Blaženi Karlo Austrijski: Svetac za one koji trpe |  Jednostavno katolički
Sveci i blaženici

Blaženi Karlo Austrijski: Svetac za one koji trpe

Blaženi Karlo Austrijski (1887.-1922.) nije bio pokoleban u svom opredjeljenju za nasljedovanjem Krista, a okolnosti njegova života pružile su brojne prilike austrougarskom caru da uzme svoj križ i učini upravo to. Karlova mlada odrasla dob provedena je u političkom i pravnom obrazovanju uz obuku za vojnog časnika. Udobio se sa životom princa koji nije bio predodređen za visoke dužnosti.

Od svojih najranijih godina bl. Karlo se formirao na putovima vjere, koja je rasla tek u njegovim mladim zrelim godinama. Osobno, bio je poznat kao ljubazan, skroman i skroman — suštinski džentlmen. Čovjek molitve, blaženi Karl bio je odan Gospodinu, osobito u Presvetom Sakramentu, i bio je poznat po tome što je nekoliko puta dnevno posjećivao kapelu.

Vjera blaženog Karla bila je dobro usklađena u mladoj princezi Ziti od Bourbon-Parme. Zajedno su prepoznali najvažniju službu koju supružnici obavljaju jedno za drugo, kao što je blaženi Karl rekao budućoj carici na dan njihova vjenčanja 1911.: “Sada moramo pomoći jedno drugome da dođemo u raj.” Nakon njegove beatifikacije 2004. godine, blagdan blaženog Karla bio je određen za godišnjicu njihovog braka, 21. listopada. Sada postoji otvoren razlog za proglašenje svetom njegove supruge.

Kao što je to na Božjim putovima, tijek života blaženog Karla odvijao se na neočekivan način. Nije trebao naslijediti prijestolje od svog praujaka. Umjesto toga, kruna je bila namijenjena njegovom stricu, nadvojvodi Franju Ferdinandu. Ali njegova smrt 1914. – koja je bila poticaj za Prvi svjetski rat – uzrokovala je da kruna padne na blaženog Karla.

Kao katolički monarh, prihvatio je svoju dužnost kao volju Božju. Poučen društvenim naukom Crkve, car je pod svaku cijenu nastojao promicati mir, jednakost i pravdu usred svijeta u ratu. Uz to je došla i velika osobna cijena.

Blaženi se Karl gnušao rata; nije mogao razumjeti zašto bi to itko želio. Nemilosrdna pohlepa i neutoljiva žeđ za moći koja potiče ratnu želju za osvajanjem i dominacijom bila mu je strana. Bio je blaga duša, koja je iznad svega žeđala istinskog i trajnog mira. Ta posveta bila je nepopularna i na kraju ga je koštala života.

Kako se njegovo carstvo raspalo na kraju rata 1918., blaženi Karl nije se pohlepno držao moći svoje službe i odrekao se svake uloge koju je imao u vladi. Znao je prije svega da mu je Božja providnost povjerila službu da služi svom narodu.

To nije bio nikakav promašaj blaženog Karla. Svijet je tragično odbacio njegov proročanski glas savjesti dok su modernistički i sekularni vjetrovi društva — nakon prosvjetiteljstva — mijenjali svoj cilj da eliminiraju glas Crkve, posebno u zemaljskim pitanjima.

Blaženi Karlo nikada nije abdicirao jer je to smatrao odbacivanjem Božje volje, ali je dva puta pokušao ponovno zauzeti svoju službu. Kako je demokracija zavladala njegovim kraljevstvom, bio je prisiljen otići u egzil. Kraljevska obitelj bila je prognana najprije u Švicarsku, a zatim na kraju na portugalski otok Madeira. Ovo udaljeno mjesto odabrano je kako bi se spriječio treći pokušaj povrata njegovog kraljevstva.

Njegove posljednje godine patnje blaženi je Karl prihvatio kao priliku da se žrtvuje za dobro svojih naroda. Sjedinio se s Presvetim Srcem Isusovim, koje je znalo kako je to biti zlostavljan, omalovažavan i klevetan. Njegovo novonastalo siromaštvo imalo je cijenu za njegovo zdravlje. Oslabljen dvama srčanim udarima, blaženi Karl je umro u 34. godini života nakon posljednje borbe s upalom pluća uzrokovanom narušenim zdravljem te hladnom i vlažnom klimom izgnanstva.

Blagdan mu je 21. listopada.

Michael R. Heinlein je urednik časopisa Simply Catholic. Pratite ga na Twitteru na @HeinleinMichael.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kako je sveta Terezija Avilska opisala ljudsku dušu?

Katoličke vijesti

St. Louis Bertrand: Misionar u Kolumbiji

Katoličke vijesti

Lik svetog Josipa i što znamo o njemu?

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti