Slika Božanskog milosrđa: Otkucaj Božje Hesedove zavjetne ljubavi
Praktični vjernik

Slika Božanskog milosrđa: Otkucaj Božje Hesedove zavjetne ljubavi

Slijedi članak đakona Gerard-Marie Anthonyja o njegovoj knjizi koja će uskoro biti objavljena Mirna srca, revna srca: Kako nas komplementarne poruke Presvetog Srca i pobožnosti Božjeg milosrđa čine novima izdavač Sophia Institute Press.

Često čujemo izraz “slika vrijedi tisuću riječi”. Ovaj izraz pokazuje da slika može uhvatiti mnogo različitih aspekata određene točke u vremenu u usporedbi s jednom riječju. Sada, ako je ovo slučaj za obične slike, što bi slika Božanske Riječi (vidi Iv 1:1) mogla ilustrirati? To je veliki blagoslov slika Božanskog milosrđa i Presvetog Srca Isusova. U obje slike postoje mnogi aspekti Božje ljubavi kao i Božanska obećanja koja ponavljaju ljepotu Božje hesed ljubavi.

Dakle, što je Hesed? To je hebrejski izraz za zavjetnu ljubav. To nije samo prolazna emocija, osjećaj ili čak snažno prijateljstvo koje ljudi često poistovjećuju s ljubavlju. Hesed je zavjet, što znači da se radi o trajnoj razmjeni osoba. Trajno znači da se ne može vratiti. Nije prolazno i ​​ne prestaje kao većina naših prijateljstava i osjećaja. To je razmjena osoba, a ne zadataka ili stvari. Nije, “ti učini ovo za mene, ja ću učiniti ono za tebe.” Ovo je ugovor. Umjesto toga, ovo je “Ovdje sam za tebe i ti si ovdje za mene.” Vidimo ovo Hesed ljubite lijepo na sliku Božanskog milosrđa.

Kao prvo, vidimo trajni aspekt Božje ljubavi u dodiru s Isusovim srcem iz kojeg izlaze krv i voda. Isus dotiče njegovo srce. Budući da je Isus pravi Bog i pravi čovjek kao što nam kaže Vjerovanje; postoji vječna razmjena ljubavi. Ovo također pokazuje da kada čovječanstvo odvoji vrijeme da se susretne sa srcem Božjim, zrake blagoslova se izlijevaju na njih. Isus dodirujući njegovo srce također pokazuje da Bog ne povlači svoje obećanje blagoslova. Zrake predstavljaju ove blagoslove, i one teku iz Njegovog srca neprestano bez kraja. Ovo nam govori papa Ivan Pavao II u svom govoru o Božjem milosrđu:

Sveta Faustina vidjela je, kako dolaze iz ovog Srca preplavljenog velikodušnom ljubavlju, dvije zrake svjetla koje su obasjale svijet. “Dvije zrake”, prema onome što joj je sam Isus rekao, “predstavljaju krv i vodu” (Dnevnik, 299). Krv podsjeća na golgotsku žrtvu i na otajstvo euharistije. Voda nas, prema bogatoj simbolici evanđelista sv. Ivana, navodi na pomisao na krštenje i dar Duha Svetoga (usp. Iv 3,5; 4,14). Po otajstvu ovog ranjenog Srca obnavljajuća plima Božje milosrdne ljubavi nastavlja se širiti nad muškarcima i ženama našeg vremena. Samo ovdje oni koji žude za istinskom i trajnom srećom mogu pronaći njezinu tajnu (Govor o Božjem milosrđu, 2001., Sek. 5).

Trajni aspekt Božje Hesed ljubavi pomaže nam pronaći tajnu istinske i trajne sreće! Ova tajna proizlazi iz Isusova svetoga u sakramentima. Sakrament krštenja je neophodan za vječno života (vidi Mk 16,16 i Iv 3,3) i Euharistije koja je nova i vječna savez (Mt 26,28). Također vidimo da Isus ide prema nama na slici, a ne od nas, pokazujući da je trajno zainteresiran da ostane s nama. Stoga je On usredotočen na održavanje standarda zavjetne ljubavi Heseda.

Dalje, vidimo razmjenu osoba umjesto stvari na sliku Božanskog milosrđa. Isus podiže svoju ruku u položaju blagoslova kako bi pokazao da kada činite stvari iz ljubavi prema Njemu (što je poznato kao djela milosrđa); On će vas blagosloviti (pa čak i vaše pothvate kao što je obećano onima koji se posvete slici Presvetog Srca). Isus nam ovo govori:

Kad Sin Čovječji dođe u slavi svojoj i svi anđeli s njim, tada će sjesti na prijestolje svoje slave. Tada će kralj reći onima s desne strane: ‘Dođite, blagoslovljeni Oca mojega, primite u baštinu kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta; Jer gladan bijah i dadoste mi jesti, žedan bijah i napojiste me, stranac bijah i primiste me, gol bijah i obukoste me, bolestan bijah i pohodišete me, u tamnici bijah a vi došao k meni.’ Tada će mu pravednici odgovoriti: ‘Gospodine, kada smo te vidjeli gladna i nahranili te, ili žedna i napojili te? A kad smo te vidjeli stranca i dočekali te, ili naga i obukli te? A kada smo te vidjeli bolesnog ili u tamnici i posjetili te?’ A kralj će im odgovoriti: ‘Zaista, kažem vam, što god učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste (Mt 25,31.34-40).

Isus ne želi blagosloviti samo naše pothvate, već On želi blagosloviti nas!! To je razlog zašto On gleda na nas u slici. On ne skida pogled s nas, mi smo “zjenica oka njegova” (Pnz 32,10). Isus također naglašava činjenicu da nas ne voli samo pod uvjetom da učinimo ovo ili ono za Njega. On nam govori bez obzira što činili (naravno da želi da činimo dobro i izbjegavamo zlo jer nas je takvima stvorio), On je s nama. On nam govori koliko god to loše izgledalo; On nas neće napustiti. To je razlog zašto je stavio svoj potpis na dno slike “Isuse, uzdam se u tebe” kako bismo znali da kaže da mu možemo vjerovati. On nam potpisuje svoj život u slici Božanskog milosrđa i jednostavno traži od nas da učinimo isto kako bismo mogli primiti njegove blagoslove.

Dakle, vidimo da ova slika vrijedi više od tisuću riječi, vrijedi jedna beskonačna Riječ, Isus Krist i njegova Hesedova ljubav. Ovo je ljubav koja je vjerna, postojana i transformativna. Kad god pogledamo ovu sliku, sjetimo se Božje Hesed ljubavi tisuću puta i ohrabrimo se znajući da ako ostanemo povezani s Njegovim Presvetim Srcem, zrake Božanskog milosrđa će teći na nas. Tada će naši životi obnoviti Hesedovu ljubav za koju smo stvoreni, a naša će srca kucati u ritmu Božanskog milosrđa naviještajući: “Isuse, uzdam se u tebe.”

Bioautor: Deacon Gerard-Marie Anthony

Dcn. Gerard-Marie Anthony je đakon u katoličkoj crkvi Presvetog Trojstva. Član je uprave i pomaže u vođenju Centra Majke Svjetla koji daje dostojanstvo onima koji prolaze kroz različite životne poteškoće. Također je profesor na Katoličkoj biblijskoj školi u Virginiji, kao i stipendist Sophia Institute for Teachers. On ima knjigu koja izlazi 21. svibnja koja povezuje Presveto Srce Isusovo i Božje milosrđe tzv. Mirna srca, revna srca. Predbilježite se ili kupite primjerak knjige ovdje: https://sophiainstitute.com/proizvod/mirna-srca-revna-srca. Može ga se kontaktirati na: [email protected]

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sveučilište St. Thomas pokreće prvi magisterij svoje vrste u katoličkim ženskim i rodnim studijama

Katoličke vijesti

Kada su magovi posjetili Isusa?

Katoličke vijesti

Više od slike

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti