Transidentifikacijski redovnik riskira ‘skandal’ i ‘zbrku’ u Crkvi, kažu stručnjaci
Europa

Transidentifikacijski redovnik riskira ‘skandal’ i ‘zbrku’ u Crkvi, kažu stručnjaci

Osoblje CNA, 30. svibnja 2024. / 18:20

Crkveni čelnici riskiraju posijati skandal i pomutnju, kažu stručnjaci, dopuštajući redovnici koja godinama živi kao muškarac – i koja je nedavno javno objavila svoj transrodni identitet – da se nastavi predstavljati kao muškarac.

Christian Matson, pustinjak koji živi u biskupiji Lexington, Kentucky, izašao je u javnost sa svojim transrodnim identitetom u priča Religion News Servicea objavljen 19. svibnja koji se temeljio na intervjuima s Matsonom i biskupom Johnom Stoweom, franjevcem konventualcem koji vodi biskupiju Lexington, Kentucky, gdje Matson živi.

Matson je rođen kao ženka, ali se prije nekoliko godina počeo identificirati kao muškarac. Dana 21. svibnja, biskupija Lexington objavila je izjavu o kontroverzi na web stranici biskupije.

“Na nedjelju Duhova, brat Christian Matson, deklarirani pustinjak u biskupiji Lexington, javno je obznanio da je transrodna osoba”, navodi se u priopćenju, koristeći muške zamjenice za označavanje pustinjakinje.

Matson je “dugo nastojao posvetiti svoj život Kristu u Crkvi živeći prema evanđeoskim savjetima siromaštva, čistoće i poslušnosti”, stoji u priopćenju.

Ona “ne traži zaređenje, ali je priznala životno pravilo koje mu omogućuje da se financijski uzdržava nastavljajući svoj rad u umjetnosti i da živi životom kontemplacije u privatnom samotištu.”

Stowe je, u međuvremenu, “zahvalan bratu Christianu za njegovo svjedočanstvo učeništva, integriteta i kontemplativne molitve za Crkvu”, priopćila je biskupija.

Transrodna konfuzija ‘šteti spasenju svijeta’

Nekoliko stručnjaka rekao je National Catholic RegisterCNA-ovog sestrinskog partnera za vijesti, da odstupanje transrodne ideologije od jasnog učenja Crkve o ljudskim tijelima riskira sijanje skandala među vjernicima.

Theresa Farnan, osnivačica Projekta osobe i identiteta Centra za etiku i javnu politiku, rekla je za Register da Matsonova javna identifikacija kao muškarca riskira zbunjivanje katolika u pogledu onoga što je Crkva rekla o transrodnosti.

I muškarci i žene mogu živjeti kao pustinjaci, primijetio je Farnan. Ali “predstavljanje religiozne žene na način koji jasno implicira da je ona muški religiozan stvara skandal i uzrokuje dezorijentiranost vjernika” time što “implicira da nema sukoba između naše vjere i transrodnog stila života i ideologije”.

Farnan je izrazio nadu da će Lexingtonska biskupija revidirati svoje priopćenje u skladu s tim učenja od Dignitas Infinita, vatikanski dokument objavljen u travnju u kojem se osuđuje rodna ideologija i kaže da svaki pokušaj promjene spola “riskira ugrožavanje jedinstvenog dostojanstva koje je osoba dobila od trenutka začeća”.

“Kako stoji”, rekao je Farnan, izjava Lexingtonske biskupije “daje kontradiktorno svjedočanstvo o učenjima Crkve negirajući nepromjenjivu stvarnost spolne razlike i implicitno potvrđujući lažnu antropologiju na kojoj se temelji trans identifikacija korištenjem muških zamjenica. i korištenje izraza ‘brat’.”

Otac Thomas Petri, dominikanski moralni teolog i predsjednik Papinskog fakulteta Bezgrešnog začeća u Washingtonu, DC, rekao je za Register da je papa Franjo “jasan u svojoj osudi trans ideologije”.

“Kako Matson može biti pustinjak dok se, u isto vrijeme, ne slaže s crkvenim učenjem na tako javan način pitanje je koje treba postaviti”, rekao je Petri.

“S obzirom na centralizaciju vlasti na Svetu Stolicu posljednjih godina u određenim pitanjima kao što su osnivanje novih ustanova posvećenog života, slavljenje mise 1962. i status ukazanja, bit će zanimljivo vidjeti kako će ova odluka Biskup Stowe je riješen”, rekao je svećenik.

John Grabowski, profesor moralne teologije na Katoličkom sveučilištu u Americi, rekao je da katoličko učenje “tijelo i spol vidi kao sastavne dijelove osobe”.

Pojedince koji pate od “rodnog nesklada” treba liječiti, a ne slaviti, rekao je.

Slavljenje takozvanog transrodnog identiteta “povećava opasnost od skandala — sijanje zbrke u umovima ljudi o katoličkom shvaćanju dobrote tijela i njegova spola”, rekao je za Register.

“A nazivati ​​nekoga ‘bratom’ koji je biološki žensko ili ‘sestrom’ koji je biološki muškarac produbljuje tu zbrku,” rekao je Grabowski.

Matson je odabrala nedjelju Duhova, 19. svibnja, da otkrije svoj transrodni identitet, nešto što je Farnan rekao da predstavlja poseban rizik od skandala.

“Da Matson izabere Duhove kao dan za javno istupanje kao transrodna osoba, ne samo da negira dar tijela koje Bog daje svakome od nas u trenutku začeća, nego također doprinosi općoj kulturnoj zbrci i na taj način šteti spasenju svijetu”, rekla je za Register.

Vatikanski Dignitas Infinita deklaracija je tvrdila da sama rodna ideologija “namjerava poreći najveću moguću razliku koja postoji između živih bića: spolnu razliku.”

U Deklaraciji je naglašeno da se „odbacuju svi pokušaji zamagljivanja pozivanja na neuklonjivu spolnu razliku između muškarca i žene“ te da „samo priznavanjem i prihvaćanjem te razlike u uzajamnosti svaka osoba može u potpunosti otkriti sebe, svoje dostojanstvo i svoj identitet. ”

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

8 najpopularnijih devetnica

Katoličke vijesti

Biograf Jimmyja Laija: Suđenje je ‘prevara’, ali vjera mu daje ‘snagu’

Katoličke vijesti

Kongres Perua odobrava zakone koji štite trudnice i njihove bebe

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti