Sveti Bonifacije i razaranje poganskog svetišta
Praktični vjernik

Sveti Bonifacije i razaranje poganskog svetišta

Tradicionalistički prijekor Crkve “Drugi Vatikan”? Bonifacije, politički nekorektni svetac?

Sveopća Crkva proslavila je 5. lipnja svetkovinu svetog Bonifacija, apostola Njemačke. Između ostalog, sveti Bonifacije bio je (ne)poznat po tome što je hrabro prišao skupini pogana, posjekao stablo koje su obožavali i preobratio ih na kršćanstvo.

Neki se katolici naježe od neugode kad čuju nacrt priče. “Mi to sada ne radimo”, kažu. Ovo je kulturni vandalizam, iz primitivnije prošlosti. Mi smo “katolici II. Vatikana”. Crkva međureligijskog dijaloga i kulturološke osjetljivosti.

Katolici više tradicionalističkog sklonosti vidjeli bi primjer Bonifacija kao oštri prijekor postkoncilskoj “crkvi lijepoga”. Komentar za ovaj tradicionalistički meme na primjer prikazuje Bonifacija kao heroja nalik Schwarzeneggeru, koji skida svoju košulju, siječe stablo posvećeno poganskom bogu Thoru i trijumfalno izjavljuje nakon što je stablo oboreno (s austrijskim naglaskom), “Kako stoji tvoj moćni bog? Moj Bog je jači od njega!”

To je navodno u suprotnosti s “crkvom lijepe”, čije je, čini se, jedino Evanđelje tolerancija i pomodni progresivni uzroci. Sveti Bonifacije, izjavio je jedan članak, “neće dugo trajati u Novus Ordo Crkva”.

Pravi sveti Bonifacije

Stvarnost je zapravo mnogo kompliciranija (i zanimljivija).

Zašto je sveti Bonifacije ciljao na “Thorovo drvo”? U vrlo dirljivom odlomku, koji je prikazivao hrabrost i dobrotu sv. Bonifacija, ovaj članak iz Katolički odgovorikoji pokušava objasniti povezanost sv. Bonifacija s božićno drvceodnosi se na:

Sa svojih misionarskih putovanja Bonifacije je znao da se zimi stanovnici sela Geismar okupljaju oko ogromnog starog hrasta (poznatog kao “Hrast groma”) posvećenog bogu Thoru.

Ovaj godišnji događaj obožavanja bio je usredotočen na žrtvovanje čovjeka, obično malog djeteta, poganskom bogu. Bonifacije je želio preobratiti selo uništavanjem Gromovnog hrasta, za koji su se pogani prije hvalili da ga Bonifacijev Bog ne može uništiti, pa je okupio nekoliko drugova i otputovao u Geismar.

“Ovdje je Gromov hrast; i ovdje će Kristov križ slomiti čekić lažnog boga Thora.”

Bonifacije i njegovi prijatelji stigli su u vrijeme žrtvovanja, koje je prekinuto njihovom prisutnošću. U iskazu velikog povjerenja u Boga i rođenog iz želje da zapali Kristov oganj u njemačkim poganima, Bonifacije je zgrabio sjekiru i posjekao Hrast Groma moćnog Thora.

Nijemci su bili zapanjeni. Sveti je biskup propovijedao evanđelje narodu, a kao oruđe evangelizacije koristio jelku koja se nalazila iza sada posječenog hrasta. Pokazujući na to rekao je,

“Ovo malo stablo, mlado dijete šume, večeras će biti vaše sveto stablo. To je drvo mira… To je znak beskrajnog života, jer je njegovo lišće uvijek zeleno. Pogledajte kako pokazuje prema nebu. Neka se ovo zove stablo djeteta Krista; okupljajte se oko toga, ne u divljoj šumi, nego u svojim domovima; ondje neće kriti nikakva krvna djela, nego darove ljubavi i obrede dobrote.”

Sveti Bonifacije djelovao je i kao mornarički SEAL, provodeći policijsku raciju kako bi spasio dijete od ubojstva, i časnik za rehabilitaciju, pokazujući Nijemcima bolji put, Boga čija je snaga u blagosti.

Metoda međureligijskog dijaloga svetog Bonifacija

Iako je Bonifacije beskompromisan kada se radi o sustavima vjerovanja koji pozivaju na ritualna ubojstva nevinih ljudskih bića, bio je mnogo nježniji kada su takvi sustavi vjerovanja pokazivali humane kvalitete.

U odlomku koji bi mogao skandalizirati katoličke trijumfaliste, Bonifacije je izjavio:

… noć rođenja Krista, sina Svemogućeg, Spasitelja čovječanstva. Ljepši je On od Baldura Lijepog, veći od Odina Mudrog, ljubazniji od Freye Dobrog. Otkako je On došao, žrtva je završena. Mrak, Thor, kojeg si uzalud zazivao, mrtav je. Duboko u sjenama Niffelheima izgubljen je zauvijek. I sada u ovoj Kristovoj noći počet ćeš živjeti.

Drugim riječima, Bonifacije je pazio da razlikuje vrste bogova koje su poganski Germani štovali, i pokušao je pokazati kako Krist ispunjava legitimne nade poganstva.

Učenje od svetog Bonifacija danas

U homiliji u jeku sv Pachamama kontroverzi, regensburški biskup Rudolf Voderholzer postavio je relevantno pitanje,

Donosi li kršćanska poruka nešto novo ili samo potvrđuje i posvećuje već prisutno i tradiciju?

Oslanjajući se na primjer sv. Bonifacija, biskup Voderholzer primjećuje:

Bonifacije nije zaplesao i zagrlio Thor hrast, kultni objekt germanskog svijeta bogova, nego ga je oborio i od njegova drveta napravio križ i kapelicu sv. Petra.

Ovo je, nastavio je biskup, bilo:

… prekrasna slika za usađivanje novosti Evanđelja u kontinuitet i diskontinuitet onoga što je bilo prije!

Zadaća današnjeg katolika nije niti trijumfalizam niti ljubaznost. To je jednostavno ovo. Propovijedati Krista raspetoga i Boga koji je vinogradar, koji preobražavajući pojedince i kulture, siječe ono što ne daje ploda, a orezuje ono što već daje, kako bi dalo još obilniji rod. (Ivan 15,1-3)

Isus Krist ide prema “’prirodnoj’ religioznosti” svih ljudi, ali je zatim “istodobno pročišćava i daje im nenadmašan, božanski odgovor.

“U Kristu”, nastavio je biskup Voderholzer,

… sve su religije ‘uzdignute’, ‘uzdignute’ u trostrukom smislu: ukinute, uzdignute i očuvane,” “bez određenog prekida s prošlošću, Kristova se novost ne može steći.

Neka doživimo Kristovu novost, jer su Njegove milosti nove svakog jutra. (Tužaljke 3:23)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Slika Božanskog milosrđa: Otkucaj Božje Hesedove zavjetne ljubavi

Katoličke vijesti

Sveučilište St. Thomas pokreće prvi magisterij svoje vrste u katoličkim ženskim i rodnim studijama

Katoličke vijesti

Vinea Research objavljuje nova otkrića koja potvrđuju da više katolika koji idu na mise vjeruju u istinsku Kristovu prisutnost u Euharistiji

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti