Slika Gospe Lurdske koje nema ali je svi vide
Svijet

Slika Gospe Lurdske koje nema ali je svi vide

Djelatnici ACI Prensa, 12. veljače 2024. / 18:30

Oni koji posjete kapelu svetišta Gospe Lurdske u gradu Alta Gracia u pokrajini Córdoba, Argentina, svjedoče fenomenu koji nema objašnjenja: u niši koja je dio oltarne slike iznad oltara, slika Djevice Marija se vidi iako je bez sumnje prostor prazan — tamo nema ničega.

Prema argentinskoj novinskoj agenciji AICA, ono što se vidi nije ravna slika, već reljef, trodimenzionalna slika s naborima na odjeći. To također nije psihološka iluzija koja proizlazi iz pretjerane odanosti nekih hodočasnika.

Svi, vjernici ili ne, to vide. Osim toga, slika se pojavljuje na fotografijama snimljenim tamo. Zanimljiva je činjenica da se slika jasno vidi s ulaznih vrata crkve, a zatim blijedi kako se polako približava oltaru.

Izvori iz svetišta Naše Gospe Lurdske u Alta Graciji rekli su ACI Prensi, CNA-ovom partneru za vijesti na španjolskom jeziku, da iako nema konkretne izjave nadbiskupije Córdoba, gdje se nalazi svetište, “sve je još uvijek isto. Slika se vidi isto kao i prvog dana ili više, još malo.”

“Što se tiče slike u niši, sve ostaje isto i netaknuto”, stoji u priopćenju.

Hodočašće, mise 11. veljače

Otkako je sagrađeno početkom 20. stoljeća, svetište je važno hodočasničko mjesto. Godine 2023. oko 30 000 hodočasnika došlo je iz grada Córdobe, udaljenog 22 milje.

U misi koju je služio prošle godine 11. veljače za Svjetski dan bolesnika, kardinal Ángel Sixto Rossi, nadbiskup Córdobe, istaknuo je da su „iskustvo slabosti i bolesti dio našeg puta; ne isključuju nas iz Božjeg naroda, nego nas stavljaju u središte pozornosti Gospodina, koji je Otac i ne želi izgubiti nijedno svoje dijete na tom putu.”

Mise su ove godine održane 10. i 11. veljače za vjernike koji su sudjelovali na 47. hodočašću u svetište Gospe Lurdske. Misa polnoćka slavljena je 11. veljače, a molila se krunica uz izlazak sunca u 5.30 ujutro, a zatim misa u 6.00 za hodočasnike, 9.00 za zajednice i pokrete, 11.00 za obitelji i 18.00 za bolesnike.

Euharistiju u 18 sati predslavio je Horacio Álvarez, pomoćni biskup Córdobe. Rossi nije slavio ovu misu jer je bio u Rimu na kanonizaciji sv Mama Antula, prva svetica u Argentini.

U 19 sati bila je procesija i cijeli dan se ispovijedalo.

Kako je nastao fenomen?

Kapela Djevice Alta Gracia nalazi se na velikom imanju gdje je 1916. posvećena replika špilje Massabielle u Lourdesu u Francuskoj, gdje se Djevica ukazala 1858. svetoj Bernadette Soubirous.

Godine 1922. formirana je komisija za izgradnju kapelice u blizini špilje. Prvi kamen položen je 1924., a 1927. biskup Córdobe blagoslovio je kapelu. Dugi niz godina u središtu oltarne pale crkve nalazio se kip Gospe Lurdske od Córdobe.

Sredinom 2011. uklonjen je iz svoje niše ili baze kako bi se obnovio i trenutno se nalazi u podnožju niše koja je ostala prazna.

Jednog je dana jedan od svećenika zaduženih za svetište htio zatvoriti kapelu i s glavnih vrata ugledao je sliku koja je izgledala kao da je napravljena od gipsa u praznom prostoru.

Približio se nekoliko puta i svaki put kad je to učinio primijetio je da slika koju je vidio s određene udaljenosti blijedi. Istina je bila da zapravo nije bilo slike, ali on ju je vidio.

Zbog fenomena, koji je vidljiv svima, karmelićani iz svetišta su 2011. objavili priopćenje u kojem ističu da “očitovanje slike Presvete Djevice Marije trenutno nema objašnjenja”.

“Božji narod to mora protumačiti kao znak povećanja i produbljivanja kršćanske vjere i poticanja u srcima ljudi na obraćenje Božjoj ljubavi i njihovo sudjelovanje u životu Crkve”, rekli su.

“Jedina poruka Djevice nije ništa drugo nego ona koju je ona očitovala u svom životu među ljudima i koja je zapisana u Evanđelju kao božanska objava i čuvana u pologu katoličke vjere”, izjavili su svećenici.

Izvorno objavljen 2015. od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku, članak je ažurirano od strane ACI Prensa s novim informacijama, a preveo ga je i prilagodio CNA.

Walter Sanchez Silva

Walter Sánchez Silva stariji je pisac za ACI Prensa (https://www.aciprensa.com). S više od 15 godina iskustva izvještavao je s važnih crkvenih događaja u Europi, Aziji i Latinskoj Americi za vrijeme pontifikata Benedikta XVI. i pape Franje. E-mail: [email protected]

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Od borbe s ljutnjom do puta milosrđa, sveti Franjo Saleški uzor je svima nama

Katoličke vijesti

Svećenik s Floride priznaje da je ugrizao ženu kao posljednju mjeru obrane za spas Euharistije

Katoličke vijesti

Kardinal Parolin posjetio humanitarne projekte Malteškog reda u Libanonu – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti