Milosti sv. Walburge |  Jednostavno katolički
Sveci i blaženici

Milosti sv. Walburge

Stoljećima vjernici dolaze častiti grob sv. Walburge, njemačke benediktinske svetice, iz čijih kostiju teče tekućina kojoj se pripisuju čudesna ozdravljenja.

Smještena u brdima južne Njemačke u Eichstattu, opatija St. Walburga pozdravlja hodočasnike koji dolaze moliti se oko njezine grobnice i primaju malo tekućine poznate kao ulje St. Walburge. Ulje teče iz njezinih kostiju više od 1000 godina, počevši od listopada pa sve do 25. veljače, na svetičin blagdan u benediktinskom brevijaru. Rimski martirologij spominje njezinu svetkovinu 1. svibnja.

Brojni su primjeri zagovora svete Walburge. Ulazeći u kapelu, hodočasnici kleče oko balustrade koja okružuje grobnicu gdje je napravljeno okno za skupljanje “ulja” u srebrnu čašu.

Benediktinke koje se brinu za grobnicu i opatiju skupljaju ulje i stavljaju ga u male staklene bočice koje daju vjernicima.

Vitrine koje se nižu uz zidove kapelice sadrže voštane dijelove tijela koji ukazuju na iscjeljenja, zajedno sa stotinama slika sveca darovanih časnim sestrama opatije u znak zahvalnosti.

Blagdan

Sveta Walburga se smatra najpoznatijom sveticom koja daje ulje – među koje spadaju sveti Nikola iz Mire, sveti Andrija i više od dva tuceta drugih – njezine kosti još uvijek najčešće ispuštaju ulje.

Rođena je u Devonshireu oko 710. godine, a umrla je 777. u Heidenheimu, gdje je osnovala samostan. Iz svetačke obitelji, bila je kći svetog Rikarda i sestra svetog Willibalda, svetog Winibalda i svetog Bonifacija, poznatog kao apostola Njemačke.

Pobožnost prema njoj procvjetala je ubrzo nakon njezine smrti, ali je ubrzo zaboravljena. Do kasnih 800-ih njezina je grobnica bila zapuštena.

Čini se da je sveta Walburga imala druge planove da i dalje pomaže vjernicima na zemlji. Legenda kaže da se Otkaru, tadašnjem biskupu Eichstatta, ukazala u snu i upitala ga zašto je dopustio da njezinu grobnicu “prljave noge graditelja gaze” tijekom rekonstrukcije crkve. Biskup ju je dao svečano premjestiti na novo mjesto, a dok su njezini posmrtni ostaci putovali tim putem, zabilježena su čudesna izlječenja.

Svečev grob doveo je do utemeljenja 1055. godine onoga što se danas zove opatija St. Walburga. Red još uvijek cvjeta i ima ogranke u Sjedinjenim Državama.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kakva žena, takav muž: Zašto trebamo častiti sv. Josipa?

Katoličke vijesti

Blaženi Bartolo Longo: Svetac za potištene i tjeskobne

Katoličke vijesti

Kako je sveta Terezija Avilska opisala ljudsku dušu?

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti