Biskup Simon Bruté: Još jedan Hoosier svetac?  |  Jednostavno katolički
Sveci i blaženici

Biskup Simon Bruté: Još jedan Hoosier svetac?

Prvi Hoosierov biskup, Sluga Božji Simon Bruté, trebao bi biti ubrojan među ključne igrače američkog katolicizma — uzoran intelekt i čovjek velike svetosti. Čak se može smatrati da bez biskupa Brutéa možda nikad ne bismo upoznali dvije američke svetice: svetu Theodoru Guerin i svetu Elizabetu Ann Seton. Bruté’sov je život vrijedan poznavanja.

Kad je mladi sulpicijanski svećenik Simon Bruté stigao u Sjedinjene Države 1810., etablirao se kao intelektualac u prvom američkom sjemeništu – St. Mary’s u Baltimoreu – a zatim dvije godine kasnije u Mount St. Mary’s u Emmitsburgu, Maryland. Njegov sposoban um zaslužio je da ga je predsjednik John Quincy Adams opisao kao “najučenijeg čovjeka svog vremena u Americi”. Iskoristio je svoj znanstveni dar da doprinese osnivanju ranih katoličkih novina diljem istočne obale. Daljnji dokaz njegove revnosti za vjeru je ono što je zaslužilo njegovo imenovanje teološkim savjetnikom na tim ranim koncilima u Baltimoreu. U tim prvim vijećima američke hijerarhije, Bruté se zalagao za koheziju u katoličkom učenju i praksi. Imao je veliku ljubav prema vjeri i njezinu rastu u svojoj novoj voljenoj misijskoj zemlji.

Brutéovo pastoralno srce također se vidjelo izvan njegovih akademskih nastojanja. Njegov rad kao svećenika izvan učionice bio je jednako važan. Tijekom svog mandata u Emmitsburgu postao je poznat kao daroviti pastor i duhovni voditelj – čak je služio u tom svojstvu za buduću sveticu i utemeljiteljicu Elizabeth Ann Seton. Nakon njezine smrti osigurao je očuvanje njezinih papira i spisa – bio je itekako svjestan duhovne dubine buduće svetice. Bruté je kasnije obilježio Setona: “O, kakva majka! Takva vjera i ljubav! Takav istinski duh molitve, istinske poniznosti, istinske samozataje u svima, istinske ljubavi prema svima!” Mnoge od ovih mudrih riječi mogle bi se primijeniti i na Brutéa.

U znak priznanja za njegovu duboku ljubav prema vjeri, njegov veliki intelekt, njegovu nježnu brigu i revnost za duše, Bruté je imenovan prvim biskupom u Indiani – tada biskupiji Vincennes, sada nadbiskupiji Indianapolisa – 1834., napomenuvši, “nedostojan kao Ja sam od tako velike časti, a sam od sebe nejednakog zaduženja, moje je jedino pouzdanje u Boga; i stoga, usrdno pozivajući na vaše molitve, da mogu dobiti Njegovu Božansku pomoć, dolazim biti vaš glavni pastor.”

Kao biskup Vincennesa, Bruté je bio odgovoran za dovođenje francuskih sestara Providnosti u Indianu, koje je predvodila hrabra sveta Theodora Guerin. Biskup je zaželio njihovu pomoć u uspostavljanju katoličkog obrazovanja u njegovoj novoj biskupiji koja uključuje cijelu državu Indianu i dio Illinoisa uključujući Chicago. Trebalo je vremena da se zahtjev ostvari i oni su stigli u svoju novu zemlju misije Hoosier godinu dana nakon Brutéove smrti 1839. godine. Svetost svete Teodore iskovana je na granici Indiane kamo je donesena zahvaljujući intervenciji biskupa Brutéa.

Mnogi su Brutéa smatrali svecem za njegova života, a njegova je ostavština opstala. Godine 1891. još jedan veliki američki crkvenjak – kardinal James Gibbons iz Baltimorea – rekao je o Brutéu tijekom posjeta Vincennesu: “Vrijedni građani Vincennesa, ne trebate ići na hodočašća da biste posjetili grobove svetaca. Ovdje među vama počiva jedan, naime sveti utemeljitelj ove biskupije, prečasni Simon Bruté.”

Godine 2005. jedan od njegovih nasljednika — tadašnji nadbiskup Indianapolisa Daniel Buechlein, OSB — službeno je započeo proces koji namjerava Brutéovu kanonizaciju. Proces se nastavlja i danas, a mnogi se nadaju da će Brutéovo ime uskoro biti upisano u crkveni katalog svetaca.

Michael R. Heinlein je urednik časopisa Simply Catholic. Pratite ga na Twitteru @HeinleinMichael.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kriza vjere Majke Tereze?

Katoličke vijesti

Blaženi Luigi i Maria Beltrame Quattrocchi

Katoličke vijesti

Blaženi Karlo Austrijski: Svetac za one koji trpe

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti