Svetohranište netaknuto u župi Oklahoma pogođeno snažnim tornadom
Europa

Svetohranište netaknuto u župi Oklahoma pogođeno snažnim tornadom

Osoblje CNA, 11. svibnja 2024. / 06:00 ujutro

Ruralna župa u Oklahomi koju je ovaj tjedan pogodio snažan tornado pretrpjela je ozbiljnu štetu, posebno na svojoj župnoj dvorani. Ali usred ruševina, razbijenog stakla i vjetrova koji su vjerojatno puhali čak 175 mph, crkveni tabernakul s Kristovim tijelom ostao je netaknut.

Otac Emmanuel Nduka, koji je pastor triju lokalnih crkava, uključujući Svetu Mariju, rekao je za CNA da je opstanak tabernakula služio kao znak Božje prisutnosti usred razaranja u malom gradu Barnsdallu u Oklahomi.

“Bog ima kontrolu. Nema razloga zašto bi naša crkva trebala stajati nakon onoga što se dogodilo u Barnsdallu u nedjelju navečer”, rekao je svećenik za CNA.

Nduka živi u susjednom gradu 30 minuta od Barnsdalla, ali rano 7. svibnja, čim je čuo za štetu na crkvi, dojurio je. Nitko nije bio u zgradi crkve u vrijeme tornada; sačuvana je kamena konstrukcija same crkvene zgrade, dok je susjedna župna dvorana bila “sasvim sravnjena”.

Vrata male župne crkve su uništena, a silina apokaliptičnog vjetra razbila je prozore crkve, nastavio je Nduka.

“Vjetar je stvarno ušao u crkvu. Stoga je vrlo, vrlo zapanjujuće vidjeti da je tabernakul još uvijek stajao ondje u svetištu, a svjetlo svetišta još uvijek je gorjelo”, rekao je Nduka.

Rekao je da se, kada je ušao u crkvu, odmah naklonio i zahvalio Bogu što je “pokazao svoju prisutnost”.

Svetohranište Svete Marije u Barnsdallu, Oklahoma, ostalo je nedirnuto unatoč velikoj šteti na okolnom području nakon što se tornado spustio 6. svibnja 2024. Zasluge: Daniel McCay/Eastern Oklahoma Catholic
Svetohranište Svete Marije u Barnsdallu, Oklahoma, ostalo je nedirnuto unatoč velikoj šteti na okolnom području nakon što se tornado spustio 6. svibnja 2024. Zasluge: Daniel McCay/Eastern Oklahoma Catholic

Nacionalna meteorološka služba u Tulsi zaključio da je tornado 6. svibnja koji je pogodio Barnsdall bio EF4 s brzinom vjetra između 165 i 175 mph. Presjekao je put razaranja dug 39 milja, uzrokujući ozbiljnu štetu na drveću, kućama i tvrtkama, uključujući lokalnu rafineriju koja osigurava mnoge lokalne poslove. Šteta je bila toliko ozbiljna da je putanja tornada bila vidljivo iz svemira.

Prema lokalne vijesti, 30 do 40 domova je oštećeno ili uništeno u Barnsdallu, uključujući i starački dom. Potvrđena je smrt jedne osobe i još jedan nedostaje od petka.

Tornado 6. svibnja 2024. ostavio je put uništenja, ali je poštedio katoličku crkvu u ruralnom gradu Barnsdallu u Oklahomi.  Zasluge: Daniel McCay/Katolik istočne Oklahome
Tornado 6. svibnja 2024. ostavio je put uništenja, ali je poštedio katoličku crkvu u ruralnom gradu Barnsdallu u Oklahomi. Zasluge: Daniel McCay/Katolik istočne Oklahome

Nduka je rekao da je odlučio slaviti misu sljedeće nedjelje u crkvi “kao znak nade”. Čišćenje je napredovalo i komunalije su obnovljene, rekao je, tako da je “preko 90%” spremno za misu u crkvi u nedjelju.

Biskupija Tulsa pružala je “vrlo, veliku podršku”, rekao je Nduka, dodajući da je razgovarao s biskupom, a kancelar je posjetio mjesto. Rekao je da je župa u procesu suradnje sa svojim pružateljem osiguranja, ali će vjerojatno biti potrebno više sredstava za potpuni oporavak. Biskupija je potaknula ljude koji žele poduprijeti župu da donirati u župni fond biskupije i odaberite “St. Mary Barnsdall” kako bi osigurali da njihov dar ide u pomoć.

Nduka je zatražio molitve za svoju župnu zajednicu, rekavši da su se mnogi ljudi, posebno muškarci iz župe, okupili nakon katastrofe kako bi ponudili pomoć.

“Jako sam im zahvalan što imamo takve ljude koji toliko vole svoju Crkvu i koji su bili spremni na bilo koji način pomoći da Crkva opstane”, rekao je svećenik.

“Potrebna nam je molitva ljudi dobre volje, za snagu … znajući da Bog ima kontrolu i da ćemo se vratiti bolji i jači.”

Jonah McKeown

Jonah McKeown je pisac i producent podcasta za Catholic News Agency. Magistrirao je na Fakultetu novinarstva Sveučilišta Missouri i radio je kao pisac, producent za javni radio i kao snimatelj. Nalazi se u St. Louisu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biden je očekivao da će naglasiti svoju podršku pobačaju u govoru o stanju Unije

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Sv. Toma Akvinski potreban je za odgovor na današnje društvene izazove

Katoličke vijesti

Izraelci su podijeljeni oko odgovora na napade Irana

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti