Brojni vjernici grada Šibenika proslavili svetkovinu Tijelova
Šibenska biskupija

Brojni vjernici grada Šibenika proslavili svetkovinu Tijelova

30. svibnja 2024.
BISKUPIJA, ISTAKNUTO
64 Views

Vjernici grada Šibenika svetkovinu Tijelova proslavili su u četvrtak 30. svibnja zajedničkim misnim slavljem u katedrali svetog Jakova. Euharistiju je u koncelebraciji sa svećenicima koji djeluju u gradu Šibeniku i umirovljenim biskupom Antom Ivasom predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. Nakon misnog slavlja uslijedila je svečana tijelovska procesija sa postajama na katedralnom trgu i kod crkve svetog Krševana.
Diljem svijeta i u našem narodu sačuvana je lijepa tradicija puna značenja i žarke molitve da Uskrsli Krist Gospodin u prilikama svete Hostije prođe našim mjestima na vidljiv način i obaspe nas svojim blagoslovom. A mi, u pobožnosti i poniznosti pred Njim, postanemo svjesniji njegove prisutnosti u našem životu po kojoj ćemo onda sve drugo ravnati, gledati, shvaćati i činiti. Zapravo živjeti – imajući Isusa Krista za životnog suputnika – ali i puno više od toga, kazao je biskup Rogić u homiliji.
Govorio je o savezu Boga i čovjeka. Kazao je kako u Starom Zavjetu Bog sa svojim izabranim narodom sklapa Savez. U Starom Zavjetu krv je drugo ime za život. Ako su oltar i narod poškropljeni krvlju – kako je to Mojsije učinio – to onda znači da su Bog i narod povezani životom. Narod je u Božjoj milosti, ljubavi, a Bog je u njihovim životima prisutan. Po njegovim će se riječima ravnati i od njegove milosti živjeti. Ako to zaborave, ako se njegovih riječi ne budu držali udaljavaju se od Saveza, udaljavaju se od izvora života u Bogu. Zato psalmista pjeva: Uzet ću čašu spasenja i zazvati ime Gospodnje. Gospodine… Izvršit ću Gospodinu zavjete svoje pred svim pukom njegovim, kazao je biskup Rogić.
Sve je to bila priprava ili pralik onoga što će se dogoditi u Novom Savezu po Isusu Kristu. Njegova krv nas pere. I kap njena može svijet da spasi cijel da bez ljage bude posve čist i bijel. Samo On može savijest našu očistiti od grijeha – ili kako kaže poslanica: „od mrtvih dijela“ da bismo mogli živjeti na službu Bogu živome. To će Ispuniti Isus ulazeći u svoju muku, razapinjanje i smrt, prolijeva krv svoju da bi uskrsnućem donio život zauvijek. To jedinstveno Božje djelo ljudskog spasenja ovjekovječit će i učiniti trajno prisutnim po svetoj euharistiji koju će ustanoviti na Posljednjoj večeri. Isus šalje svoje učenike da priprave blagovanje Pashe. Sve je predviđeno: i koga će sresti i gdje će se okupiti i kako će ju proslaviti. Isus blagoslivlje i lomi kruh. Uzmite ovo je Tijelo moje. Uzima i čašu, zahvaljuje Bogu i dade im da iz nje svi piju. Reče im: “Ovo je krv moja, krv Saveza, koja se za mnoge prolijeva“. Prolijeva se da nas očisti, da nas oživi, da nas spasi, kazao je šibenski biskup.
Naglasio je kako je to tajna koju danas slavimo, kojoj se najponiznije klanjamo, spasenje koje vapimo po Kristovoj žrtvi koja upravo svetom misom – euharistijom traje kroz vjekove. Pred tom tajnom Božje prisutnosti danas stojimo, nju slavimo i želimo učiniti više nazočnom u svome životu. Ma, sve čini Bog koji se daruje, bez prestanka, jer nas neograničeno, bezuvjetno voli. Samo traži naš pristanak, našu želju da budemo s njim, naše prihvaćanje njegove Riječi, Božjeg zakona u našim životima, da se po njemu ravnamo. Da On postane naš izbor, izbor koji smo životom, srcem, umom i voljom prihvatili. Hoćemo li se pokoriti Bogu, prihvatiti Njega koji se predaje za nas – prolijeva svoju krv za nas – ili ćemo robovati svojim hirovima, sebičnosti i zakonitostima ovoga svijeta koji nude lažnu slobodu? Na to pitanje svatko mora dati svoj odgovor, i to ne jednom, neg mnogo puta, svakodnevno. Isus Krist nudi svoju prisutnost u Kruhu živome, u Kruhu života. Dao nam je svega sebe i to današnja svetkovina želi do kraja naglasiti, pred svaku savijest staviti. Prisutni Isuse Kriste, hrani nas svojim Tijelom, tom hranom nebesnika daj nam već sada okusiti koliko si djelotvoran. Učini nas svojim narodom koji je s tobom životom povezan i u život vječni ide, kazao je biskup u homiliji.

Pogledajte jošPreminula sestra milosrdnica Lucija Jurić.

Ja sam uskrsnuće i život: tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će.“ (Iv …Svetkovina Duhova proslavljena je u katedrali svetog Jakova.

Svetkovina Duhova u katedrali svetog Jakova u Šibeniku proslavljena je u nedjelju 19. svibnja. Svečano …Održana rekolekcija svećenika Šibenske biskupije.

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 15. svibnja u prostorijama svetišta …

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Ime Isusovo proslavljeno u župi Gospe van Grada.

Katoličke vijesti

Vazmeno bdijenje u katedrali svetog Jakova

Katoličke vijesti

Preminuo je vlč. Branko Tomašić. Dvije godine je bio upravitelj župe Jadrtovac i Ljubitovica.

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti