Papa Franjo izražava zahvalnost za predanost pokojnog kardinala Felixa
Papa

Papa Franjo izražava zahvalnost za predanost pokojnog kardinala Felixa

Papa Franjo izražava sućut vjernicima Zapadne Indije povodom smrti kardinala Kelvina Edwarda Felixa, koji je preminuo u 91. godini života.

Autor: Devin Watkins

Kardinal Kelvin Edward Felix, nadbiskup u miru Castriesa, preminuo je u četvrtak 30. svibnja u 91. godini života.

Služio je kao nadbiskup Castriesa u otočnoj državi Svete Lucije u Zapadnoj Indiji od 1981. do umirovljenja 2008. Papa Franjo imenovao ga je kardinalom 2014.

U telegramu poslanom u subotu, papa Franjo je rekao da je tužan kada je saznao za kardinalovu smrt.

Izrazio je sućut svećenstvu, redovništvu i vjernicima laicima nadbiskupije Castries i Crkve u Zapadnoj Indiji.

„Prisjećajući se s dubokom zahvalnošću dugogodišnje predane biskupske službe pokojnog kardinala u Svetoj Luciji, osobito njegovih napora u poticanju obrazovanja mladih i njegovog doprinosa Crkvi diljem Kariba, rado vam se pridružujem u prepuštanju njegove duše ljubavi i milosrđe našeg nebeskog Oca”, napisao je Papa.

Papa Franjo također je udijelio svoj apostolski blagoslov svima koji će sudjelovati na njegovoj misi zadušnici.

Kratka biografija

Prema službenoj biografiji koju je objavio Tiskovni ured Svete Stolice, kardinal Felix je rođen u Roseauu, Dominika, 15. veljače 1933. Studirao je u sjemeništu sv. Ivana Vianneya u Trinidadu.

Za svećenika je zaređen 8. travnja 1956. kao prvi dijecezanski svećenik iz Roseaua i prvi katolički svećenik zaređen u Dominiku.

Nakon nekoliko godina pastoralnog rada u Dominici, od 1962. pohađa Sveučilište sv. Franje Ksaverskog u Novoj Škotskoj, gdje je 1963. stekao diplomu pedagoga; 1967. završio je magisterij iz sociologije i antropologije na Sveučilištu Notre Dame u Indiani.

Usavršio je poslijediplomski studij sociologije na Sveučilištu Bradford, Yorkshire, Engleska, koji je diplomirao 1970. Dok je boravio u Engleskoj, uložio je velike napore u pomoć dominikanskoj imigrantskoj zajednici.

Predavao je u sjemeništu St. John Vianney i radio je kao profesor sociologije na Sveučilištu West Indies St. Augustine.

Imenovan je nadbiskupom Castriesa 17. srpnja 1981., a biskupsko posvećenje primio je 5. listopada iste godine. Pastoralno je upravljao biskupijom do 15. veljače 2008. godine.

Pokojni kardinal služio je kao predsjednik Konferencije crkava Kariba, predsjednik Biskupske konferencije Antila i apostolski upravitelj biskupije Bridgetown, Barbados, te kao član Papinskog vijeća za obitelj, Papinskog vijeća za međureligijski dijalog , i Sinodsko vijeće za Ameriku.

Papa Franjo ga je na konzistoriju 22. veljače 2014. proglasio kardinalom s naslovom Santa Maria della Salute a Primavalle (Gospa od Zdravlja u Primavalle).

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa misijskim društvima: ‘Budite kreativni i uporni’ – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa: Poput naših gradova, budućnost gradimo s pogledom na prošlost – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa Franjo nudi utjehu i molitve žrtvama napada u Sydneyu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti