Nakon što je Rim intervenirao u njemačkom katoličkom projektu reforme, kardinal upozorava na mogući raskol
Svijet

Nakon što je Rim intervenirao u njemačkom katoličkom projektu reforme, kardinal upozorava na mogući raskol

Kardinal Christoph Schönborn iz Beča upozorio je na raskol budući da njemački biskupi žele zadržati svoj reformski kurs unatoč posljednjem pismu iz Rima, kojim je zaustavljeno glasovanje o statutu sinodalnog odbora.

Ovaj potez je nastavljen “u dijalogu s Rimom”, rekao je 19. veljače u Augsburgu predsjednik Njemačke biskupske konferencije, biskup Georg Bätzing od Limburga. On je koordinaciju temeljnih crkvenih reformi s Vatikanom nazvao “samorazumljivom stvari”. “

Zato je, rekao je, “iz poštovanja prema odgovornima u Rimu” skinuo kontroverzno glasovanje s dnevnog reda biskupskog susreta u Augsburgu na kojem se trebalo odlučiti o osnivanju sinodalnog odbora za Njemačku. “Ne želimo i ne možemo ignorirati rimski prigovor. Sada moramo razgovarati”, rekao je Bätzing.

Njemački biskupi “željno” iščekuju konkretne razgovore s vatikanskim dužnosnicima, rekao je. Trenutačno su “najavljena” još tri sastanka, iako je biskup naglasio kako bi moglo potrajati i do šest mjeseci dok Vatikan odredi konkretan datum.

Bätzing je naglasio da, po njegovom mišljenju, sinodalni put u Njemačkoj i svjetska sinoda o sinodalnosti idu u istom smjeru.

U pismu iz Vatikana koje se pojavilo tijekom vikenda, kardinal Pietro Parolin, vatikanski državni tajnik, kardinal Víctor Manuel Fernández, prefekt Dikasterija za nauk vjere, i kardinal Robert Prevost, prefekt Dikasterija za biskupe, pozvao je njemačke biskupe da obustave planirano glasovanje o stvaranju mješovitog tijela za donošenje odluka za Katoličku crkvu u Njemačkoj jer bi to kršilo kanonsko pravo. Kardinali su rekli da je njihovo pismo “prikazano papi Franji i da ga je on odobrio”.

Bätzing je istaknuo da je voljan i sposoban opovrgnuti zabrinutost Vatikana izraženu u pismu, te rekao da zajedničko tijelo biskupa i laika neće oslabiti autoritet biskupa, već će ga ojačati.

Njemački katolici laici uključeni u sinodalni put pozvali su biskupe da prkose Rimu i drže se reformnog kursa.

Planirani sinodalni odbor, o čijem se statutu trebalo glasovati, trebao je pripremiti sinodalno vijeće u kojem bi se biskupi i laici ne samo međusobno savjetovali, nego i donosili odluke.

Središnji odbor njemačkih katolika, najviše predstavničko tijelo laika, koji je na zahtjev biskupa sudjelovao u Sinodalnom putu, zajedno sa svojom predsjednicom Irme Stetter-Karp, pozvao je biskupe da nastave s projektom reforme unatoč signalima iz Rima da ga zaustavi: “Katolička crkva u Njemačkoj neće imati drugu priliku ako sada zaustavi sinodalni put.”

Zamjenik predsjednika laičkog odbora, Thomas Söding, nazvao je kontradikcijom kada Rim promiče sinodalne procese na Sinodi o sinodalnosti, ali onda “stavlja znak stop na putu njemačke reforme”.

U razgovoru za KNA dodao je da pismo iz Rima “nije zabrana, već pritisak na kočnicu”. Ujedno je upozorio da se ne igra s vremenom, jer će “frustracija rasti ako se reforme ponovno stave u drugi plan”.

Inicijativa “Mi smo Crkva” također je pozvala biskupe da se “ne daju zavarati” “obmanjujućim porukama” iz Rima. Biskupi, stoji u inicijativi, također trebaju inzistirati da se u daljnje razgovore u Rimu uključe i laici.

Söding je rekao KNA da bi biskupi “trebali održati razgovore s Rimom što je prije moguće”. Dodao je međutim da “nije siguran ima li Rim hrabrosti otvoriti se”.

Schönborn je ipak dao neuobičajeno jasnu izjavu o raspravi o reformskom putu crkve u Njemačkoj. Pozvao je njemačke biskupe da ne dopuste prekid dijaloga s Rimom.

U intervjuu za teološku web stranicu Communio 19. veljače, složio se s rimskom kritikom planiranog napretka njemačkog procesa reforme. Predviđeno sudjelovanje laika u temeljnim odlukama u suprotnosti je s ustavom Crkve, rekao je austrijski kardinal.

Prema Schönbornovom mišljenju, njemački biskupi ne bi trebali donositi odluke koje bi mogle dovesti do raskola. Trebali bi se “ozbiljno zapitati žele li doista napustiti zajedništvo s papom i pod njim ili ga radije lojalno prihvatiti. Odbijanje popuštanja bilo bi ‘obstinatio’ (tvrdoglavost) — jasan znak raskola koji nitko ne može željeti.” Prema njegovom mišljenju, ignoriranje upozorenja iz Rima bilo bi nemarno.

Schönborn je podsjetio da je Vatikan već nekoliko puta izjavio da crkva u Njemačkoj nije ovlaštena uspostaviti zajedničko upravno tijelo laika i svećenika.

Impresioniran sam strpljivošću kojom papa i rimski dikasteriji pokušavaju ostati u dijalogu s njemačkim biskupima i održati jedinstvo i zajedništvo, istaknuo je kardinal.

Trenutačni sukob između njemačkih biskupa i Rima nije oko “pitanja moći” ili disciplinskih pitanja, dodao je Schönborn. “Dapače, papa Franjo ispunjava svoju temeljnu zadaću održavanja jedinstva u vjeri” jer se radi o “osnovnom shvaćanju crkve”.

Biskup ne može prenijeti osobnu odgovornost za važne odluke i prijenos vjere na odbore, rekao je kardinal. „Stoga ideja da se biskupi dragovoljno obvezuju na odluke sinodalnih vijeća nije spojiva s jezgrom biskupskoga poslanja.“

Ipak, očekuje se da će na susretu njemačkih biskupa u Augsburgu od 19. do 22. veljače dominirati, barem u razgovorima iza kulisa, tema Sinodalnog odbora i Sinodalnog vijeća.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Francisco i Jacinta: sveci brat i sestra koji su bili vidjelice u Fatimi

Katoličke vijesti

Šri Lanka: Putovanje u rane građanskog rata – Vatican News

Katoličke vijesti

Svjetski dan komunikacija: Umjetna inteligencija i mudrost srca – Vatikanske vijesti

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti