Sveta Marguerite D’Youville: Zaštitnica problematičnih brakova |  Jednostavno katolički
Sveci i blaženici

Sveta Marguerite D’Youville: Zaštitnica problematičnih brakova

Rani život svete Marguerite d’Youville postavio je pozornicu, na mnogo načina, za put koji će je jednog dana dovesti do toga da je papa sveti Ivan XXIII. nazove “majkom sveopće ljubavi”.

Nakon očeve smrti, njezin mladi život odvijao se u granicama siromašnog doma bez oca. Iako će osnovati Sestre milosrdnice iz Montreala – također poznate kao Sive redovnice – mlada Sveta Marguerite isključila je redovnički život nakon nekoliko godina u internatu kojim su upravljale redovnice. To joj je iskustvo pružilo čvrsto obrazovanje i produbilo njezinu vjeru.

U dobi od 20 godina, sveta Marguerite udala se za Françoisa d’Youvillea 1722. To nije bio nimalo lak brak. Njezin suprug često je putovao zbog svog posla, koji je ilegalno prodavao alkohol Indijancima u Quebecu. Da stvar bude gora, živjela je s dominantnom i oštrom svekrvom, živjela kao zatočenica u vlastitom domu. Vjerovalo se da je suprug svete Marguerite bio preljubnik na svojim poslovnim putovanjima, ali ona se s ljubavlju i poslušnošću brinula za njega tijekom njegove posljednje bolesti. Do 29. godine ostala je udovica, a u djetinjstvu je doživjela smrt četvero od šestero djece.

Bilo je to razdoblje velikih kušnji u njezinu životu. No, u svemu tome sveta je Margarita djelovala s najvećim milosrđem i poniznošću. Potpuno se stavila u Božje ruke, znajući da će njegov plan za nju dovesti do njezine najveće radosti. Bila su to vremena koja su ojačala njezinu vjeru i odnos s Bogom. Nije ni slutila da će je ovo vratiti životu redovnice – životu koji je prije odbacila u svojim mladim godinama kako bi se udala.

Udovica je vodila malu trgovinu kako bi omogućila školovanje svoja dva sina; obojica će biti zaređeni za svećenike. Za to vrijeme sveta Margarita u svoj dom primi jednu slijepu ženu. Razvila je srce za siromahe i bolesne – itekako svjesna njihovih potreba – i odgovorila je na evanđeoski nalog da se brine za siromahe. Počevši sama s dobrotvornim radom po cijelom gradu, ubrzo su joj se pridružili drugi koji su se željeli pridružiti njezinom radu. Zajedno su formirale zajednicu koja je 1737. postala poznata kao Sestre milosrdnice.

Sveta Marguerite bila je pionirka na mnoge načine. Zalagala se i borila za prava siromašnih, čak i onda kada joj je to stvaralo velike osobne poteškoće. Među porugama koje su joj bile usmjerene iz mržnje prema njezinu herojskom djelu bilo je to da se vjerski red koji je osnovala ponekad nazivao “pripitom” ili “pijanom” redovnicom zbog priča povezanih s njezinim preminulim mužem. Fraza na francuskom — les soeurs grises — mogu se prevesti kao “Sive časne sestre” kako su i danas poznate.

Naposljetku pozvana da uvede red u bolnici u Montrealu koja se raspadala i kojoj je bilo potrebno predano vodstvo, Sveta Marguerite postavila je temelje za dopiranje svoje zajednice do nebrojenog broja siromašnih i bolesnih diljem Kanade u desetljećima i stoljećima koja su uslijedila. Nakon što je požar uništio njezinu bolnicu nekoliko godina prije kraja njezina života, sv. Marguerite je s vjerom i hrabrošću nastavila s ponovnom izgradnjom.

Godine 1990. sveta Marguerite d’Youville postala je prva rođena Kanađanka koja je proglašena svetom. Iako uglavnom zapamćena po svom životu i radu kao redovničke utemeljiteljice i službenice siromašnih, sveta Marguerita je uglavnom tražena kao zaštitnica u raznim obiteljskim situacijama koje žele njezin zagovor: problematični brakovi, udovice i oni s problematičnom tazbinom.

Blagdan joj je 16. listopada.

Michael R. Heinlein je urednik časopisa Simply Catholic. Pratite ga na Twitteru na @HeinleinMichael.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Što znamo o svetom Josipu?

Katoličke vijesti

Blaženi Karlo Austrijski: Svetac za one koji trpe

Katoličke vijesti

St. Werburgh i njezina svetačka obitelj

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti