Apostolat zagovara brigu za stvorenje i duše u potpori katolika u ruralnim područjima
Europa

Apostolat zagovara brigu za stvorenje i duše u potpori katolika u ruralnim područjima

St. Paul, Minn., 11. svibnja 2024. / 08:00 ujutro

Jerry Laughlin, 46, koji je 1999. preuzeo farmu pete generacije u blizini Imogenea, Iowa, i nada se da će se više posvetiti uzgoju usjeva za hranu, a ne industrijskoj upotrebi, zahvalan je za svoju katoličku vjeru usred izazova života na farmi.

Promatranje poljoprivrede kao svetog zanimanja upravo je ono što “epski apostolat” utemeljen prije 100 godina ima za cilj njegovati. Laughlin razmatra, sa svojim pastorom, ocem Lazarusom Kirigiom, pokretanje kapitula Katolički seoski život u svojoj župi.

Izgrađen na viziji i filozofiji katoličkog ruralnog života nadbiskupa Edwina O’Hare, nastavlja se s njegovim nasljeđem pomaganja ruralnoj Crkvi u promicanju poljoprivrede u SAD-u i načina na koji ona može poticati krepostan život, dok se također bori s problemima koje je nadbiskup identificirao prije jednog stoljeća u New Yorku Kardinal Timothy Dolan rekao je na događaju godišnjice 8. svibnja pod nazivom “Radovanje u žetvi: Slavljenje 100 godina katoličkog ruralnog života” na Sveučilištu St. Thomas u St. Paulu, Minnesota.

Kao osnivač onoga što je sada Catholic Rural Life (CRL), nacionalne katoličke neprofitne organizacije s više od 600 članova posvećenih vitalnosti američkog ruralnog života, „nadbiskup O’Hara kao da samo pokušava podsjetiti ljude da postoji nešto sakramentalno u životu na selu i da stoga zaslužuje da se prema njemu postupa dostojanstveno i pažljivo,” rekao je Dolan, autor O’Harine biografije iz 1992., “Some Seed Fell on Good Ground”.

Tijekom svoje uvodne riječi brojnim članovima CRL-a među otprilike 310 prisutnih biskupa, svećenika, đakona, redovnika i laika, Dolan je primijetio da se organizacija i dalje suočava s izazovima koji su zabrinjavali njezina osnivača, uključujući bijeg mladih iz zemlje, poljoprivredu kao posao nego način života, te nedostatak crkvenih sredstava u ruralnim područjima.

Otac Lazarus Kirigia, pastor biskupije Des Moines, Iowa, župe St. Patrick u Imogeneu i St. Mary u Red Lakeu, s Jerryjem Laughlinom, farmerom i župljanom u St. Patricku u Imogeneu koji razmišlja o pokretanju poglavlja katoličkog ruralnog života u njegova župa.  Zasluge: Susan Klemond/CNA
Otac Lazarus Kirigia, pastor biskupije Des Moines, Iowa, župe St. Patrick u Imogeneu i St. Mary u Red Lakeu, s Jerryjem Laughlinom, farmerom i župljanom u St. Patricku u Imogeneu koji razmišlja o pokretanju poglavlja katoličkog ruralnog života u njegova župa. Zasluge: Susan Klemond/CNA

“Jako se divim vama i vašoj strasti prema zemlji koju je Isus toliko volio i koja je bila dio našeg Svetog pisma, naše crkvene tradicije”, rekao je. “Dakle, nemoj odustati. Trebamo te više nego ikada. Neka drugih 100 godina bude jednako slavnih kao i prvih.”

Profesor sociologije James Nolan s Williams Collegea u Williamstownu, Massachusetts također je slavio ostavštinu CRL-a dok je nudio uvide u povijest poljoprivrede, katoličko socijalno učenje, ekologiju, tehnologiju i trenutna ruralna pitanja na jednodnevnoj konferenciji; Christopher Thompson, akademski dekan i profesor moralne teologije na Bogosloviji sv. i monsinjor James Shea, predsjednik Sveučilišta Mary u Bismarcku, Sjeverna Dakota, koji je odrastao na farmi mlijeka.

Sa sjedištem u St. Paulu, Catholic Rural Life nudi programe za razvoj katoličkih vođa laika u ruralnim zajednicama te za obrazovanje svećenstva i duhovnu obnovu u ruralnim područjima. Ima 29 kapitula u 28 biskupija koji organiziraju vjerske i društvene programe, a ponudio je petodnevne duhovne vježbe na kojima je sudjelovalo 395 svećenika.

Izvorno nazvana National Catholic Rural Life Conference, organizacija je osnovana u studenom 1923. tijekom okupljanja biskupa, svećenika i laika u St. Louisu. Tadašnji direktor Ureda za ruralni život Nacionalne katoličke konferencije za dobrobit (sada Konferencija katoličkih biskupa SAD-a), O’Hara je osnovao organizaciju kako bi poboljšao katoličko obrazovanje i donio više crkvenih resursa ruralnim zajednicama. Godine 2013. organizacija je promijenila naziv u Katolički ruralni život.

Vrline i istina koje su karakterizirale ruralni način života u SAD-u sada su ugrožene sveopćim propadanjem vjere, a kršćansku viziju treba reartikulirati, rekao je Shea u svom govoru.

“Uvjeren sam, a znam da mnogi od vas dijele to uvjerenje, da živimo u vremenu koje je promjena vremena”, rekao je. „Živimo u novom apostolskom dobu. Hitnost evangelizacije nam je vrlo prisutna, ali, isto tako, moramo promijeniti naše strategije jer živimo u prvom postkršćanskom dobu u čitavoj povijesti.”

Zabrinutost seoskog života

Čini se da se slijepa mrlja o ruralnom životu uvukla u katoličku maštu kojom se CRL može pozabaviti, istaknuo je Thompson u svom govoru, “Drugi način gledanja”, gdje je predstavio teološku perspektivu o odnosu čovječanstva sa stvorenim svijetom i izazvao vođe ogranka da ističu brigu o stvaranju i razumijevanju crkvenog nauka. Mnoga velika sveučilišta više ne nude poljoprivredne programe, a neki sjemeništarci s kojima Thompson supredava u praktikumu ruralne službe za sjemenište St. Paul pokazuju malo entuzijazma za ruralna pitanja.

“Možete se osjećati kao da ste sami u katoličkom ruralnom okruženju”, rekao je. “Želim izraziti empatiju prema izazovu. CRL je tu da pruži otkrivenje, da podigne srca i obnovi naše odnose tamo.”

Izolacija i problemi s mentalnim zdravljem stvarni su problemi u ruralnim zajednicama, a studenti Sveučilišta Kansas State, predvođeni kapelanom u kampusu, pokrenuli su prvo studentsko CRL poglavlje 2021. u svom poljoprivrednom kampusu na Manhattanu u Kansasu s jednim ciljem: doprijeti do studenti iz ruralnih sredina.

„Pretpostavljam da je moja velika strast bila podići svijest o ovome i zagovarati to, jer dolazim iz linije vrlo jakih farmera i vidim koliko im je teško tražiti pomoć “, rekla je Jenna Reinert, 21-godišnja juniorka, za CNA.

Studenti Kansas State University, slijeva: junior Dillon McGinn, 20;  juniorka Jenna Reinert, 21;  starija Halley Jones, 21;  Elizabeth Wright, 22, (diplomirala 2023. koja je 2021. pokrenula poglavlje Život na katoličkom selu);  i otac Gale Hammerschmidt, pastor i kapelan u St. Isidore's na kampusu.  Zasluge: Susan Klemond/CNA
Studenti Kansas State University, slijeva: junior Dillon McGinn, 20; juniorka Jenna Reinert, 21; starija Halley Jones, 21; Elizabeth Wright, 22, (diplomirala 2023. koja je 2021. pokrenula odjel Katoličkog ruralnog života); i otac Gale Hammerschmidt, pastor i kapelan u St. Isidore’s na kampusu. Zasluge: Susan Klemond/CNA

Pomaganje studentima da se povežu i govore o ljepoti ruralnog života bili su ciljevi pri pokretanju poglavlja, rekao je otac Gale Hammerschmidt, pastor i kapelan u Katoličkom studentskom centru St. Isidore u državi Kansas.

Mentalno zdravlje je problem u cijeloj ruralnoj Americi, rekao je, “i zato želimo rano započeti sa studentima na sveučilišnoj razini, prepoznajući da nije sramotno trebati pomoć u vezi s mentalnim problemima.”

Resursi i veze koje biskup Brendan Cahill nalazi s drugim biskupima i poljoprivrednicima u ruralnim biskupijama diljem zemlje pomogli su mu da se informira o mentalnom zdravlju i drugim problemima koji utječu na njegovu pretežno ruralnu biskupiju Viktorije u južnom Teksasu, koja je 30% katolička. U svojih devet godina sudjelovanja u CRL-u, rekao je za CNA da je rad organizacije vidio kao “potvrdu naše vjere u ruralnoj Americi”.

„Razgovaramo o tome što radimo u biskupijama, kako radimo s našim crkvama, što radimo s našim zvanjima, što radimo s našim svećenicima, problemima, mentalnom zdravlju, takvim stvarima koje baviti se.”

Prilika da obrazuje poljoprivrednike u dvije župe u Iowi kojima je pastor je razlog zašto Kirigia razmatra osnivanje CRL ogranaka tamo. Dvije župe, St. Patrick in Imogene i St. Mary in Red Oak, imaju oko 150 kućanstava i udaljene su 24 milje jedna od druge. Kirigia, koji je podrijetlom iz Kenije, prisustvovao je vježbi CRL-a za svećenike i rekao je da je bio iznenađen saznanjem da su stoljetna predviđanja za američku poljoprivredu sada istinita, uključujući industrijalizaciju poljoprivrede. Također je primijetio da se sada manje poljoprivredne proizvodnje zapravo uzgaja za prehranu ljudi, za razliku od njegove rodne Kenije, gdje je procijenio da se 95% hrane uzgaja za ljudsku prehranu.

U svijetu nema dovoljno hrane, rekao je, “ali ovdje imamo obilje, koje baš i nije za hranu, zar ne? Dok ostatak svijeta gladuje zbog nedostatka hrane.”

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Briga za stvaranje

Nolan s koledža Williams izjavio je da su strani državnici koji su posjećivali ruralnu Ameriku u 19. i ranom 20. stoljeću ovdje vidjeli sveprisutan poslovni pristup poljoprivredi, ali rast pokreta organske, slow-food i poljoprivrede koju podržava zajednica, pri čemu potrošači kupuju domaće, sezonska hrana izravno od farmera, probijaju se.

Citirajući poziv pape Franje na privrženiji stav prema stvorenome u njegovoj enciklici Laudato Si’rekao je: „Dakle, na ovu 100. obljetnicu katoličkog seoskog života, imamo prekrasnu priliku, u vrijeme kada su zemlja, farme i ruralne zajednice oštećene praksama i načinima razmišljanja [related to industrial and technological mindsets of exploitation and extraction] koji su ustrajali u američkom društvu dugi niz godina, [to] obnoviti našu predanost drugačijem razmišljanju i djelovanju.”

Farmer Laughlin iz Iowe rekao je da je pronašao nadu u promjeni industrijskog načina razmišljanja o poljoprivredi.

“Potreban vam je osjećaj svrhe i stvaranja i duhovnosti, mislim, da biste zapravo shvatili možda bolji način”, rekao je. “Barem sve informacije, većina informacija za koje ja znam, koje dolaze poljoprivrednicima temelje se na kapitalističkom načinu razmišljanja, tako da je teško odvojiti se od toga i izaći s nekom vrstom duhovnog smisla, po mom mišljenju.”

Obrađujući zemlju i bliži se stvorenome, poljoprivrednici razvijaju povjerenje, strpljenje, otpornost i vjeru u sile nevidljivog kako bi vjerovali u misterije i čuda, rekao je Dolan u svojoj homiliji tijekom konferencijske mise.

“Ljudi na tlu su sanjari”, rekao je. “Oni nose misterij. Nikada ne odustaju. Imaju vrijednosti povjerenja i istaknutosti i otpornosti u bolu srca i osjećaju nevidljivog. Oni su ti koji znaju da se u kozmosu događaju misterije i poezija i oni su ti koji najviše uživaju u strahopoštovanju.”

Susan Klemond

Susan Klemond je slobodna spisateljica koja živi u St. Paulu u Minnesoti i piše vijesti i članke za National Catholic Register, OSV Newsweekly i Catholic Spirit, biskupijske novine za St. Paul-Minneapolis. Također je radila u marketingu, uređivanju i produkciji časopisa.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vatikan o francuskom amandmanu o pobačaju: Ne može postojati ‘pravo’ oduzimanja ljudskog života

Katoličke vijesti

Bivši trener Caitlin Clark kaže da ona ‘pokušava maksimalno iskoristiti svoje bogomdane talente’

Katoličke vijesti

FOTOGRAFIJE: Zaklada objavljuje nikad prije viđene slike Padre Pija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti