Nemojte se bojati — ‘Joan Up’
Kršćanski život

Nemojte se bojati — ‘Joan Up’

Moramo moliti Boga za dar hrabrosti, jer znamo da je pobjeda već izvojevana.

Katolkinje vole dobru naljepnicu. Pokažite nam lijepu naljepnicu s delikatnim fontom, a možda i cvjetni vijenac(!) koji okružuje citat sveca, a mi ćemo je nestrpljivo zgrabiti da ukrasimo naše automobile, hladnjake i boce s vodom, ili je poslati poštom našim sestrama i prijateljima .

Tu malo pretjerujem, ali samo malo. Ova se sklonost može činiti kao hir katoličkih žena koji se lako ruga, ali za mnoge od nas ovi mali vizualni podsjetnici su upravo to – podsjetnici na našu vjeru s namjerom da nas inspiriraju dok prolazimo kroz dan. Citat svete Terezije na našem prijenosnom računalu može nas podsjetiti da zamolimo Mali Cvjetić za njezin zagovor dok radimo na ispunjavanju tog roka ili pišemo težak e-mail. Naljepnica na prozoru s utisnutim blagim podsjetnikom svete Terezije iz Kalkute da operemo suđe jer se volimo mogla bi zaustaviti gunđanje zbog onoga što se čini nezahvalnim zadatkom.

Postoji jedna naljepnica koja sada kruži jer razne katoličke tvrtke i umjetnici nude popuste u čast blagdana Djevice Orléanske 30. svibnja. Uzorci i stilovi variraju, ali prikazane riječi uvijek su iste: “Joan Up .”

U kontekstu života i smrti ove hrabre mučenice, “Joan Up” je poziv na bitku. To je poziv da bez ustuknuća prihvatimo zadatak koji je Bog stavio pred nas. Poziv na koji nitko nije odgovorio bolje od same Joan. Jedan od njezinih kolega vojnika, Jean de Metz, kasnije je zabilježio da mu je Joan rekla o svom velikom zadatku da spasi Francusku: “Iako bih radije ostala vrtjeti [wool] uz majčinu stranu … ipak moram ići i moram učiniti ovu stvar, jer moj Gospodar želi da tako učinim.”

Joan je bila nepismena seoska djevojka. Imala je samo 17 godina kada je otišla u rat, a nije znala ni boriti se ni jahati. Ali ono što je imala u velikim količinama bila je vjera i potpuno povjerenje u Božju volju za njezin život. Po njezinu dolasku na dvor Charlesa VII., dofena Francuske, plemići i teolozi daleko stariji od Ivane nastojali su je zbuniti i manipulirati njome kako bi ispitali njezinu vjerodostojnost. Prozrela je njihove zamke i impresionirala ih svojom pobožnošću, krepošću i jasnoćom misli. Dvije godine kasnije, kad se suočila s neprijateljskim klokanovim sudom čiji je cilj bio osuditi je na lomaču, njezino skromno i otvoreno ponašanje često je zapanjilo njezine tužitelje. Prema zapisnicima sa suđenja, ispitivači su je pitali je li “u Božjoj milosti”. Bila je to zamka jer bi pozitivan odgovor bio krivovjeran (nitko ne bi mogao tvrditi da je “u milosti”), a negativan bi potvrdio da njezini glasovi nisu božanski. Joan je mirno odgovorila: “Ako nisam, neka me Bog tamo stavi; i ako jesam, neka me Bog čuva,” uredno zaobilazeći zamku koju su postavili.

Joanina vrlina i vjera joj na kraju nisu mogle spasiti život. Dana 30. svibnja 1431. osudio ju je svjetovni sud i spalila na lomači zbog hereze. Dok ju je plamen izjedao, zavapila je za raspelom, a dva su francuska svećenika držala jedno ispred nje. Nakon što je Joanin pepeo bačen u Seinu, njezin je krvnik primijetio da se sada boji da će biti proklet zbog svoje uloge u djevojčinoj smrti.

Gotovo 600 godina nakon njezina života, poštujemo njezinu hrabrost i štujemo je kao sveticu, te se podsjećamo na “Joan Up.” Ipak, moramo biti oprezni kada vidimo ovaj imperativ i odmah pomislimo na blistavu Djevu od Orléansa, koja nosi svoju zastavu i vodi vojske u bitku. Trebali bismo razmišljati umjesto o izgladnjeloj i okovanoj zarobljenici, napuštenoj od svog kralja i svoje zemlje. Jovanina istinska hrabrost nije došla kad je opsjedala gradove, nego kad je čamila sama i ponižena u zatvoru, a posebno u onim posljednjim trenucima dok su je okrutne ruke vezale za stup i umrla je u mukama, zazivajući ime Isusovo.

Želim da “Joan Up” uvijek može značiti poniranje naprijed, uvjeren u Božji plan i njegov poziv upućen nama — a u nekim slučajevima i može. Ali ne možemo zaboraviti da će u drugim trenucima naših života to značiti prionuti uz križ, poraženi i slomljeni, vjerujući u njegovo obećanje da će naša patnja biti otkupljena.

Ovog 30. svibnja svi “Joan Up” i sjetimo se da smo stvoreni da budemo neustrašivi – ne zato što smo nepromišljeni ili zato što očekujemo pobjedu ovdje na zemlji, već zato što znamo tko je pravi autor naših života, i mi znajte da je pobjeda već izvojevana.

Sveta Ivano Orleanska, moli za nas!

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bivši zaposlenik Vatikana uhićen zbog pokušaja prodaje Berninijevog rukopisa

Katoličke vijesti

POVIJEST I POVIJESNOST ISUSA KRISTA » Tekstovi

Katoličke vijesti

Posmrtni ostatci omiljenog svetca nalaze se u Pragu » Tekstovi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti