Tečaj ikonopisanja u Sinju
Splitsko-makarska nadbiskupija

Tečaj ikonopisanja u SinjuTečaj ikonopisanja po prvi put održan je u Sinju u Samostanu Čudotvorne Gospe Sinjske od 14.-30. studenoga 2023. godine. Nositelj projekta su bili Župa i Svetište Gospe Sinjske, a tečaj su vodile članice Hrvatske udruge ikonopisaca „Josip Ružić“ iz Splita,  restauratorica i konzervatorica Bruna Periš i predsjednica udruge Lidija Piskač, mag. theol., dugogodišnje voditeljice tečajeva ikonopisanja u Splitu i Zagrebu.

Tečaj je pohađalo dvanaest polaznika koji su pisali ikonu Kristovog lica slijedeći upute voditeljica. Pisanje ikona pratila je i prožimala zajednička i osobna molitva sudionika.

Nove ikone svečano su blagoslovljene na prvu nedjelju došašća 3. prosinca 2023., u kapeli Franjevačkog sjemeništa u Sinju. Svetu misu i blagoslov ikona predvodio je fra Ivan Čikara koji je sudjelovao na tečaju i duhovno pratio sudionike. Nakon misnog slavlja u samostanu je održano druženje sudionika tečaja te je u razgovoru s voditeljicama Brunom i Lidijom odlučeno da se zbog velikog interesa sljedeći Tečaj ikonopisanja u Sinju održi u Korizmi 2024. godine.

Ikonopisanje je meditiranje Svetoga pisma bojama, slikanje koje izvire iz iskrene duboke nutarnje molitve. Blagoslovljene ikone sudionici tečaja ponijeli su u svoje obitelji s željom da ih ikone podsjećaju na Božju prisutnost i potakne ostale članove obitelji na molitvu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

97. svjetski dan misija

Katoličke vijesti

Nadbiskupsko sjemenište i Nadbiskupijska klasična gimnazija u Splitu svečano proslavili Blagovijest – Dan sjemeništa i Dan škole

Katoličke vijesti

Drugi dan 29. Međunarodnoga znanstvenog simpozija u Splitu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti