LEGO najavljuje set katedrale Notre-Dame de Paris
Europa

LEGO najavljuje set katedrale Notre-Dame de Paris

Osoblje CNA, 11. svibnja 2024. / 07:00 sati

Godine 2019. svijet je oplakivao štetu nanesenu srednjovjekovnoj katoličkoj katedrali Notre Dame u Parizu u požaru koji je uništio 315 stopa visok toranj i krov spomenika starog 861 godinu. Obnova je u tijeku, iako je odgođena zbog bolesti COVID-19 i promjena u vodstvu.

Posjetitelji bi trebali moći posjetiti Notre Dame do kraja 2024ali za željne hodočasnike i turiste koji ne mogu čekati, manji LEGO set može poslužiti u međuvremenu.

LEGO je 7. svibnja najavio LEGO set Notre-Dame de Paris, pridruživši se redovima LEGO-ovih modela svjetski poznatih spomenika uključujući Taj Mahal i Veliku piramidu u Gizi.

Objavljen zajedno s LEGO setom Mona Lise kao dijelom LEGO Architecture Collection, LEGO Notre-Dame je nazvan “jednim od najambicioznijih tematskih setova do sada” od strane LEGO stranice za vijesti i recenzije BrickFanatics.

Objavljen zajedno s LEGO setom Mona Lise kao dijelom LEGO Architecture Collection, LEGO Notre-Dame je nazvan
Objavljen zajedno s LEGO setom Mona Lise kao dijelom LEGO Architecture Collection, LEGO Notre-Dame je nazvan “jednim od najambicioznijih tematskih setova do sada” od strane Lego stranice za vijesti i recenzije BrickFanatics. Zasluge: LEGO Group

Proces izgradnje temelji se na povijesno točnom redoslijedu izgradnje Notre Damea, sve do požara 2019. Otprilike stopu visok, 8 inča širok i više od stope dubok, vrlo detaljan set sastoji se od 4383 komada i ima cijenu od oko 230 dolara, dostupan za predbilježbu na web stranici tvrtke. Zgrada sadrži zamršene plastične imitacije letećih kontrafora, stupova, stupova i čak 12 malih “nanofigura” koje predstavljaju 12 apostola na krovu povijesne katedrale. Jedna nanofigura okrenuta je prema unutra, predstavljajući arhitekta katedrale, Eugene-Emmanuela Viollet-le-Duca.

Sama Notre-Dame uzela je 182 godine za izgradnju, a skup slijedi taj model, podijeljen u četiri vremenska razdoblja: 1163. do 1182., 1182. do 1200., 1200. do 1225. i 1225. do 1786.; iako bi graditeljima trebalo ukupno oko osam sati.

“Kod dizajna LEGO Architecture Notre-Dame de Paris, pokušali smo ga oživjeti ne samo da smo uhvatili njegov vanjski izgled, već i način i faze u kojima je original izgrađen,” rekao je scenograf Rok Žgalin Kobe u LEGO-u. priopćenje za javnost. “Željeli smo da obožavatelji LEGO-a ponovno prate arhitektonsko putovanje i evoluciju ove znamenitosti tijekom njene izgradnje, kako bismo potaknuli dublje cijenjenje njegovog dvojnika iz stvarnog života.”

Ovo nije prva LEGO kreacija koja imitira povijesne katoličke građevine.

Otac Bob Simon, pastor Naše Gospe Kraljice Mira u Philadelphiji, napravio repliku od 500 000 komada Vatikana prije nekoliko godina. Umjetničko djelo bilo je veličine 14 sa 6 stopa i bilo je izloženo u znanstvenom muzeju Instituta Franklin u Philadelphiji kada je papa Franjo posjetio grad 2015. godine.

Simon je također izgradio repliku od 300.000 komada glavne zgrade Sveučilišta Notre Dame, svoje alma mater, 2023. na zahtjev pomoćnika potpredsjednika Notre Dame za pripovijedanje i angažman, Jima Smalla.

LEGO Group osnovao je 1932. godine Ole Kirk Kristiansen u Billundu u Danskoj, a ime je dobila po dvije danske riječi, “Leg Godt”, što znači “dobro se igraj”. Ova obiteljska tvrtka sada prodaje proizvode u više od 120 zemalja diljem svijeta.

Kate Quiñones

Kate Quiñones je dopisnica za Catholic News Agency i suradnica College Fixa. Objavljivali su je Wall Street Journal, Denver Catholic Register i CatholicVote, a diplomirala je na koledžu Hillsdale. Živi u Coloradu sa suprugom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo imenovao je novog biskupa u biskupiji Knoxville

Katoličke vijesti

Novi svećenik pronalazi poziv za službu mladih odraslih kroz Ultimate Frisbee

Katoličke vijesti

5 razloga za molitvu krunice Božanskog milosrđa

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti