke vijesti

GOSPA LURDSKA U BEŠKI

Katoličke vijesti

PROSLAVA VAZMA, BLAGOSLOV HRANE I NOVOG KALEŽA

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti