Biskupija Greensburg traži od policije da istraži moguće prikrivanje kaznenog dosjea osoblja
Svijet

Biskupija Greensburg traži od policije da istraži moguće prikrivanje kaznenog dosjea osoblja

Biskupija u Pennsylvaniji zatražila je od policije da istraži nakon što je župno osoblje – pod nadzorom voljenog pastora – vjerojatno prikrilo kriminalni dosje sada već bivšeg zaposlenika, koji uključuje nedavno uhićenje zbog silovanja i incesta maloljetnice, kao i optužbe koje datiraju iz 2001. 2002. zbog razvrata, nedoličnog izlaganja i posjedovanja droge.

Biskup Larry J. Kulick iz Greensburga zatražio je pomoć detektivskog ureda okruga Westmoreland (PA) u utvrđivanju jesu li zaposlenici u dvjema povezanim župama – St. Elizabeth Ann Seton u North Huntingdonu i Bezgrešnog začeća u Irwinu – urotili kako bi sakrili očigledne diskvalifikacije za sigurno okruženje dopuštenje za Shona M. Harrityja iz North Huntingdona, Pennsylvania.

Taj je potez najavljen u priopćenju koje je izdala biskupija 28. svibnja, u kojem se također navodi da je otac John A. Moineau odmah dao ostavku na mjesto pastora i St. Elizabeth Ann Seton i Bezgrešnog začeća “za dobrobit župa”, izjava rekao je, a također će započeti bolovanje 17. lipnja. U ljeto 2021. popularni svećenik objavio je da mu je dijagnosticiran stadij 4 raka gušterače koji se proširio na njegovu jetru i uzrokovao krvni ugrušak u njegovom abdomenu.

Troje neodređenih zaposlenika iz obje župe bit će stavljeno na plaćeni administrativni dopust do ishoda istrage županijskih detektiva, rekla je biskupija. Osim toga, Kulick je otvorio potrebnu preliminarnu istragu prema kanonskom pravu kako bi procijenio je li slučaj pokazao krivi nemar za radnje ili propuste koji su rezultirali štetom ili skandalom.

47-godišnjeg Harrityja, koji je donedavno radio kao čuvar na župnom groblju Bezgrešnog začeća, uhitila je 8. svibnja policija sjevernog Huntingdona pod višestrukim optužbama uključujući silovanje, seksualni i nepristojni napad, nehotičan devijantni spolni odnos i incest nad maloljetnicom . On bi trebao biti izveden 19. lipnja pred sud okruga Westmoreland (Pennsylvania), a pušten je iz pritvora nakon plaćanja jamčevine 28. svibnja.

Ravnatelj groblja Jerry Kunkle rekao je za OSV News da je bio “shrvan” i “šokiran” viješću o Harrityjevom nedavnom uhićenju, opisujući svog bivšeg zaposlenika kao “dobrog radnika” i “dobru osobu”.

“Ljude inače mogu prilično dobro čitati, ali ovaj je bio dobro skriven od mene”, rekao je Kunkle.

Harrityjev odvjetnik, Patrick J. Thomassey, rekao je za OSV News da osam kaznenih djela i tri prekršajne prijave protiv njegovog klijenta uključuju Harrityjevu maloljetnu kćer i da se odnose na navodna kaznena djela počinjena u siječnju 2022. Thomassey je rekao da se Harrity vratio kući dok je kći otkad se preselio u stan kod rođaka.

I biskupija i Melanie Jones, službenica za javno informiranje u uredu okružnog tužitelja okruga Westmoreland, potvrdili su za OSV News da se optužbe protiv Harrityja odnose na incidente koji su se navodno dogodili izvan mjesta župe, koju opslužuje regionalna katolička škola smještena u Irwin.

Međutim, Kulick je u biskupijskom priopćenju rekao da je “ogorčen” što je Harrity bio zaposlen u dvjema župama od 2012., budući da je Harrity imao “kriminalni dosje… koji ga je trebao automatski diskvalificirati iz zapošljavanja oko djece.”

Harrity je odslužio zatvorsku kaznu i dobio uvjetnu kaznu nakon što je priznao krivicu za niz prijestupa između 2001. i 2002. koji su uključivali nepristojno izlaganje, razvrat, nedolično ponašanje, vožnju pod utjecajem, posjedovanje marihuane, prijevaru i krivotvorenje.

Nejasno je zašto takve optužbe nisu u početku bile označene kada je počeo raditi u St. Elizabeth Ann Seton 2012., s obzirom na to da su američki biskupi počeli uspostavljati programe sigurnog okoliša nakon 2002. usvajanjem “Povelje o zaštiti djece i mladih .” Pennsylvania’s Criminal Record Record Act Act, koji je stupio na snagu 1980., odredio je načine na koje poslodavci mogu koristiti kriminalnu prošlost pri donošenju odluka o zapošljavanju, potvrđujući dugogodišnju praksu provjere potencijalnih zaposlenika.

No provjera otisaka prstiju FBI-a koja je izvukla optužbe iz 2001.-2002. “jasno je diskvalificirala” Harrityja kada je otišao premjestiti se iz St. Elizabeth Ann Seton na župno groblje Bezgrešnog začeća, rekla je biskupija u svom priopćenju.

Iako je ta datoteka “poslana elektroničkom poštom” tijekom Harrityjeva preseljenja 2023. u Immaculate Conception, koordinator sigurnog okruženja u toj župi “nije označio datoteku”, rekla je biskupija, dodajući da je revizija provedena prošlog tjedna otkrila “nekoliko potrebnih dokumenata za odobrenje nedostajali u dosjeu.”

Unatoč toj praznini, Moineau je “prethodno potvrdio valjanost svih odobrenja u svojim župama, potpisujući pismo biskupu da ih je osobno pregledao”, rekla je biskupija.

“Više sam razočaran što su naši neumorni napori da podignemo ljestvicu obuke u sigurnom okruženju, potrebnih dozvola i transparentnosti očito zanemareni”, rekao je Kulick u biskupijskom priopćenju. “Upravo zbog toga dodjeljujemo koordinatora za sigurno okruženje u svakoj župi i svakoj školi i svakom administrativnom uredu u biskupiji Greensburg.”

Rekao je da se Moineau “duboko kaje” i da je priznao svoj neuspjeh u nadzoru.

U vrijeme svog imenovanja biskupijom 2020., Kulick je obećao da će “neumorno raditi” na provedbi i usavršavanju protokola o sigurnom okruženju nakon razornog izvješća velike porote u Pennsylvaniji 2018. u kojem je detaljno opisano opsežno seksualno zlostavljanje svećenika i zataškavanje u šest slučajeva državne biskupije, uključujući Greensburg.

Sada je Kulick rekao da planira “implementirati dodatne zaštitne mjere” i naredio “svim svećenicima i administratorima … da osobno pregledaju dosje svakog zaposlenika i volontera u svojim župama” u sljedećih sedam dana, zajedno sa svojim obaveznim godišnjim pregledom dosjea.

Tijekom ljeta će biskupijski ured za ljudske resurse provesti zasebnu reviziju odobrenja u svih svojih 78 župa i 12 katoličkih škola, rekao je biskup, koji je također dodao obvezne sastanke za obuku o sigurnom okruženju za sve svećenstvo i sve zaposlenike.

“Pastori i koordinatori sigurnog okruženja primit će osobnu poruku od mene: nakon ovih treninga, uvjeravam ih, bit će odgovorni za sve administrativne pogreške”, rekao je Kulick u izjavi.

Dok državni zakon zahtijeva ažuriranje dozvola svakih pet godina, “neću čekati toliko dugo”, rekao je. “Od ovog trenutka pa nadalje, svaki zaposlenik ili volonter koji premješta položaj između ureda, župe ili škole morat će obnoviti svoje dopuštenje i obuku, čak i ako su dokumenti aktualni.”

“Moje molitve su sa žrtvom i onima koji su pogođeni gnusnim djelima koja su se navodno dogodila”, rekao je Kulick u biskupijskom priopćenju, ističući da će mjere koje je poduzeo da riješi situaciju vjerojatno izazvati kritike.

“Možda ću živjeti ostatak života kao biskup biskupije Greensburg koji je od jednog od naših najpopularnijih i najomiljenijih svećenika zatražio ostavku”, rekao je Kulick. “Ali imam odgovornost prema ljudima ove biskupije. Neću skrivati ​​naše pogreške. I iskorijenit ću sve moguće rizike za sigurnost djece.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Još jedna crkva iz bizantskog doba u Turskoj koja će biti pretvorena u džamiju

Katoličke vijesti

Razmišljanje o Gospodnjem danu: ‘Baš kao svaki običan čovjek’

Katoličke vijesti

Druga skupina djece iz Gaze stigla je u Italiju na liječenje – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti