Blaženi Luigi i Maria Beltrame Quattrocchi |  Jednostavno katolički
Sveci i blaženici

Blaženi Luigi i Maria Beltrame Quattrocchi

Blaženi Luigi i Maria Beltrame Quattrocchi su prvi bračni par koji je Crkva zajednički proglasila blaženima, dijeleći isto potrebno čudo koje se pripisuje njihovom zagovoru. Na mnogo načina, njihova se beatifikacija smatrala plodom želje Drugog vatikanskog koncila da svi krštenici shvate njihov poziv na svetost. Kao što je papa sveti Ivan Pavao II. rekao u svojoj propovijedi prilikom njihove beatifikacije 2001. godine, “Danas je težnja Koncila ispunjena prvom beatifikacijom bračnog para. Njihova vjernost Evanđelju i njihove herojske kreposti potvrđene su u životu supružnika i roditelja.”

Ujak bez djece i njegova žena zatražili su odgajanje i usvajanje Luigija kao vlastitog sina. Uz pristanak Luigijevih roditelja, održavao je blizak odnos s njima. Na mnoge je načine ova jedinstvena situacija pomogla pripremiti Luigija za njegov poziv supruga i oca. Luigi je studirao pravo i ostvario zapaženu karijeru u državnoj službi.

Maria Corsini je upoznata s Luigijem preko svog oca, koji je bio prijatelj Luigijeve posvojene obitelji. Maria je bila kulturnjakinja koja je voljela glazbu, bila je profesorica i objavljivala spisateljice iz područja obrazovanja. Bila je vrlo svjesna brige za siromašne i potrebite – u nekoliko je navrata volontirala u Crvenom križu. Tijekom Drugog svjetskog rata Maria je nadgledala doček izbjeglica u obiteljsku kuću i bila je velikodušna prema svima koji su im došli na vrata u potrazi za životnim potrepštinama.

U braku 1905., Quattrocchijevi su dobili četvero djece — od kojih su dvoje postali svećenici, a jedno redovnica. Njihovo četvrto dijete rođeno je 1913. nakon duge i bolne trudnoće. Situacija je bila toliko teška da su Marijini liječnici preporučili pobačaj, što su ona i Luigi odlučno odbili.

Usred zauzetosti obiteljskog života, sveti je par nastojao pomoći jedno drugome i svojoj djeci da odgovore na poziv na svetost. Godinama kasnije, njihov sin, Cesare, rekao je: “Postojala je svojevrsna utrka između oca i majke u duhovnom rastu. Počela je na ‘pole positionu’ jer je već proživjela intenzivno iskustvo vjere, dok je on svakako bio ‘dobar čovjek, pravedan i pošten, ali ne baš praktičan’.”

Zajedno je rasla svetost Quattrocchijevih pohađanjem dnevne mise i molitvom krunice kao obitelji svake večeri. Redovito su sudjelovali na duhovnim vježbama i teološkim tečajevima na rimskom Papinskom sveučilištu Gregoriana. Njihova je obitelj svakog mjeseca sudjelovala u euharistijskom bdijenju povezanom s pobožnošću Prvog petka, jer su zajedno kao obitelj bili posvećeni Presvetom Srcu Isusovu.

Kardinal José Saraiva Martins, koji je bio prefekt Kongregacije za kauze svetaca u vrijeme njihove beatifikacije, rekao je da su Quattrocchijevi „od svoje obitelji napravili pravu domaću Crkvu, koja je otvorena životu, molitvi, društvenom apostolatu. , na solidarnost sa siromašnima i na prijateljstvo.”

Quattrocchijevi su bili vizionari u želji da šire Evanđelje u društvenoj sferi. Ubrajaju se među utemeljitelje i organizatore triju apostolata, među kojima su talijanske udruge katoličkog skauta i laika, kao i karitativna organizacija utemeljena za dovođenje bolesnih i nemoćnih hodočasnika u Lurd i druga svetišta.

Luigi je umro 1951., a Maria je umrla 14 godina kasnije, 1965. Nasljeđe koje su za sobom ostavili najbolje je sažeto u riječima pape svetog Ivana Pavla II.: „Blaženi par živio je običnim životom na neobičan način.“

Blagdan im je 25. studenog.

Michael R. Heinlein je urednik časopisa Simply Catholic. Pratite ga na Twitteru na @HeinleinMichael.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Blaženi Karlo Austrijski: Svetac za one koji trpe

Katoličke vijesti

Lik svetog Josipa i što znamo o njemu?

Katoličke vijesti

Zašto je sveti Nikola zaboravljeni branitelj vjere

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti