Sveta Elizabeta od Trojstva: Svetica za patnike |  Jednostavno katolički
Sveci i blaženici

Sveta Elizabeta od Trojstva: Svetica za patnike

Patnja je bila dio života svete Elizabete od Trojstva od mladosti. Ostala bez oca u dobi od 7 godina, njezina se patnja povećala zbog Addisonove bolesti na kraju njezina kratkog života — uzrokujući vlastitu preranu smrt u dobi od 24 godine 1906. godine.

Mlada se Elizabeta borila s žestokom naravi, za koju se kaže da je popustila nakon njezine prve pričesti. Odrasla je u Dijonu, u Francuskoj, u blizini karmelićanskog samostana u koji će na kraju ući.

Nakon, kako se pokazalo, providnosnog posjeta poglavarici karmela u Dijonu, kad je Elizabeta imala 17 godina, buduća je svetica shvatila svoj poziv na kontemplativnu molitvu. Susret se dogodio nedugo nakon smrti druge francuske karmelske svetice, svete Terezije iz Lisieuxa. Majka poglavarica pokazala je mladoj Elizabeti ono što će biti objavljeno kao duhovna autobiografija svete Terezije, “Priča jedne duše” i Elizabeta je bila jedna od prvih koja je iskoristila plodove onoga što će se smatrati duhovnim remek-djelom. Njezina čežnja za kontemplativnim životom bila je jaka, ali njezina majka nije dopustila Elizabeti da uđe u Karmel u Dijonu sve do svoje 21. godine. U Karmelu će živjeti samo pet godina.

Iako se nikada nisu poznavale u ovom životu, život i spisi nove svete Elizabete pokazuju snažnu duhovnu vezu sa svetom Terezijom – dokaz da su bile srodne duše. Mnogi su to komentirali, uključujući švicarskog isusovačkog teologa Hansa Ursa von Balthasara, autora knjige “Dvije sestre u Duhu”, koja ističe duhovnu bliskost dviju francuskih karmelićanskih kontemplativnih mistika.

Također slično svetoj Tereziji – koja je napisala da će svoje nebo provesti čineći dobro na zemlji – sveta Elizabeta od Trojstva je također govorila o svom nebeskom pozivu: “Mislim da će u Nebu moja misija biti privlačiti duše pomažući im izaći iz sebe kako bi prionuli uz Boga potpuno jednostavnim pokretom punim ljubavi, i držati ih u ovoj velikoj tišini unutar koje će omogućiti Bogu da im se priopći i da ih preobrazi u Sebe.”

Signalizirajući svoje nebesko prebivalište, Crkva je odobrila dva čuda koja se pripisuju njezinom zagovoru – prvo, čudesno ozdravljenje biskupa njezinog rodnog grada, kardinala Alberta Decourtraya iz Dijona.

Svetu Elizabetu od Trojstva proglasio je svetom papa Franjo u Vatikanu 16. listopada 2016. Blagdan joj je 8. studenog.

Michael R. Heinlein je urednik časopisa Simply Catholic. Pratite ga na Twitteru @HeinleinMichael.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Što znamo o svetom Josipu?

Katoličke vijesti

Sveti Dominik Savio: Zaštitnik maloljetnih prijestupnika

Katoličke vijesti

Sveta Marguerite D’Youville: Zaštitnica problematičnih brakova

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti