Pohođenje Marijino bila je prva euharistijska procesija
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Pohođenje Marijino bila je prva euharistijska procesija

separatorStvoreno pomoću programa Sketch.

Rogier van der Weyden | Javna domena

Blažena Djevica Marija bila je prvi Isusov “tabernakul” i kada je posjetila Elizabetu, donijela je sa sobom stvarnu prisutnost svoga Sina.

Iako o blagdanu Pohoda Marijina možda ne razmišljamo kao o euharistijskom blagdanu, papa Benedikt XVI. povezao je to u obraćanju tijekom Euharistijske godine 2005.

Prvo je primijetio kako je sveti Ivan Pavao II Mariju nazvao “Žena Euharistije“:

U svojoj posljednjoj enciklici, Ecclesia de Eucharistia, naš voljeni papa Ivan Pavao II predstavio nam ju je kao “Žena Euharistije” tijekom svog života (usp. br. 53). “Žena Euharistije” skroz, počevši od njezine nutarnje nastrojenosti: od Navještenja, kada se ponudila za Utjelovljenje Riječi Božje, do Križa i Uskrsnuća; “Žena od Euharistije” u razdoblju nakon Pedesetnice, kada je u sakramentu primila ono Tijelo koje je začela i nosila u svojoj utrobi.

Imajući tu vezu na umu, zanimljivo je kako u nekim mjestima postoji tradicija pohranjivanja euharistije u svetohraništa koja su unutar kipova Blažene Djevice Marije.

Otac Stefano Manelli, u svojoj knjizi Isuse ljubavi naša euharistijska, ukratko objašnjava ovu tradiciju:

[I]u nekim crkvama u Francuskoj, tabernakul je nekada bio uklopljen u kip Gospe od Uznesenja. Značenje je posve jasno: Blažena Djevica Marija uvijek je ta koja nam daje Isusa, koji je blagoslovljeni Plod njezine djevičanske utrobe i Srce njezina Bezgrešnog Srca.

Prva euharistijska procesija

Papa Benedikt XVI. ide korak dalje i preuzima svu ovu simboliku i povezuje je s Marijinim pohodom Elizabeti:

Danas posebno zastajemo kako bismo meditirali o otajstvu Gospina pohoda svetoj Elizabeti… Na određeni način možemo reći da je njezino putovanje bilo – volimo naglašavati u ovoj Godini euharistije – prva “euharistijska procesija” u povijesti. Marija, živi Tabernakul Božji koji je postao tijelom, Kovčeg je Saveza u kojem je Gospodin pohodio i otkupio svoj narod. Isusova prisutnost ispunila ju je Duhom Svetim.

Na mnogo se načina nadamo da svaka euharistijska procesija u kojoj sudjelujemo ima isti duh radosti. Nadamo se i molimo dok prolazimo ulicama da će drugi prepoznati Isusa i biti ispunjen Duhom Svetim, baš kao što je bila Elizabeta kad ju je Marija posjetila.

Crkva Stanislava Kostke
Snimka zaslona

Uživate li na Aleteiji?

Članci poput ovih besplatno su sponzorirani za svakog katolika uz potporu velikodušnih čitatelja poput vas.

Pomozite nam da nastavimo donositi evanđelje ljudima posvuda kroz poticajne katoličke vijesti, priče, duhovnost i još mnogo toga.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Jeste li znali da se sveta Ivana Orleanska citira u Katekizmu?

Katoličke vijesti

Kako svi postajemo misionari Euharistije

Katoličke vijesti

Ovi mučenici Pedesetnice bili su okrijepljeni Duhom Svetim

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti