Josipov lik |  Jednostavno katolički
Sveci i blaženici

Lik svetog Josipa i što znamo o njemu?

Postoji vrlo malo opisa osim Svetoga pisma. Postoje neke skaredne priče u apokrifnim spisima koji uključuju naracije iz djetinjstva, ali one nisu Sveto pismo i tradicija ih je odbacila kao nedostojne naše pažnje.

Iako znamo tako malo o Josipu u Svetom pismu, čini se da je on bio snažan, šutljiv tip. Nije zabilježena niti jedna njegova riječ. Ali njegova djela imaju mnogo toga za reći, posebno muškarcima. Razmotrimo nekoliko primjera njegove djelatne vrline.

Bio je čovjek koji je slušao Boga i držao se svoje žene. U jednom se trenutku otkrilo da je Marija trudna, ali ne od Josipa. Sveto pismo kaže da je Josip bio “pravedan čovjek”. To ne znači da je Josip bio pošten i uljudan momak (iako pretpostavljamo da je bio). To znači da je bio sljedbenik Zakona. Zakon je rekao da ako muškarac otkrije da žena za koju je zaručen nije djevica, treba se razvesti od nje i ne “uprljati” svoj dom. Josip, kao pravedan čovjek – to jest, sljedbenik Zakona – bio je spreman slijediti njegove zahtjeve. Neuspjeh da se razvede od Marije izložio bi Josipa kulturnim grananjima. Ali Josipu je u snu rečeno da se ne boji, da Marija nije počinila grijeha. Evanđelje po Mateju bilježi: “Kad se Josip probudi, učini kako mu je zapovjedio anđeo Gospodnji i uze svoju ženu u svoj dom” (1,24). Dakle, ovdje je čovjek koji sluša Boga čak i ako to nije popularno, čak i ako možda pati zbog toga. Ovdje je čovjek koji pristaje držati se svoje žene, u dobru ili zlu, bogatiji ili siromašniji, u bolesti ili zdravlju. Ovo je ono što čovjek treba učiniti.

Josip je bio čovjek kojemu je poziv važniji od karijere. U Betlehemu anđeo u snu upozorava Josipa: “Ustani, uzmi dijete i njegovu majku, bježi u Egipat i ostani ondje dok ti ne kažem. Herod će tražiti dijete da ga uništi” (Mt 2,13). Josip je možda imao mnogo toga za izgubiti u ovom bijegu. U Nazaretu je imao posao, karijeru ako hoćete. Imao je poslovne izglede, poslovne partnere i kontakte. Bijeg u daleku zemlju mogao bi značiti da će mu drugi uzeti posao, itd. Ali Josip je bio otac i muž prije nego što je postao poslovni čovjek. Zvanje mu je prevagnulo nad karijerom.

Josip je bio čovjek od rada. Sveto pismo govori o Josipu kao o “tesaru” (Mt 13,55). Međutim, grčka riječ je tektonos, što može značiti više od radnika u drvu. Također se može odnositi na graditelja ili bilo kojeg majstora. Josip je svojim radom uzdržavao svoju obitelj. Poziv je čovjeka marljivo raditi i odgovorno, pouzdano opskrbljivati ​​svoju obitelj. Josip modelira ovaj bitni aspekt muškosti. Sveti Pavao, u svojoj Drugoj poslanici Solunjanima, smatra potrebnim ukoriti neke od ljudi svoga vremena zbog njihove besposlice i zaključuje: “Takve ljude poučavamo i potičemo u Gospodinu Isusu Kristu da tiho rade i jedu svoje hrana” (3:12).

Velečasni mons. Charles E. Pope svećenik je nadbiskupije Washington, DC

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Blaženi Karlo Austrijski: Svetac za one koji trpe

Katoličke vijesti

Blaženi Luigi i Maria Beltrame Quattrocchi

Katoličke vijesti

St. Werburgh i njezina svetačka obitelj

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti