Tijelovo 2024. – Održana obećanja
Kršćanski život

Tijelovo 2024. – Održana obećanja

Homilija za nedjelju Tijelova

2. lipnja 2024

Održana obećanja

Koliko daleko biste otišli da držite obećanje? Što biste žrtvovali za to? Priča je o mladom Abrahamu Lincolnu, kojeg je pukovnik u vojsci ponudio pićem, koji je pokušavao pomoći Lincolnu da bude izabran za predsjednika. Iako je mladi odvjetnik znao da mu za ovaj izbor treba potpora pukovnika, bio je i trezvenjak i znao je da bi se odbijanje pića moglo protumačiti kao nepoštovanje. Usprkos tome, Lincoln je rekao ne, objašnjavajući: “Kad sam bio mlad, obećao sam svojoj majci da nikada neću dopustiti da moje usne dotaknu alkohol, i to sam obećanje održao do danas. Nadam se da ovo nepoštovanje neće umanjiti moje šanse da dobijem vašu pomoć.”

Pukovnik je odgovorio: “G. Lincolne, ne bih želio da prekršiš svoje obećanje za cijeli svijet. Volio bih da me majka natjerala na takvo obećanje – i volio bih da sam imao tvoj karakter da to održim.”

Obećanja su istaknuto mjesto u današnjim čitanjima. U prvom čitanju Bog se zaklinje na savez sa svojim narodom – sveto obećanje između Boga i čovječanstva. Svi savezi imaju tri dijela: Božja obećanja, naš unutarnji odgovor (u našim srcima) i naš vanjski odgovor (nešto što moramo učiniti). U Starom savezu s Mojsijem, Bog je obećao da će biti njihov Bog, blizu njih, štititi ih, ljubiti ih. Sa svoje strane, izraelski narod odgovara vanjskim odgovorom žrtve, kao što vidimo kako Mojsije prinosi bikove Gospodinu, a zatim krvlju poškropi narod. Zatim, oni iznutra odgovaraju poslušnošću – primijetite njihovu reakciju kada im Mojsije podijeli Deset zapovijedi: “Učinit ćemo sve što nam je Gospodin rekao!”

Ali mi nismo pod Starim savezom – u Kristu, imamo Novi savez, novo obećanje, koje nije zakleto krvlju životinja, nego krvlju Kristovom. Ali koji su uvjeti ovog Novog saveza, ovog novog obećanja između Boga i čovječanstva? S Božje strane, On obećava da će biti s nama uvijek, do svršetka svijeta, da će nam oprostiti grijehe i voditi nas do spasenja. Sakramenti su vječni znak Božje vjernosti Njegovom obećanju – kako je On uvijek s nama? U tabernakulu! Kako On oprašta naše grijehe? U ispovijedi! Kako On daje božanski život našim dušama? Po krštenju i euharistiji!

Ali, kako ćemo onda ispuniti naše dio ovog obećanja? Paralela sa starozavjetnim savezom. Prvo, imamo vanjski odgovor žrtva – sveta misna žrtva. Slaveći Boga na misi uvijek iznova obnavljamo želju za sjedinjenjem s Bogom. A naš unutarnji odgovor je takođerjedan od poslušnost – slijediti Njegove zapovijedi, živjeti moralnim životom.

Sva tri dijela su intimno sjedinjena. Ako ga ne poslušamo, onda ne možemo sudjelovati u žrtvi. Zato moramo biti u stanju milosti da bismo ga dostojno primili – što znači, slobodni od smrtnih grijeha kao što su izostanak s mise, pijanstvo ili seksualna aktivnost izvan braka. Zato, također, moramo biti katolički pričestiti se – jer poslušati Njega znači poslušati Crkvu koju je On uspostavio. Poslušnost nam omogućuje da sudjelujemo u plodovima misne žrtve, što nam zauzvrat omogućuje da uživamo u vječnom životu koji je On obećao.

Dakle, kada gledamo Euharistiju, vidimo svako obećanje koje je Bog ikada dao, ispunjeno u maloj bijeloj hostiji. Obećao je da će uvijek ostati s nama – On je uistinu ovdje. Obećao nam je vječni život – a Euharistija je predokus Neba. Obećao je da nas voli – i možemo “okusiti i vidjeti” Božju želju da bude ujedinjen s našim srcima, dušama i tijelima. Obećao nam je da će naši životi imati smisla u Njemu – a kada vidimo Njegovu požrtvovnu, poniznu ljubav u Euharistiji, shvaćamo da je smisao našeg života živjeti ga u jedinstvu s Njim.

Jednom je dječaka s mentalnim poteškoćama svećenik pripremao za prvu svetu pričest. Svećenik je htio znati razumije li dječak što se događa, pa je pokazao na križ i upitao: “Što je to?” Dječak je odgovorio: “To je naš Bog, mrtav.” Zatim je svećenik pokazao na euharistiju i upitao: “Što je to?” Dječak je odgovorio: “To je naš Bog, živ.”

Bog uvijek drži svoja obećanja, i da to dokaže, On prebiva u Svetoj Euharistiji da ostane blizak svome narodu i donese mu spasenje. Držimo li svoju stranu obećanja, s poslušnošću i ljubavlju i slavljenjem na misi?

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Mladi i demokracija – Vision is Decision: Održana treća javna tribina Popularna kultura i kritičko mišljenje

Katoličke vijesti

Hannah je otišla u misionarski rad, ali je umrla na praznik

Katoličke vijesti

Papa razmjenjuje šale s Colbertom, Fallonom i drugim zvijezdama komedije u Vatikanu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti