Biden dopušta Ukrajini da upotrijebi američko oružje protiv Rusije za Harkov
Europa

Biden dopušta Ukrajini da upotrijebi američko oružje protiv Rusije za Harkov

Najnovije vijesti iz rata u Ukrajini.

Američki predsjednik Joe Biden odobrio je Ukrajini korištenje američkog oružja za pokretanje napada unutar Rusije samo u svrhu obrane Harkova, prema dvojici američkih dužnosnika upoznatih s tim pitanjem.

Odluka, o kojoj je prvi put izvijestio Politico, dolazi usred pojačanih apela ukrajinskih dužnosnika Washingtonu, tražeći dopuštenje svojim snagama da se brane od napada koji potječu s ruskog teritorija.

Dužnosnici, koji su zatražili anonimnost kako bi razgovarali o osjetljivoj stvari, naglasili su da američka politika koja poziva Ukrajinu da ne koristi američke rakete dugog dometa i drugo streljivo za ofenzivne napade unutar Rusije ostaje nepromijenjena.

Kharkiv, drugi po veličini grad u Ukrajini, udaljen je samo 20 kilometara od ruske granice.

Rusija pojačava prisutnost svojih trupa u regiji Harkov

Glavnokomandujući ukrajinske vojske upozorio je da Rusija povećava koncentraciju svojih trupa u regiji Harkov, gdje su moskovske snage značajno napredovale u proljetnoj ofenzivi.

Oleksandr Syrskyi rekao je na svojoj Facebook stranici u četvrtak da Rusija dovodi vojne jedinice iz drugih dijelova Ukrajine u regiju Harkiva kako bi dopunila snage u dva glavna žarišta borbi, gradovima Vovchansk i Lyptsi.

Syrskyi je rekao da je Ukrajina također prebacila rezervne trupe u to područje.

Dugotrajna odgoda američke vojne pomoći i neadekvatna vojna proizvodnja Zapadne Europe usporili su ključne isporuke na bojno polje za Ukrajinu, a Rusija je iskoristila odgode za napredovanje u regiji Harkov.

Ruske rakete i bombe također su gađale ukrajinske vojne položaje i civilna područja, uključujući i civilnu električnu mrežu.

Blinken osuđuje ruske napore dezinformiranja

Američki državni tajnik Antony Blinken u četvrtak je napao ruske pokušaje da posijaju razdor u demokracijama dezinformacijama nakon što je nagovijestio da bi Bidenova administracija uskoro mogla dopustiti Ukrajini da upotrijebi streljivo koje joj isporučuje SAD za napade unutar Rusije.

U Pragu na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a, Blinken je kritikovao korištenje dezinformacija i dezinformacija od strane Moskve, nazvavši to “otrovom” i potpisavši sporazum s češkom vladom za borbu protiv toga.

Obišao je i češku vojnu bazu, gdje je vidio oklopna vozila koja Prag šalje Kijevu kao pomoć u borbi protiv ruske invazije te dobio brifing o češkoj inicijativi da do kraja godine opskrbi Ukrajinu s milijun komada streljiva.

“Znamo da je glavna fronta u konkurenciji koju imamo, suparnički odnos koji imamo, posebno s Rusijom, na fronti informacija”, rekao je Blinken.

Blinken je dao svoje primjedbe na ceremoniji potpisivanja s češkim ministrom vanjskih poslova Janom Lipavskim, koji je istaknuo da su češke vlasti nedavno razotkrile veliku kampanju dezinformiranja koju podupire Rusija.

“Suočavamo se s sukobom između demokracija i autokracija”, rekao je Lipavsky. “Kremlj je počeo ciljati demokracije diljem svijeta cyber ratovanjem, propagandom i operacijama utjecaja i ta se opasnost jednostavno više ne može podcijeniti.”

Više čelnika NATO-a dalo je odobrenje za ukrajinske napade na Rusiju

Nekoliko vlada članica NATO-a javno tvrdi da Ukrajini treba dopustiti da napadne ruski teritorij oružjem koje su osigurali zapadni saveznici, označavajući ono što bi moglo biti veliki zaokret u politici bloka prema sukobu.

Norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide rekao je norveškom televizijskom kanalu NRK da njegova zemlja vjeruje da Ukrajina “ima kristalno jasno pravo prema međunarodnom pravu da napadne Rusiju unutar Rusije kao dio obrane svog teritorija”.

Eideov danski kolega, Lars Lokke Rasmussen, rekao je u četvrtak novinarima u Bruxellesu da bi njegova zemlja također prihvatila upotrebu zapadnog oružja protiv ruskih ciljeva “unutar pravila ratovanja”.

Ranije ovog tjedna, francuski predsjednik Emmanuel Macron i šef NATO-a Jens Stoltenberg rekli su da se zapadne zemlje ne bi trebale buniti ako Ukrajina treba napasti unutar Rusije kako bi se obranila.

Očekuje se da će Francuska također objaviti da će poslati vojni instruktori u ukrajinske centre za obuku.

Blinken je u srijedu u Moldaviji rekao da se američka politika o tome kako Ukrajina raspoređuje američko oružje stalno mijenja, sugerirajući da bi Washington mogao poništiti nepisanu zabranu Ukrajine da ga koristi za napade na ruski teritorij.

Iako američki dužnosnici inzistiraju na tome da nema formalne zabrane, odavno su jasno dali do znanja da vjeruju da bi korištenje američkog oružja za napad na ciljeve unutar Rusije moglo izazvati eskalirajući odgovor Moskve, nešto što je ruski predsjednik Vladimir Putin obećao.

Čini se da se taj stav preispituje.

Izvještaji govore da su SAD blizu potpisivanja novog bilateralnog sigurnosnog sporazuma s Ukrajinom u pokušaju da poboljšaju njihov odnos, koji je pretrpio štetu posljednjih mjeseci nakon što je američka pomoć praktično prestala.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Massachusetts pokreće ‘prvi u zemlji’ pokušaj ciljanja centara za trudnice

Katoličke vijesti

Meksiko izabrao prvu ženu za predsjednika: Tko je ona i u što vjeruje?

Katoličke vijesti

Sud je podržao katoličku školu koju je tužila učiteljica u istospolnoj zajednici kojoj je odbijeno ponovno zapošljavanje

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti