Njemački predsjednik žali se zbog smanjene uloge Crkve na ‘Danu katolika’
Europa

Njemački predsjednik žali se zbog smanjene uloge Crkve na ‘Danu katolika’

Vijesti CNA, 30. svibnja 2024. / 15:15

Usred an egzodus od katoličanstva i tekućih borbi oko kontroverznog njemačkog sinodalnog puta, i papa Franjo i njemački predsjednik obratili su se sudionicima nacionalnog katoličkog događaja koji se ovaj tjedan održava u Njemačkoj.

Govoreći na otvaranju “Katholikentaga” u središnjem njemačkom gradu Erfurtu u srijedu, predsjednik Frank-Walter Steinmeier osudio je sve manju ulogu i položaj Crkve u njemačkom društvu.

Njemački predsjednik pozvao je na samokritičnu raspravu o suzbijanju ravnodušnosti prema vjeri i rastućeg otuđenja od institucija: “Ne uspijevaju li nas crkve nadahnuti? Je li njihova poruka previše tiha, previše neutralna, previše neopisiva?”

Steinmeier, protestant, zabilježeno da „predani katolici [are] među najčvršćim stupovima našeg demokratskog društva ukorijenjenog u slobodi.” Stoga je bilo tim više žalosno “što crkve vide kako potpora i povjerenje ljudi opadaju u takvim razmjerima”.

“Pomak je svakako dramatičan”, rekao je njemački predsjednik, ukazujući na “užasnu stvarnost masovnog zlostavljanja i dugu povijest zataškavanja” u Crkvi kao jedan od uzroka pada.

Suočen s ovim razvojem događaja, Steinmeier je izazvao kršćane da se zapitaju dobivaju li “oni koji stvarno traže uvjerljive odgovore, dobivaju li duhovno vodstvo, jesu li primljeni s empatijom u našim grupama, zajednicama i inicijativama?”

Papa Franjo poziva na ‘istinsku preorijentaciju’

U njegovom poruka na “Katholikentagu” papa Franjo istaknuo je moto događaja: “Budućnost pripada čovjeku mira”, pozivajući se na Psalam 37.

Sveti je Otac pozvao na “istinsko preusmjeravanje” prema Bogu i istaknuo međusobnu povezanost različitih društvenih kriza.

“Mnoge moralne, društvene, ekonomske i političke krize koje proživljavamo međusobno su povezane. Briga za prirodu, pravda za siromašne, predanost društvu, zaštita života i obitelji, obrana dostojanstva cjelokupnog ljudskog života, kao i vanjski i unutarnji mir, sve to spada zajedno”, rekao je Papa. navedeno.

Kao prenosi CNA Deutsch, CNA-ov novinski partner na njemačkom jeziku, biskup Ulrich Neymeyr iz Erfurta rekao je prije događaja da je Katholikentag prilika za predstavljanje Crkve.

Prema organizatorima, Steinmeierovo obraćanje u srijedu je čulo oko 6000 ljudi. Sve u svemu, organizatori se nadaju privući oko 20.000 sudionika.

U četvrtak su se supredsjednici Njemačkog sinodalnog puta obratili sudionicima u Erfurtu. Dok je biskup George Bätzing uvjeravao je publiku kontroverzni proces nije vodio Crkva u Njemačkoj prema a novi raskolnjegova supredsjednica, Irme Stetter-Karp iz ZdK-a, pozvala je na “ravnopravnost spolova” kao i na “odvajanje moći i vlasti i drugačiji stil zajedničkog rada” u Katoličkoj crkvi.

Ovotjedne teme su mir i pomirenje, klima i socijalna pravda, demokracija i desni ekstremizam te polarizacija u Crkvi.

U četvrtak je održana tribina pod nazivom u službeni program “Tijelo Kristovo je čudno – što sada?” vidio jednog njemačkog teologa hvaleći “povećana vidljivost za queer osobe” zahvaljujući kampanjama poput “Vani u crkvi”, iako je teolog također zahtijevao daljnje “reforme”.

Govornik iz Njemačke udruge lezbijki i homoseksualaca pozvao je biskupe da pokažu “aktivno pokajanje” za dugogodišnju diskriminaciju “queer osoba”, na primjer, podupiranjem dodavanja izraza “seksualni identitet” njemački temeljni zakon.

Prethodno je njemački događaj dospio na naslovnice iz različitih razloga. 2022. muslimanski političar i barem jedan protestantski političar pričestio na misama slavljenim na događaju.

Događaj u Erfurtu završava 2. lipnja. Očekuje se da će se još jedan “Katolički dan” održati u Würzburgu 2026. godine.

AC Wimmer

AC Wimmer je osnivač i glavni urednik CNA Deutsch. Australac koji govori više jezika, odrastao je u Bavarskoj i Južnoj Africi, obnašao je visoke funkcije u australskom SBS-u i bio je glavni urednik povijesnog Münchner Kirchenzeitunga. Diplomirao filozofiju i kineske studije na Sveučilištu u Melbourneu, Anian Christoph Wimmer — kinesko ime 刘威猛 — sjedio je u žiriju Medijske nagrade Njemačke biskupske konferencije, bivši je počasni znanstveni suradnik u komunikacijama na Sveučilištu u Melbourneu i bio je član Uprave Caritasa u Münchenu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Poslijepodne s novom švicarskom gardom: priprema za misiju vjere i služenja

Katoličke vijesti

Vrhovni sud UN-a odlučio je da Izrael treba prekinuti ofenzivu na Rafah

Katoličke vijesti

‘Amandman o jednakim pravima’ koji je mogao proširiti pobačaj nije uspio u Minnesoti

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti