Papa: Euharistija, Božji odgovor na duboku glad ljudskog srca
Biskupska konferencija BiH

Papa: Euharistija, Božji odgovor na duboku glad ljudskog srca

Porukom objavljenom na platformi X papa Franjo se spominje današnje svetkovine Presvetoga Tijela i Krvi Kristove. Sveti će Otac 2. lipnja predvoditi misno slavlje u rimskoj katedrali svetoga Ivana Lateranskoga, piše Vatican News.

Euharistija je Božji odgovor na najdublju glad ljudskoga srca, na glad za istinskim životom: u njoj je sâm Krist uistinu među nama kako bi nas hranio, tješio i podupirao na našem putu – tim se riječima papa Franjo, preko svog @Pontifex računa na devet jezika i s milijunima pratitelja, spomenuo današnje svetkovine Presvetoga Tijela i Krvi Kristove.

U poruci na platformi X Papa veliča beskrajnu vrijednost euharistije, kao izravne komunikacije između Boga i čovjeka, povezujući ju s pojmom gladi. Sveti je Otac već u propovijedi na svetkovinu Tijelova 2020., u bazilici svetoga Petra istaknuo da nas euharistija podiže iz našega udobnog sjedilačkog načina života, podsjeća nas da nismo samo usta koja valja nahraniti, nego smo i njegove ruke kojima imamo hraniti druge. Hitno je potrebno pobrinuti se za one koji su gladni hrane i dostojanstva, one koji nemaju posla i koji se bore kako bi preživjeli – istaknuo je tada Papa te dodao – I to na konkretan način, kao što je konkretan i Kruh koji nam Isus daje.

Papa Franjo je 2017. godine odredio da se svetkovina Tijelova slavi u nedjelju kako bi na slavlju mogao sudjelovati veći broj vjernika. Tako će Sveti Otac u nedjelju, 2. lipnja u 17 sati u rimskoj katedrali svetoga Ivana Lateranskoga predvoditi euharistijsko slavlje, nakon čega će uslijediti tradicionalna procesija do bazilike svete Marije Velike i euharistijski blagoslov. Papa Bergoglio tako nastavlja tradiciju koju je uveo Ivan Pavao II., i nastavio Benedikt XVI., koji su sudjelovali u procesiji na pokretnom oltaru s pokaznicom. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

​​​​​​​U Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu održan korizmeni koncert „Križu Svetom“

Katoličke vijesti

Pozdrav pape Franje Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji

Katoličke vijesti

AUDIO: Zahvalna riječ nuncija Chullikatta mons. Franji Komarici na svečanoj akademiji

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti