Papa na audijenciji: Živite vjeru, nadu i ljubav kako biste zaslužili vječni život – Vatican News
Papa

Papa na audijenciji: Živite vjeru, nadu i ljubav kako biste zaslužili vječni život – Vatican News

Tijekom svoje opće audijencije u srijedu, papa Franjo prelazi s rasprave o kardinalnim krepostima na teološke, podsjećajući da nam vjera, nada i milosrđe pomažu slijediti Krista, vode naše zajedničko putovanje prema svetosti i obnavljaju nas, čak i kad padnemo.

Od Deborah Castellano Lubov

Teološke kreposti su ulivene od Boga, i s Duhom Svetim, pripremaju nas da zaslužimo vječni život.

Papa Franjo je to istaknuo na svojoj općoj audijenciji u srijedu na Trgu svetog Petra, dok je prelazio s rasprave o kardinalnim krepostima na razmišljanje o teološkim vrlinama vjere, nade i ljubavi.

Posljednjih mjeseci Papa nudi ovu seriju kateheza o krepostima i manama. Nakon što je završio svoje rasprave o grijesima, prešao je na krepost, do sada, posebno razmišljajući o strpljivosti, razboritosti, jakosti, pravednosti i umjerenosti.

Obavijesti, daj život svim moralnim vrlinama

Katekizam Katoličke Crkve, podsjetio je Papa, opisuje teološke kreposti kao “temelj kršćanskog moralnog djelovanja”, koje ga “oživljavaju i daju mu poseban karakter” te “informiraju i oživljavaju sve moralne kreposti”. .”

“Njih je Bog ulio u duše vjernika”, nastavlja se, “da ih učini sposobnima djelovati kao njegova djeca i zaslužiti vječni život”, budući da su oni “zalog” prisutnosti i djelovanja Duha Svetoga u sposobnosti ljudskog bića.

Hvaleći glavne vrline kao sposobne stvoriti muškarce i žene koji su “herojski” u činjenju dobra, Papa je upozorio da katkad samo njihovo prakticiranje predstavlja rizik da budete pohvalni, osobno, ali izolirani.

Dok je, sugerirao je, “veliki dar” teoloških kreposti umjesto toga ovo “postojanje življeno u Duhu Svetome”.

Nikad sam

Sveti je Otac istaknuo bitnu dimenziju kršćanstva koja se odnosi na zajednicu, koja je svojstvena tim krepostima, istaknuvši: “Kršćanin nikada nije sam.”

Kršćani, rekao je, čine dobro “ne zbog ogromnog napora osobne predanosti”, nego umjesto toga “jer, kao ponizni učenici,” oni “hode iza Učitelja Isusa”.

Stoga, sugerirao je papa Franjo, teološke kreposti “su veliki protuotrov za samodostatnost”.

“Koliko se često”, jadao se, “pojedini moralno besprijekorni muškarci i žene izlažu opasnosti da postanu umišljeni i arogantni u očima onih koji ih poznaju!”

Namjere se računaju

Evanđelje nas, istaknuo je Papa, upozorava na tu “opasnost” da nas obuzme “snažan otrov” oholosti, koja je “čak i kap”, upozorio je Papa, “dovoljna da pokvari cijeli život obilježen dobrota.”

Čak i ako je “neka osoba učinila brdo dobrih djela” i “možda je požnjela pohvale i pohvale”, ako je “sve to učinila samo da bi se uzvisila”, rekao je Papa, više se ne može nazvati kreposnom osobom .

Oživi nas kad padnemo

“Da bismo ispravili sve te situacije, koje ponekad postaju bolne”, istaknuo je Papa, “teološke kreposti su od velike pomoći”, osobito kada imamo trenutke u kojima “padamo” i ne uspijevamo u svojim dobrim moralnim namjerama.

Međutim, “ako otvorimo svoje srce Duhu Svetomu”, potaknuo je papa Franjo, “On oživljava teološke kreposti u nama”.

“Ako smo izgubili pouzdanje, Bog nas ponovno otvara vjeri; ako smo obeshrabreni, Bog u nama budi nadu”, a, “ako nam je srce otvrdnulo”, umirio je, “Bog ga omekšava svojom ljubavlju.”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa ‘duboko ožalošćen’ zbog života izgubljenih u eksplozijama u Iranu

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Molitva je dah vjere u ratom razorenom svijetu

Katoličke vijesti

Papa donosi manje izmjene u pravom pravu apostolske signature

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti