Talijanski biskupi spremni pokrenuti studiju slučajeva zlostavljanja prijavljenih Vatikanu
Kršćanski život

Talijanski biskupi spremni pokrenuti studiju slučajeva zlostavljanja prijavljenih Vatikanu

Talijanska biskupska konferencija “uskoro” će započeti pilot program za istraživanje slučajeva navodnog zlostavljanja maloljetnika koji su prijavljeni biskupijskim vlastima između 2001. i 2021., rekao je novi predsjednik Povjerenstva konferencije za zaštitu maloljetnika.

Pilot studiju provest će neovisni stručnjaci iz dvaju istraživačkih instituta na nacionalnoj razini, rekla je Chiara Griffini, psihologinja i psihoterapeutkinja, koja je 24. svibnja imenovana za čelnicu komisije.

Stručnjaci će provesti multidisciplinarnu, kvantitativnu i kvalitativnu studiju i analizu slučajeva prijavljenih dijecezanskim biskupima u Italiji, a rezultati se očekuju do kraja 2025., rekla je 29. svibnja tijekom konferencije o zlostavljanju maloljetnika u Italiji.

Konferencija, koju su sponzorirali Talijanska biskupska konferencija i Veleposlanstvo Italije pri Svetoj Stolici, uključivala je govore talijanskog policajca čiji se odjel bavi internetskim zločinima, odvjetnika i stručnjaka za zaštitu maloljetnika u svijetu sporta te stručnjaka koji rade s telefonske linije za zlostavljanje djece.

Kardinal Matteo Zuppi iz Bologne, predsjednik Biskupske konferencije, rekao je novinarima 2022. godine da su se biskupi složili proučiti slučajeve seksualnog zlostavljanja svećenika koji su prijavljeni Vatikanskom dikasteriju za nauk vjere.

“Analiza će se provesti u suradnji s neovisnim istraživačkim institutima”, stoji u priopćenju s konferencije, uz nadu da će biskupima omogućiti “dublje i objektivnije poznavanje fenomena” kako bi mogli unaprijediti preventivne programe i postupcima za postupanje s optužbama.

Početni plan biskupa bio je prikupiti informacije izravno od dikasterija, gdje je svaka biskupija u svijetu prema crkvenom zakonu dužna prijaviti navode o zlostavljanju maloljetnika od strane svećenika. No Griffini je rekao da će istraživači prikupiti informacije o slučajevima poslanim dikasteriju izravno od biskupa.

Istraživači će započeti s “eksperimentalnom” fazom koja uključuje samo nekoliko od 226 biskupija u zemlji kako bi vidjeli kako nastaviti sa studijom, rekla je novinarima. Odatle, plan je proširiti se na više biskupija kako bi se “fotografija” svih prijavljenih slučajeva poslala dikasteriju.

Ideja je, rekla je novinarima, proučiti i analizirati tko su žrtve i navodni počinitelji te kako je crkva odgovorila na optužbe. Pokrivat će samo slučajeve koje su biskupi poslali dikasteriju, a neće uključivati ​​slučajeve koji se rješavaju na druge načine, kao što su optužbe za zlostavljanje od strane svećenika upućene samo civilnim vlastima.

Dva istraživačka instituta iz kojih će dolaziti tim stručnjaka, rekla je u svom govoru, bit će odjel unutar talijanskog Ministarstva rada i socijalne politike koji se bavi djecom i adolescentima i interdisciplinarni istraživački centar Sveučilišta u Bologni o “viktimologiji i sigurnosti”. “

Zuppi je 2022. rekao da će neovisni istraživački instituti “usmjeravati studiju, a ne mi. … Ne tražimo nekoga tko će nam reći ono što želimo čuti; to čak nije ni u našem vlastitom interesu.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

5. svijetlo otajstvo: Ustanova svete Euharistije

Katoličke vijesti

Značajka biblijskog pojasa: Molitva je otvorila fontanu za marljive Peraje

Katoličke vijesti

Papinski liječnik: Papa ‘nema posebnih bolesti’ i ‘dobro je u skladu sa svojim godinama’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti