Tri grčka koncepta za bolje razumijevanje vaše vjere
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Tri grčka koncepta za bolje razumijevanje vaše vjere

Ove tri riječi – metanoja, kerigma i anamneza – predstavljaju isprepletene niti unutar tapiserije kršćanske vjere.

Evanđelja su bila izvorno sastavljena na grčkom. Čitajući ove drevne, temeljne tekstove, nalazimo ne samo pripovijesti, već i pronicljive koncepte, izražen bogatim i nijansiranim jezikom – jezikom koji je već oblikovao čvrstu filozofsku, mitsku, teološku, političku, pa čak i ekonomsku tradiciju diljem Sredozemlja. U ovom ćemo članku istražiti tri grčke riječi koje otkrivaju dublje dimenzije katoličkog iskustva: metanoja, kerigmai anamneza.

Metanoja: preobrazba srca

Uvjet metanoja često se prevodi kao “pokajanje”, ali to je nekako netočno. Pojam ima složenije značenje. Nije samo stvar pokajanja, nego potpunu transformaciju našeg načina razmišljanja i postojanja. Metanoja ne radi se samo o žaljenju zbog loše odluke: jest smjena u našim temeljnim vrijednostima i prioritetima.

Zamislite kompas koji je potpuno preorijentiran. Ovako izgleda metanoja. Mi okreni se od sebičnosti i grijeha, te prema Bogu i životu usredotočenom na Krista.

Parabola o Razmetni sin (Luka 15:11-32) pruža savršen primjer čega metanoja povlači za sobom. Sinov početni izraz žaljenja (“Sagriješio sam…”) predstavlja samo prvi korak u njegovoj transformaciji. O njegovoj pravoj metanoji svjedoči njegova odluka da se vrati kući, prigrli očevu ljubav i živi na način koji je u skladu s njegovim novopronađenim razumijevanjem.

Kerygma: Dijeljenje dobre vijesti

Kerigma odnosi se na srž poruke Evanđelja, što se obično naziva “dobra vijest”. Objava da je Bog, u činu neizmjerne ljubavi, poslao svog Sina, Isusa Krista, da otkupi čovječanstvo, bit je kerigma. To uključuje Isusova učenja, njegovu smrt i uskrsnuće te obećanje novog života.

Katolici su pozvani biti aktivni sudionici kerigma. Oni dijele radosnu vijest svojim riječima i djelima, pozivajući druge da iskuse Božju ljubav. Međutim, ovdje se ne radi samo o pozivanju prijatelja na misu: radi se o živjeti životom koji odražava Kristovu samilost.

web3-am101418-vatican-canonization-pope-paul-vi-antoine-mekary-aleteia

Anamneza: Ponovno proživljavanje žrtve

Strogo govoreći, anamneza znači “sjećanje” ili “vraćanje u sjećanje”. Ali u teološkom kontekstu, to se odnosi na način na koji se sjećamo i sudjelujemo u spasonosnim događajima Isusova života – posebice Posljednjoj večeri. Duh Sveti nam daje sposobnost da shvatimo da je Isus stvarno prisutan u Euharistiji, i preko anamneza prepoznajemo, opažamo i sudjelujemo u trajnim učincima Kristove žrtve.

Ove tri riječi – metanoja, kerigma, i anamneza – predstavljati isprepletene niti unutar tapiserije naše vjere. Metanoja predstavlja ključni trenutak, kerigma poruku koju širimo, i anamneza način na koji neprestano doživljavamo Božju milost – posebno kroz sakramente. Shvaćanjem ovih koncepata, svi možemo obogatiti svoja osobna duhovna putovanja i širiti svoju vjeru širom svijeta.

Isus Krist na staroj prawosławnej ikoniji
greek-baklava.jpeg

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Što nam djelo sv. Josipa govori o Isusu

Katoličke vijesti

Kako nas Oče naš može dovesti do Božje volje za naše živote

Katoličke vijesti

Odakle smeđi Gospin škapular?

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti