Teksaško državno odvjetništvo cilja na katoličku neprofitnu organizaciju, tvrdeći da olakšava ilegalnu imigraciju
Svijet

Teksaško državno odvjetništvo cilja na katoličku neprofitnu organizaciju, tvrdeći da olakšava ilegalnu imigraciju

Washington, DC Newsroom, 21. veljače 2024. / 21:15

Glavni državni odvjetnik Teksasa Ken Paxton pokušava zatvoriti katoličku neprofitnu organizaciju u El Pasu na temelju optužbi da ta skupina možda omogućuje ilegalnu imigraciju, pruža utočište imigrantima koji su ilegalno ušli u zemlju i bavi se krijumčarenjem ljudi.

Paxton podnio tužbu protiv neprofitne organizacije Annunciation House, koja u državi djeluje gotovo 50 godina. U tužbi se od Okružnog suda okruga El Paso traži da opozove neprofitnu registraciju organizacije, što bi joj zabranilo nastavak rada u Teksasu.

“Kaos na južnoj granici stvorio je okruženje u kojem [nongovernmental organizations] financirani novcem poreznih obveznika iz Bidenove administracije omogućuju zapanjujuće užase uključujući krijumčarenje ljudi,” Paxton stoji u priopćenju. “Dok savezna vlada nastavlja bezakonje koje uništava ovu zemlju, moj ured radi iz dana u dan kako bi te organizacije smatrao odgovornima za pogoršanje ilegalne imigracije.”

U odgovoru na tužbu, Annunciation House izdao priopćenje koji je Paxtonove postupke nazvao “ilegalnim, nemoralnim i protiv vjere”, a njegove optužbe “neutemeljenima”. Prema priopćenju, organizacija je “pružila gostoprimstvo stotinama tisuća izbjeglica preko [46] godina” i da ako su njegove aktivnosti nezakonite, “to je nezakonit i rad naših lokalnih bolnica, škola i banaka hrane”.

“Kuća Navještenja držala je stotine tisuća izbjeglica koje su dolazile kroz naš grad dalje od ulica i [has] dao im hranu”, stoji u priopćenju. “Rad pomaže našim lokalnim tvrtkama, našem gradu i imigracijskim službenicima da drže ljude podalje od ulica i daju im utočište dok prolaze kroz našu zajednicu.”

Ured glavnog državnog odvjetnika prvi put se obratio Annunciation Houseu 7. veljače ove godine sa zabrinutošću da bi mogao omogućiti ilegalnu imigraciju. Paxtonov ured naredio je neprofitnoj organizaciji da odmah preda različite dokumente i zapise kako bi se ispitalo bavi li se ilegalnim aktivnostima.

Odvjetnici Annunciation Housea zatražili su 30 dana za odgovor, ali je državno odvjetništvo to odbilo. Umjesto toga, Paxtonov ured obavijestio je organizaciju da ako ne dostavi tražene dokumente do 8. veljače, što je bio sljedeći dan, da će “biti u neusklađenosti”.

Annunciation House brzo je 8. veljače podnio tužbu protiv ureda državnog odvjetnika, koji tvrdi da zahtjev krši pravo neprofitne organizacije na pravičan postupak. U priopćenju za javnost, Navješteni dom je naveo da želi da sud odluči koje dokumente Državno odvjetništvo po zakonu ima pravo primati.

“Nema ničeg protuzakonitog u traženju od suda da odluči o nečijim pravima”, stoji u priopćenju. “The [attorney general’s office] sada je eksplicitno stavio do znanja da njegov pravi cilj nisu zapisi, već gašenje organizacije. Izjavio je da smatra zločinom da katolička organizacija pruža utočište izbjeglicama.”

Glasnogovornik Annunciation Housea odbio je govoriti o tužbi kada je kontaktirao CNA, ali je rekao da će organizacija održati konferenciju za novinare u petak, 23. veljače.

Kad ga je CNA kontaktirao u vezi s odgovorom Annunciation House na pravni postupak, ured državnog odvjetnika vratio se na Paxtonovu izvornu izjavu.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelja za Katoličku novinsku agenciju, sa sjedištem u uredu EWTN News u Washingtonu. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskupija Sacramento pokrenut će bankrot zbog više od 250 tužbi za zlostavljanje

Katoličke vijesti

Znanstvenici osporavaju studiju koja tvrdi o tisućama trudnoća povezanih sa silovanjem u pro-life državama

Katoličke vijesti

Vijesti s Orijenta – 17. svibnja 2024. – Vatikanske vijesti

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti